46ο DISFF | Πήρε τρεις βραβεύσεις η Κύπρος

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 13.9.2023
Οι Κυπριακές συμμετοχές και αναλυτικά όλα τα βραβεία

Πήρε τρεις βραβεύσεις η Κύπρος φεύγοντας από το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (DISFF).

Δύο βραβεία για το «Buffer Zone»

Συγκεκριμένα, η ταινία «Buffer Zone» του Κύπριου σκηνοθέτη Σάββα Σταύρου πήρε το «Βραβείο Drama Queer» καθώς ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ανδρέας Μάρκου κέρδισε το «Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας».

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της διοργάνωσης, το βραβείο κέρδισε «η ταινία που μας υπενθύμισε ότι πέρα από κάθε τεχνητό ή άλλο σύνορο, η αγάπη πάντα θα αναδύεται ως η απόλυτη κατάφαση ζωής και ελπίδας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το συγκεκριμένο βραβείο συνοδεύεται από το έπαθλο των δύο χιλιάδων ευρώ, προσφορά του Onassis Culture.

Όσον αφορά το «Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας», η Επιτροπή αναφέρει πως αποφάσισε να απονείμει το βραβείο ερμηνείας «σ’ ένα νέο που κατάφερε να αποδώσει την αγωνία του ήρωα με ευαισθησία, φυσικότητα και μια αθωότητα, κόντρα στην τοξική αρρενωπότητα που τον περιβάλλει».

4638381143187805 IMG 3104

«The Tornado Outside»

Μία ακόμη βραβευμένη Κυπριακή συμμετοχή είναι το «The Tornado Outside», σε σκηνοθεσία Μαρίας Τουμάζου, η οποία έλαβε το «Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής» στην κατηγορία «Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Animation».

«Μία ταινία που με μεγάλη μαεστρία καταφέρνει να συνδυάσει την καλλιτεχνική ποιότητα και αρτιότητα ως προς την παραγωγή. Αποδίδει την ιστορία της με δεξιοτεχνία, χιούμορ και ευφυΐα. Πολλές ταινίες σε αυτό το πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων ασχολήθηκαν με την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ψυχής που ζει σε έναν κόσμο χαοτικό, άγνωστο, ασταθή, ακόμη και κακό. Η ιδιαίτερη ιδέα αυτής της ταινίας είναι η ενσυναίσθηση με την οποία προσεγγίζει αυτό το δύσκολο θέμα. Από τη μια πλευρά, καταφέρνει με παιγνιώδη τρόπο να κάνει τον θεατή να ταυτιστεί με τα προβλήματα και τις ανησυχίες του πρωταγωνιστή της, και από την άλλη, καταφέρνει να αποκαταστήσει την αίσθηση της ασφάλειας, της σιγουριάς και της ισορροπίας στην πορεία της ιστορίας, οδηγώντας σε μια ανακουφιστική κάθαρση. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη και ευαίσθητη ταινία» είναι τα λόγια που συνοδεύουν το βραβείο και την επιλογή της Επιτροπής.

4638388407455975 TheTornadoOutside2

Στο φεστιβάλ, συμμετείχε επίσης η ταινία «Αθαλάσσα» της Κύπριας Αργυρώς Νικολάου, ωστόσο δεν πήρε κάποια βράβευση.

Ευρύτερα, να πούμε ότι το φεστιβάλ, το οποίο φέτος διεξήχθη από τις 4 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, έχει στόχο την ανάδειξη νέων κινηματογραφικών ταλέντων εν τη γενέσει τους και παράλληλα να ενθαρρύνει την δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομη κατηγορία που αφορά δημιουργούς κάθε ηλικίας, καθώς λειτουργεί και σαν ένας ετήσιος τόπος συνάντησης για κινηματογραφιστές και επαγγελματίες του σινεμά.

Το επόμενο ραντεβού της διοργάνωσης είναι στην Αθήνα, στις 26-29 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου θα παρουσιαστεί το σύνολο του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας και θα διεξαχθεί εργαστήριο pitching.

Η «Αρκουδότρυπα» πήρε τον Χρυσό Διόνυσο

Η ταινία «Αρκουδότρυπα» των Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου, μια ιστορία κουίρ αγάπης που διαδραματίζεται στα βουνά της Πίνδου, κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο, το μεγάλο βραβείο του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που ολοκληρώθηκε το βράδυ χθες Κυριακή με την απονομή των βραβείων. Μάλιστα, η Χαρά Κυριαζή, η μία εκ των δύο πρωταγωνιστριών της ταινίας πήρε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

Η «Αρκουδότρυπα» είναι μία τρυφερή ταινία για την ενηλικίωση, τη φιλία και τον έρωτα, που μιλἀ για τις κουίρ σχέσεις στην επαρχία, και πραγματεύεται τόσο τη σύγκρουση όσο και την αρμονία μεταξύ του παραδοσιακού και του μοντέρνου, συνδυάζοντας το φολκλόρ του τόπου με τα προσωπικά βιώματα των δημιουργών της.

«Η ταινία έγινε με πολλή αγάπη και με τη στήριξη των δικών μας ανθρώπων. Ήμασταν ένα μικρό συνεργείο, κάναμε μία crowdfunding καμπάνια και πήραμε και κάτι ψιλά από τους φίλους μας, μάς υποστήριξαν και οι γιαγιάδες μας στο χωριό την Ελάτη Τρικάλων.. Ήταν μία homemade κατάσταση, με μαγειρέματα μαζί, γυρίσματα όλη μέρα έξω με φυσικό φως να τρέχουμε να προλάβουμε το σούρουπο και την αυγή.. Γι' αυτό και αυτή η βράβευση σημαίνει τόσα πολλά για εμάς, γιατί ό,τι κάναμε, το κάναμε με αγάπη και πολύ πάθος» δήλωσαν οι σκηνοθέτες της ταινίας, Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιος Ντινόπουλος παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Η κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος, αποτελούμενη από τους Alexia Roider, Μένο Δελιοτζάκη, Αλεξάνδρα Ματθαίου, Ασημίνα Προέδρου και πρόεδρο τον Λευτέρη Χαρίτο ανέφερε στο σκεπτικό της πως πρόκειται για μία ανεξάρτητη ταινία που τους έκλεψε την καρδιά καταφέρνοντας με τα μέσα που είχε να θίξει σημαντικά ζητήματα παραμένοντας διεισδυτική, αυθεντική και γενναία. «Ξεφεύγοντας από τις στερεότυπες καταγραφές της ελληνικής επαρχίας με τρόπο που σπάνια βλέπουμε στο ελληνικό σινεμά, οι δημιουργοί κέρδισαν ένα μεγάλο στοίχημα. Μια ταινία με τολμηρές υφολογικές αντιθέσεις, φυσικότητα και πολυπλοκότητα χαρακτήρων, και δύο κεντρικές ηρωίδες που μας κρατάνε σε εγρήγορση παρά τη μεγάλη διάρκεια της. Μέχρι τους τίτλους τέλους, το συναίσθημα αναβλύζει συνεχώς μέσα από μια υπενθύμιση: το σινεμά είχε και θα έχει πάντοτε ανάγκη από αληθινές και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες» σημείωσαν.

Οι υπόλοιπες βραβεύσεις

Ο Αργυρός Διόνυσος- Βραβείο Σκηνοθεσίας Τώνια Μαρκετάκη απονεμήθηκε στον Αλέξη Κουκιά-Παντελή για το «Αερολίν» (μια ταινία που μιλάει για τις δυσκολίες του να παραμένει μία ηθοποιός παραγωγική κόντρα σε μια δυσχερή καθημερινότητα), ο οποίος κέρδισε μαζί με τον Μιχάλη Μαθιουδάκη και το βραβείο Σεναρίου. Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στον Αστέρη Τζιώλα για την ταινία «Το Καλοκαίρι που Παρατήρησα για Πρώτη Φορά τον Ηλιο να Δύει», το Βραβείο Ντοκιμαντέρ πήρε ο Νεριτάν Ζιντζιρία για το «Φῶς ἐκ Φωτός» και το Βραβείο Drama Queer ο Σάββας Σταύρου για το «Buffer Zone», με τον πρωταγωνιστή του, Ανδρέα Μάρκου να κερδίζει και το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το Grand Prix 2023 κέρδισε η ταινία «Αχέροντας» του Μανουέλ Μουνιόθ Ρίβας.

«Άλλο ένα φεστιβάλ φτάνει στο τέλος του. Μία εβδομάδα γεμάτη ταινίες, νέους αλλά και παλαιότερους κινηματογραφιστές μαζεμένους στη φιλόξενη πάντα Δράμα και πάνω από όλα γεμάτες αίθουσες σε κάθε προβολή. Παράλληλα με τη σπουδαία βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου με τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας αλλά και με τη γιορτή της μικρού μήκους φόρμας εδώ στην Δράμα, η χώρα μας πνίγεται από άκρη σε άκρη και ταυτόχρονα βιώνει την παράλογη και σοκαριστική βία ανθρώπων που στρέφονται ενάντια σε συνάνθρωπό τους. Από αυτήν την άποψη δεν μπορούμε να γιορτάζουμε. Όμως η τέχνη υπάρχει για να μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σκοτεινιά και τελικά να μας τραβάει και πάλι προς το φως. Και αυτό έκαναν οι 35 διαγωνιζόμενες ταινίες εν μέσω όλου αυτού του όλεθρου» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ο σκηνοθέτης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού, Λευτέρης Χαρίτος.

Αναλυτικά τα βραβεία:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Χρυσός Διόνυσος: Αρκουδότρυπα των Χρυσιάννας Παπαδάκη, Στέργιου Ντινόπουλου
Αργυρός Διόνυσος - Βραβείο Σκηνοθεσίας Τώνια Μαρκετάκη: Αλέξης Κουκιάς-Παντελής για το Αερολίν
Βραβείο Ντοκιμαντέρ: Φῶς ἐκ Φωτός του Νεριτάν Ζιντζιρία
Βραβείο Σεναρίου: Μιχάλης Μαθιουδάκης, Αλέξης Κουκιάς-Παντελής για το Αερολίν
Βραβείο Drama Queer: Buffer Zone του Σάββα Σταύρου
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Το Καλοκαίρι που Παρατήρησα για Πρώτη Φορά τον Ηλιο να Δύει του Αστέρη Τζιώλα
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Ανδρέας Μάρκου, Buffer Zone του Σάββα Σταύρου
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Χαρά Κυριαζή, Αρκουδότρυπα των Χρυσιάννας Παπαδάκη, Στέργιου Ντινόπουλου
Βραβείο Ηχου: Νίκος Κωνσταντίνου, Ανορθόδοξος του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου
Βραβείο Σχεδιασμού Ήχου: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, Στέλιος Κουπετώρης, Midnight Skin του Μανώλη Μαυρή
Βραβείο Μοντάζ: Μάριος Κλεφτάκης, Αριζόνες του Γιώργου Ηλιόπουλου
Βραβείο Φωτογραφίας: Μανού Τιλίνσκι, Midnight Skin του Μανώλη Μαυρή
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: Πέτρος Σωτηρόπουλος & The Aqua Barons, Διάβαση των Αινεία Τσαμάτη, Κατερίνας Μαυρογεώργη
Βραβείο Ενδυματολογίας Ιουλία Σταυρίδου: Rectifier + Tzo, Good Girls Club: A Virginity Odyssey των Λήδας Βαρτζιώτη, Δημήτρη Τσακαλέα
Βραβείο Σκηνογραφίας: Αρτεμις Φλέσσα, Διάβαση των Αινεία Τσαμάτη, Κατερίνας Μαυρογεώργη
Βραβείο Ειδικών Εφέ: Morgan Hildebrand & Aurélia Monnier, Fiona Bourgeois, Midnight Skin του Μανώλη Μαυρή
Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ και Κομμώσεων: Ελίνα Τράντου, Good Girls Club: A Virginity Odyssey των Λήδας Βαρτζιώτη, Δημήτρη Τσακαλέα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Grand Prix 2023:
Αχέροντας, Μανουέλ Μουνιόθ Ρίβας|
Βραβείο Σκηνοθεσίας: The Open House, Julieta Lasarte
Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2023»: Midnight Skin του Μανώλη Μαυρή
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: Ανορθόδοξος του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου
Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: Apostles of Cinema, Darragh Amelia, Gertrude Malizana, Jesse Gerard Moango, Cece Mlay
Ειδικές Μνείες: The River and the Labyrinth, Ian Capillé | The Age Of Innocence, Maximilian Bungarten

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
Grand Prix Βραβείο Φρίντα Λιάππα:
Η Παρέλαση του Μιχάλη Γαλανόπουλου
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Το χάος που άφησε πίσω της του Νίκου Κολιούκου
Βραβείο Ντοκιμαντέρ: Δημήτρης Κεχρής, για την ταινία Αθήνα, αγάπη μου
Βραβείο Σεναρίου: Νίνα Αλεξανδράκη, για την ταινία της, Ημερολόγιο μιας σεξουαλικής μοναξιάς
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Φαμπρίτσιο Μούτσο, για την ταινία Θερμοκήπιο του Γιώργου Γεωργακόπουλου
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Μαρίνα Σιώτου, για την ταινία Το χάος που άφησε πίσω της του Νίκου Κολιούκου
Βραβείο Φωτογραφίας Ντίνος Κατσουρίδης: Γιώργος Καραβούλιας, για την ταινία Πώς να ανάψεις τσιγάρο χωρίς να καείς του Κωνσταντίνου Σπανουδάκη
Βραβείο Μοντάζ: Αντουάν Φλάχαουτ, για την ταινία Η Παρέλαση του Μιχάλη Γαλανόπουλου
Βραβείο Σκηνογραφίας: Αναστασία Μαστρακούλι, για την ταινία Little doggie του Γιώργου Ντούνη
Βραβείο Σχεδιασμού Ηχου: Μάσιμο Ντελ Γκάουντιο, για την ταινία Η Παρέλαση του Μιχάλη Γαλανόπουλου

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
Grand Prix Almost Famous:
Klette by Michael Abay, Βέλγιο
Rising Star: Phalène, Sarah-Anaïs Desbenoit, Γαλλία
Student Queer Loud and Proud: Kokuryo: the untold story of bb. Undas 2019, Diokko Manuel Dionisio, Φιλιππίνες

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ANIMATION
Βραβείο Animation - Asifa Hellas Yannis Vasileiadis:
Teacups, Αλεκ Γκριν, Φίνμπαρ Γουότσον (Αυστραλία, Ιρλανδία)
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: The Tornado Outside της Μαρίας Τομάζου

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SHORT AND GREEN
Drama Green Award:
Seagulls scream on the weekend by Maria Stuut, Frederik Stuut, Ολλανδία
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Time to live by Hawar Rehimi, Ιράκ, Ιράν

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ KIDDO
Best Kiddo Film:
Crab day, Ross Stringer (Ην. Βασίλειο)
Ειδική Μνεία: ATIVIO, pieces of wood, Juliette Boucheny (Γαλλία, Τόγκο)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Αχινός, Αλεξ Σολτς

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

A Piece of Liberty της Αντιγόνης Καπάκα

ΒΡΑΒΕΙΑ DRAMA PITCHING LAB #10

Βραβείο Finos Films: «The Station», Iσίδωρος Ροδαστάκης, Δημήτρης Κωτσέλης, Ελλάδα
Βραβείο ΕΚΚ: «My tears, a sea for Jakarta to sink», Andrea Nirmala Widjajanto, Annisa Adjam, Iνδονησία
Βραβεία Mentorship: «Heaven on Earth», Μάρτιν Βαλέχος, Χιλή | «The Blind Man at the End of the World», Τζέικ Μουνιός, Φιλιππίνες

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Έπαινος Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC):
Σωτήρης Τζατζάκης για την ταινία Το Καλοκαίρι που Παρατήρησα για Πρώτη Φορά τον Ηλιο να Δύει του Αστέρη Τζιώλα
Βραβείο ΟΚΛΕ (Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας): Αερολίν του Αλέξη Κουκιά-Παντελή
Βραβείο Onassis Culture: Super του Νικόλα Κούλογλου|
Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της ΕΤΕΚΤ (Εταιρίας Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης): Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο της Mαίρης Κολώνια
Βραβείο ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου): Διάβαση των Αινεία Τσαμάτη, Κατερίνας Μαυρογεώργη
Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα: The Silence Of The Banana Trees, Ενεος Τσάρκα
Βραβείο Ανθρωπίνων Αξιών Βουλής της Ελλήνων για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα: Αχέροντας, Μανουέλ Μουνιόθ Ρίβας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πέθανε η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Πέθανε η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Πέθανε η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Βραδιά προβολών με τους Facing West Shadows στη Λεμεσό

Βραδιά προβολών με τους Facing West Shadows στη Λεμεσό

Βραδιά προβολών με τους Facing West Shadows στη Λεμεσό