Ο θεατρικός Τεύκρος Ανθίας στο Σατιρικό

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.5.2019

Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει την εκδήλωση/αφιέρωμα «Ο θεατρικός Τεύκρος Ανθίας» στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί ένα θεατρικό αναλόγιο και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον σημαντικό Κύπριο ποιητή.


Ο Τεύκρος Ανθίας εξέδωσε ποιητικές συλλογές, έγραψε λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, είχε δημοσιεύσεις ανεκτίμητης λογοτεχνικής, πολιτιστικής, αλλά και πολιτικής αξίας και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό δίνοντας διαλέξεις και προβάλλοντας τον πολιτισμό αλλά και το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

Στόχος της εκδήλωσης του Σατιρικού είναι η προβολή του συνόλου του έργου ενός από τους σημαντικότερους Κύπριους ποιητές, δίνοντας ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση σε ένα όχι τόσο γνωστό μέρος της δουλειάς του, τη θεατρική του πένα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί θεατρικό αναλόγιο με το έργο του Ανθία «Η δημοπρασία» και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τεύκρος Ανθίας - Ο ποιητής». Στον χώρο της διοργάνωσης θα φιλοξενείται έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του ποιητή, ο οποίος αφορίστηκε από την Εκκλησία της Κύπρου εξαιτίας της ποιητικής του συλλογής «Η Δευτέρα Παρουσία» [1931].

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ο Τεύκρος Ανθίας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ανδρέα Παύλου Χατζημηνά) γεννήθηκε στην Κοντέα της επαρχίας Αμμοχώστου της Κύπρου. Φοίτησε στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο της Λάρνακας (1917-1922) και σπούδασε παιδαγωγικά στην Χοιροκοιτία (1922-1923). Εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καρύστας, της Σπάρτης και του Σκλαβοχωρίου του νομού Λακωνίας. Από το 1927 έζησε για τρία χρόνια στην Αθήνα υπό άθλιες οικονομικές συνθήκες. Το 1930 επέστρεψε στην Κύπρο και οργανώθηκε στην κομμουνιστική παράταξη, ενέργεια που προκάλεσε δίωξη και φυλάκισή του κατά τη διάρκεια των Οκτωβριανών (1931, 1933). Το 1935 αφορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου με αφορμή την έκδοση της ποιητικής συλλογής του «Η Δευτέρα παρουσία». Συνέχισε να υπηρετεί την κομμουνιστική παράταξη από την Αγγλία, όπου πήγε το 1948 και έμεινε ως το 1955, οπότε γύρισε στη γενέτειρά του για να πάρει μέρος στον αγώνα κατά των Άγγλων. Συνελήφθη, κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και αφέθηκε ελεύθερος το 1957 μετά από καρδιακή προσβολή. Έφυγε ξανά στο Λονδίνο ως ανταποκριτής της εφημερίδας Το Βήμα, όπου έζησε ως το τέλος της ζωής του. Η σορός του μεταφέρθηκε στη γενέτειρά του. Παντρεύτηκε τη Λόλα Λεοντιάδη, με την οποία απέκτησε ένα γιο και μια κόρη και σε δεύτερο γάμο την Αναστασία Παγώνη, με την οποία απέκτησε ένα γιο και δύο κόρες. Στη λογοτεχνία στράφηκε από την παιδική του ηλικία και από τα δέκα ως τα δώδεκα χρόνια του εξέδωσε έξι ποιητικές φυλλάδες. Συνέχισε να γράφει κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ενώ κατά την περίοδο της παραμονής του στη Σπάρτη εξέδωσε το περιοδικό Φλόγα, το οποίο τύπωνε με προσωπικά του έξοδα στον Πειραιά και συνέχισε την έκδοσή του στην Αγγλία, παράλληλα με την έκδοση του περιοδικού Σπίθα που είχε ξεκινήσει να εκδίδει στη Λευκωσία. Γνωστός έγινε το 1929 με την ποιητική συλλογή Τα σφυρίγματα του αλήτη. Συνεργάστηκε με περιοδικά της Κύπρου και της Αθήνας, όπως τα Ελευθερία, Νέος Δημοκράτης, Χαραυγή, Φραγγέλιο και το Περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, της Κύπρου και της Αλεξάνδρειας. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει επίσης ένα μυθιστόρημα, μια λαογραφική μελέτη για την Κύπρο και έργα για το θέατρο. Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά.

Το θεατρικό αναλόγιο σκηνοθετούν οι Στέλιος Καυκαρίδης, Νεοκλής Νεοκλέους και Μαριάννα Καυκαρίδου οι οποίοι συμμετέχουν επίσης στην παρουσίαση του μαζί με τους Σπύρο Γεωργίου, Μάριο Δημητρίου, Ζήνα Καυκαρίδου, Βασίλη Μιχαήλ, Ανδρέα Ρόζου, Μαριαλένα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρο Μαρτίδη και Ελένη Ζαντή. Τη μουσική του αναλογίου υπογράφει ο Σάββας Σάββα.

Το ντοκιμαντέρ «Τεύκρος Ανθίας: ο ποιητής» υπογράφει σκηνοθετικά ο Λέανδρος Ταλιώτης.

+ Πέμπτη 30 Μαΐου και Παρασκευή 31 Μαΐου στις 20:00 στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου [Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Αγλαντζιά. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940, 22421609


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Τεύκρος Ανθίας σε ξυλογραφία του Τηλέμαχου Κάνθου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη