Νέα σχέδια ελληνικών ταινιών έρχονται με διακρίσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.8.2023
Ξεχώρισαν οι ελληνικές συμμετοχές στα φεστιβάλ των Σαράγεβο και Λοκάρνο

Ο ελληνικός κινηματογράφος, οι παραγωγοί, οι δημιουργοί και οι ηθοποιοί του διακρίθηκαν σε δύο σημαντικές ευρωπαϊκές κινηματογραφικές διοργανώσεις, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Σαράγεβο και του Λοκάρνο, που πραγματοποιήθηκαν κατά τον τρέχοντα Αύγουστο.

­Ελληνικές διακρίσεις στον κινηματογράφο

Στην Αγορά του 29ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο (11-18/8/2023) βραβεύτηκαν δύο ελληνικά projects ενισχύοντας τη θέση τους στη διαδικασία αναζήτησης διεθνούς χρηματοδότησης, αλλά και μελλοντικής διανομής. Μάλιστα η Αγορά του φεστιβάλ αυτού στρέφεται σε ανερχόμενα ταλέντα κι έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική.

4620141700532692 IMG 0048
Γαβριήλ Τζάφκα

Ωδή στη Χαρά (A Long Embrace) Σενάριο / Σκηνοθεσία: Γαβριήλ Τζάφκα, Παραγωγός: Μαρία Κοντογιάννη, Wild At Heart

Το κινηματογραφικό αυτό σχέδιο, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Βασικό – Παραγωγή του ΕΚΚ, παρουσιάστηκε στο 21o Cinelink Industry Days αποσπώντας το Film Center Montenegro Cinelink Award. Είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Γαβριήλ Τζάφκα μετά το φιλόδοξο «Αγκάθι» (συμπαραγωγή Δανίας και Ελλάδας, 2017).

Κεντρικό πρόσωπο στο σενάριό του είναι ένας Έλληνας του εξωτερικού, οποίος επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι) τη μητέρα του στο νησί της Τήνου. Η αέναη αυτή επανάληψη κάποια στιγμή θα διακοπεί.

4620142237080609 IMG 0049
Γιάννης Καρπούζης

Αναζητώντας τη Θούλη (Searhing for Thule), Σενάριο: Γιάννης Καρπούζης, Alexander Strecker, Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρπούζης, Παραγωγός: Τάσος Κορονάκης, Laika Productions / Empty Square

Πρόκειται για κινηματογραφικό σχέδιο ντοκιμαντέρ, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Βασικό – Γραφή του ΕΚΚ, που παρουσιάστηκε στο Talents Sarajevo Pack & Pitch αποσπώντας το βραβείο Cinelink Pack & Pitch.

Το σχέδιο αυτό περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια μιας ερευνήτριας, παθιασμένης με την Ιστορία και τη Γεωγραφία, ν’ ανασυνθέσει το ταξίδι του αρχαίου Έλληνα ναυτικού Πυθέα από τη Μασσαλία προς τις θάλασσες του παγωμένου Βορρά και τη μυθική χώρα Θούλη.

4620142642823182 IMG 0054
Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές στο 76ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (2-12/8/2023) ήταν και η δεύτερη ταινία μυθοπλασίας, «Animal», της Σοφίας Εξάρχου με την οποία άνοιξε το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμά του. Παραγωγοί του «Animal», που έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ, είναι η Μαρία Δρανδάκη και η Μαρία Κοντογιάννη.

Η ερμηνεία της Δήμητρας Βλαγκοπούλου, (Βραβείο Μελίνα Μερκούρη) βραβεύθηκε από την κριτική επιτροπή, έχοντας ήδη αποσπάσει θετικά σχόλια του διεθνούς κινηματογραφικού Τύπου. Η ηθοποιός ενσαρκώνει την επικεφαλής μιας ομάδας ανιματέρ που εμφανίζονται σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο.

Είναι το δεύτερο βραβείο που κερδίζει η Δήμητρα Βλαγκοπούλου σε διεθνές φεστιβάλ, η πρώτη ήταν το 2017 στο Σαν Σεμπαστιάν χάρη στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) παρών και στις δύο διοργανώσεις αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία του για την υποστήριξη των παραγωγών και των δημιουργών στην προσπάθειά τους για την προώθηση της ελληνικής ταινίας αλλά και για την διασύνδεσή τους με τους επαγγελματίες της διεθνούς κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πέθανε η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Πέθανε η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Πέθανε η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Βραδιά προβολών με τους Facing West Shadows στη Λεμεσό

Βραδιά προβολών με τους Facing West Shadows στη Λεμεσό

Βραδιά προβολών με τους Facing West Shadows στη Λεμεσό