Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.4.2018

Στο Μουσείο της Ακρόπολης θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του θεσμού της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, όπως ορίστηκε η Αθήνα για ολόκληρο το 2018.


Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Απριλίου, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στα εγκαίνια τα οποία θα γίνουν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. «Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εμπνεύσει, να δημιουργήσει, να δώσει κίνητρα για ανάγνωση, να αφήσει πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη και να υπενθυμίσει ότι βιβλίο σημαίνει ιστορίες και αφήγηση, σημαίνει φαντασία, πρωτοπορία και δημιουργικότητα, αλλά και τέχνες, επιστήμες, ακόμα και νέες τεχνολογίες. Θέλουμε να φτάσει το βιβλίο σε κάθε γειτονιά, στους πολλούς, σε όλους τους πολίτες», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα παρατήρησε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που η συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων για την υποβολή στην UNESCO της υποψηφιότητας της Αθήνας καρποφόρησε. Πρόκειται για μια σημαντική εθνική επιτυχία και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου για υλοποίηση του πολύπλευρου προγράμματος».

Η Ελίνα Κλαριδοπούλου, εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που είναι μέγας χορηγός της διοργάνωσης, τόνισε: «Η συνεργασία του ΙΣΝ με τον Δήμο Αθηναίων είναι πολυεπίπεδη, καθώς η δωρεά μας στηρίζει πληθώρα προγραμμάτων σε διάφορους τομείς. Στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης συνεργασίας εντάσσεται η στήριξη από το ΙΣΝ του προγραμματικού σκέλους της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

«Ενώ μιλάμε για τη δύναμη της φιλαναγνωσίας, ζούμε σε ένα περιβάλλον που εχθρεύεται τη σχέση του ανθρώπου με το βιβλίο», είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας, ενώ ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας για τις Βιβλιοθήκες Βασίλης Τσιμπούκης αναφέρθηκε στις δράσεις με αιχμή τα αμερικανικά λαϊκά παραμύθια. Από το Δίκτυο Δικαιωμάτων για το Παιδί, ο Πάνος Χριστοδούλου μίλησε για τη σημασία της διάδοσης του βιβλίου στις παιδικές ηλικίες και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα

Μια Κινητή Βιβλιοθήκη θα περιδιαβαίνει από τον Μάιο όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως θέατρο, χορός, performances, εικαστικά εμπνέονται από το βιβλίο και απλώνονται σε διάφορα μέρη της πόλης. Πολιτιστικοί οργανισμοί, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μουσείο Μπενάκη, αλλά και μικρότερες δημιουργικές ομάδες, όπως ο Κινητήρας, οργανώσεις με κοινωνικό έργο, όπως το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Διαβάζω για τους άλλους, ξένα ινστιτούτα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, πρεσβείες, όπως των βορείων χωρών και των ΗΠΑ, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος αλλά και η Γεννάδειος, οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων, τα πανεπιστήμια, με πρωταγωνιστές τους εκδότες και τους συγγραφείς, τους θεσμικούς και τους επαγγελματικούς φορείς του βιβλίου, δουλεύουν για τη διοργάνωση.

Από το δημαρχείο ξεκινάει τον Μάιο και η Σκυταλοδρομία Λόγου -μια από τις συνεργασίες της διοργάνωσης με τους Έλληνες εκδότες, με πρώτο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο που θα παραδώσει τη «σκυτάλη» στον συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα.

Ειδικό αφιέρωμα θα υπάρχει για τους τιμημένους με Νόμπελ Έλληνες ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.

Έλληνες συγγραφείς ξεναγούν το κοινό σε γειτονιές και περιοχές της πόλης που αποτέλεσαν σκηνικό των μυθιστορημάτων τους, έμπνευσή τους ή συνδέονται γενικότερα με το βιβλίο. Τα μικρά βιβλιοπωλεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα γιορτάσουν μέσα από την Ημέρα των Μικρών Βιβλιοπωλείων (28 Απριλίου), που φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα αστικό πικνίκ book edition στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Πλ. Κοτζιά), θα χαλαρώσει μικρούς και μεγάλους στις 5 Μαΐου.

Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στη διοργάνωση με παραστάσεις όπως το «Φαρενάιτ 451» του Θωμά Μοσχόπουλου, αλλά και παραστάσεις εμπνευσμένες από εμβληματικούς συγγραφείς, όπως οι Τζόις, Μπέκετ και Πόε. Επίσης, το Εθνικό Θέατρο θα κάνει τον Ιούνιο «θεατρικά δρομολόγια» με το «Λεωφορείο ο Πόθος» στις γειτονιές της Αθήνας. Ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός της πρωτεύουσας «Αθήνα 9.84», συμμετέχει με την έκδοση ενός βιβλίου όπου 30 συγγραφείς εμπνέονται από τις λέξεις «Αθήνα» και «984».

Ο συντονιστής της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου, Γιάννης Τροχόπουλος, δήλωσε ότι «η διοργάνωση φιλοδοξεί να αγγίξει ολόκληρη την πόλη, κάθε ηλικιακή ομάδα, κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα, κάθε κοινωνική κατηγορία- τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους, τους κατοίκους του κέντρου αλλά και των περιχώρων, ανθρώπους με υψηλό αλλά κι ανθρώπους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, την πνευματική πρωτοπορία αλλά κι εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που αισθάνονται απομονωμένα, τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, τους τουρίστες, τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες».

Η συντονίστρια του προγράμματος Εριφύλη Μαρωνίτη υπογράμμισε ότι «το στοίχημα ήταν να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα ενός έτους, όσο το δυνατόν πιο πολυσυλλεκτικό και αντιπροσωπευτικό και να αναδειχθεί ο κεντρικός ρόλος που έχουν οι αφηγήσεις στη ζωή μας».

Συγγραφείς απ΄ όλο τον κόσμο, λογοτέχνες αλλά και επιστήμονες, θα ταξιδέψουν (πολλοί για πρώτη φορά) στην Αθήνα, στηρίζοντας και προσδίδοντας το δικό τους κύρος στη διοργάνωση. Οι εκδηλώσεις θα έχουν δωρεάν είσοδο, ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους, κατοίκους και επισκέπτες, και εντάσσονται σε διάφορες θεματικές ενότητες του προγράμματος.

Όπως σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης: «Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον Δήμο της Αθήνας να φέρει τον κόσμο όλο πιο κοντά στην πόλη και τους κατοίκους της και αντίστροφα. Σε αυτό το "ταξίδι" του ενός χρόνου είναι πολύτιμη η συμβολή και υποστήριξη από πρεσβείες και ινστιτούτα από την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία. Από την πρώτη στιγμή σχεδιασμού του προγράμματος και των συνεργασιών μας, οι φορείς αυτοί συνέδραμαν με την τεχνογνωσία και την υποστήριξή τους σε εκδηλώσεις, όπως στρογγυλά τραπέζια με συγγραφείς ή προσκλήσεις εκπροσώπων των χωρών τους από τον κόσμο του βιβλίου, ανοίγοντας έτσι για την Αθήνα –και όχι μόνο- ένα παράθυρο στον κόσμο».

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart

Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart

Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart

«Μιχάλης Πασιαρδής – Ο Δικός μας Ποιητής» στο Σατιρικό Θέατρο

«Μιχάλης Πασιαρδής – Ο Δικός μας Ποιητής» στο Σατιρικό Θέατρο

«Μιχάλης Πασιαρδής – Ο Δικός μας Ποιητής» στο Σατιρικό Θέατρο

H Βουλγάρα Μιρέλα Ιβάνοβα είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιητή της Ελευθερίας

H Βουλγάρα Μιρέλα Ιβάνοβα είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιητή της Ελευθερίας

H Βουλγάρα Μιρέλα Ιβάνοβα είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιητή της Ελευθερίας

«Τα ebooks θα συνυπάρχουν με τα βιβλία»

«Τα ebooks θα συνυπάρχουν με τα βιβλία»

«Τα ebooks θα συνυπάρχουν με τα βιβλία»