Δωρεάν προβολές των υποψήφιων ταινιών Βραβείου Κοινού LUX

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.11.2023
Το πρόγραμμα των προβολών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 13-17 Νοεμβρίου, στο Πάνθεον

Για ακόμα μια χρονιά το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου σας προσκαλούν στον μαγικό και ποιοτικό κόσμο του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Οι πέντε υποψήφιες ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους για το Βραβείο Κοινού LUX 2024 έρχονται πιο νωρίς στις κινηματογραφικές αίθουσες λόγω των επερχόμενων Ευρωπαϊκών Εκλογών, στον κινηματογράφο «ΠΑΝΘΕΟΝ» στη Λευκωσία (Διαγόρου 29) τη βδομάδα 13 - 17 Νοεμβρίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα οι προβολές έχουν ως εξής:

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 | 21.00

«Fallen Leaves» (Aki Kaurismäki)

Φινλανδία | 81 λεπτά | 2023

Περίληψη: Το Fallen Leaves αφηγείται την ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων (Alma Pöysti και Jussi Vatanen) που συναντιούνται τυχαία μέσα στη νύχτα του Ελσίνκι και προσπαθούν να βρουν τον πρώτο, μοναδικό και απόλυτο έρωτα της ζωής τους. Η πορεία τους προς αυτόν τον αξιοσέβαστο στόχο επισκιάζεται από διάφορα προβλήματα: εκείνος είναι αλκοολικός, αριθμοί τηλεφώνου χάνονται, δεν ξέρουν ο ένας το όνομα του άλλου. Η ζωή έχει μια τάση να βάζει εμπόδια σ’ αυτούς που αναζητούν την ευτυχία.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 | 21.00
«On the Adamant»
(Nicolas Philibert)

Γαλλία, Ιαπωνία | 109 λεπτά | 2022

Περίληψη: Το κέντρο ημερήσιας φροντίδας «Adamant» είναι μοναδικό στο είδος του: είναι πλωτό. Βρίσκεται στον Σηκουάνα, στην καρδιά του Παρισιού, και υποδέχεται ενήλικες που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, προσφέροντάς τους φροντίδα που τους προσγειώνει στο χρόνο και στο χώρο και τους βοηθά να αναρρώσουν ή να διατηρήσουν το ηθικό τους. Η ομάδα που διαχειρίζεται το κέντρο είναι μία από εκείνες που προσπαθούν να αντισταθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στην υποβάθμιση και την απανθρωποποίηση της ψυχιατρικής. Η ταινία μας προσκαλεί να επιβιβαστούμε σε αυτή την πλωτή δομή και να γνωρίσουμε τους ασθενείς και τους φροντιστές που καθημερινά της δίνουν ζωή.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 | 21.00
«Smoke Sauna Sisterhood» (Anna Hints)

Εσθονία, Γαλλία, Ισλανδία | 89 λεπτά | 2023

Περίληψη: Κρυμμένη σε ένα καταπράσινο δάσος στη νότια Εσθονία, μια ομάδα γυναικών συναντιέται στο ασφαλές σκοτάδι μιας σάουνας καπνού για να μοιραστεί τις πιο μύχιες σκέψεις και τα μυστικά της. Τυλιγμένες μέσα στην πυκνή ζέστη της σάουνας, ξεγυμνώνονται για να αποβάλουν τους φόβους και τη ντροπή που έχουν παγιδευτεί στο σώμα τους και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 | 21.00
«The Teacher's Lounge» (Ilker Çatak)

Γερμανία | 98 λεπτά | 2023

Περίληψη: Η Carla Nowak, μια νεαρή καθηγήτρια που διδάσκει γυμναστική και μαθηματικά σε λύκειο, εμφανίζεται για το πρώτο της μάθημα στο καινούριο της σχολείο. Αυτό που διακρίνει πρωτίστως την Κάρλα από τους νέους συναδέλφους της είναι ο ιδεαλισμός της. Όμως μια σειρά ανεξιχνίαστων κλοπών μολύνει την ατμόσφαιρα ανάμεσα στους διδάσκοντες. Όταν ένας Τούρκος μαθητής κατηγορείται και καλείται ταπεινωτικά να εμφανιστεί μπροστά στον διευθυντή, η Carla αποφασίζει να το ψάξει. Με τη βοήθεια μιας κρυφής κάμερας και προς έκπληξη όλων, αποκαλύπτει τον δράστη: είναι άσημη γραμματέας του σχολείου, Friederike Kuhn. Η αποκάλυψή της όμως θέτει την Κάρλα μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα: Η Friederike Kuhn είναι η μητέρα του πιο ταλαντούχου μαθητή της, Oskar Kuhn. Η Carla χάνει σταδιακά αλλά σταθερά τον έλεγχο της κατάστασης. Από τη μία πλευρά, απομονώνεται όλο και περισσότερο από τους συναδέλφους της. Από την άλλη πλευρά, η Carla πρέπει να αντιμετωπίσει την ψυχολογική πίεση που έχει προκαλέσει στον Oskar, καθώς τα άλλα παιδιά αρχίζουν να τον αποκαλούν «γιο της κλέφτρας». Η διεύθυνση του σχολείου έχει μια απλή λύση για τέτοιες περιπτώσεις: ο Oskar θα πρέπει να πάει σε κάποιο άλλο σχολείο. Ο Oskar, απτόητος όπως και η μητέρα του που έχει πια αποβληθεί από το σχολείο, επικοινωνεί με τη σχολική εφημερίδα. Δημοσιοποιεί την άποψη της μητέρας του, γεγονός που πυροδοτεί μια έντονη συζήτηση γύρω από την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 | 21.00
«20,000 Species of Bees» | Estibaliz Urresola Solaguren

Ισπανία | 129 λεπτά | 2023

Περίληψη: Ένα 8χρονο παιδί παλεύει με το γεγονός ότι οι άνθρωποι του απευθύνονται διαρκώς με τρόπους που το μπερδεύουν. Ένα καλοκαίρι, στο αγροτικό σπίτι μιας θείας της που ασχολείται με τις μέλισσες, η ζωή του παιδιού και της μητέρας του θα αλλάξουν για πάντα.

*Η είσοδος και για τις πέντε ταινίες είναι δωρεάν και θα τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας στην προσέλευση. Παρακολούθησε τις ταινίες ή κάποια από αυτές, μπες στο https://luxaward-rating.europarl.europa.eu/el/ και βαθμολόγησε τις προτιμήσεις σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο αποχαιρετισμός της Σάνεν Ντόχερτι από τους συμπρωταγωνιστές της στη σειρά «Beverly Hills»

Ο αποχαιρετισμός της Σάνεν Ντόχερτι από τους συμπρωταγωνιστές της στη σειρά «Beverly Hills»

Ο αποχαιρετισμός της Σάνεν Ντόχερτι από τους συμπρωταγωνιστές της στη σειρά «Beverly Hills»

H παράξενη ιστορία της μοναδικής ταινίας που διαρκεί 87 ώρες

H παράξενη ιστορία της μοναδικής ταινίας που διαρκεί 87 ώρες

H παράξενη ιστορία της μοναδικής ταινίας που διαρκεί 87 ώρες

Hollywood: Συμφωνία συγχώνευσης της Paramount Global με τη Skydance Media

Hollywood: Συμφωνία συγχώνευσης της Paramount Global με τη Skydance Media

Hollywood: Συμφωνία συγχώνευσης της Paramount Global με τη Skydance Media