«Αλλόφυλοι εραστές», του Χρίστου Χατζήπαπα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.5.2018

Μίνι περιοδεία ξεκινά την Τρίτη, 22 Μαΐου ο Χρίστος Χατζήπαπας για την παρουσίαση της πέμπτης συλλογής διηγημάτων του, «Αλλόφυλοι εραστές».


Ο γνωστός λογοτέχνης ακτινογραφεί στη νέα του δουλειά την κυπριακή ψυχή, φορτισμένη από την εισβολή, την κατοχή και τα «εμφύλια» πάθη. Τα δεκαοκτώ διηγήματα της συλλογής του χωρίζονται σε δύο ενότητες: Η πρώτη έχει να κάνει με επιχώρια άλγη και άγη, και η δεύτερη ψυχογραφεί τον σύγχρονο άνθρωπο που αναζητά το νόημα της ζωής μέσω του έρωτα και του θανάτου.

Ο Χρίστος Χατζήπαπας κατορθώνει με την ιδιάζουσα γλώσσα του, το ύφος, το χιούμορ, το όνειρο ως δομικό υλικό της μυθοπλασίας του, την ειρωνεία και ιδιαίτερα τον σαρκασμό και τον αυτοσαρκασμό του να αναδεικνύει το λογοτεχνικά μείζον, αποσπώντας το από το απλό, το καθημερινό ή και το χυδαίο. Ιστορία και πραγματικότητα συναντούν τη μυθοπλασία, συμπλέκοντας αξεδιάλυτα την υπαρξιακή αγωνία με την κοινωνική μέριμνα και ανησυχία.
«Η μεταφορά ως τεχνική και ο συνειρμικός λόγος», σημειώνει ο Αλέξης Ζήρας, «είναι δύο χαρακτηριστικά στοιχεία που συναντούμε στα πεζά του, ενώ όταν θέλει να δημιουργήσει στον αναγνώστη την αίσθηση του παράδοξου ή του συγκεχυμένου υποκειμενικού χρόνου, πάντοτε ο ρεαλισμός παραχωρεί τη θέση του στην ποιητική συναίρεση. Έτσι ώστε η περίφημη αληθοφάνεια, η οποία αποτελεί προϋπόθεση ενός μεγάλου μέρους της σύγχρονης πεζογραφίας, να αποδεικνύεται πολύ στενόχωρη, πολύ περιορισμένη για τη φαντασία του συγγραφέα».

+ Παρουσιάσεις: Τρίτη 22 Μαΐου στις 19:45 στην αναγνωστική λέσχη του Δήμου Λακατάμιας, στις 31 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας στις 19:30 και στις 5 Ιουνίου στο Σκαλί Αγλαντζιάς στις 19:45.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη