«Παγκόσμιον Άσμα» του Γαλατόπουλου επί σκηνής

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.7.2018

Συνεχίζοντας τη μακρόχρονη προσπάθειά του για την ανάδειξη λιγότερο γνωστών λογοτεχνικών κείμενων, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει στο αρχοντικό Αξιοθέας, τη δραματοποίηση του κορυφαίου έργου «Παγκόσμιον Άσμα-Προμηθέας Δεσμώτης» του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δημάρχου της Πάφου Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953), το οποίο αλλάζει την εικόνα που έχουμε για την προσφορά της Κύπρου στην ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία. 


pagkosmionasman


Γραμμένο με γνήσια ποιητική ορμή, το πρωτεϊκό αυτό έργο αποτελεί μια επαναπραγμάτευση του μύθου του Προμηθέα, συνθεμένη στο πρότυπο του Δάντη και του Μίλτωνα, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της υφηλίου: από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο έως τη μυθολογία του Περού και των Ίνκας, από την Ιαπωνία έως τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους Σκανδιναβικούς μύθους. Το έργο εμπεριέχει ικανή ποσότητα θεατρικής ύλης που διευκόλυνε τη δραματική προσαρμογή του, ενώ η παράστασή του, καρπός πολύχρονου μόχθου εκ μέρους του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα προσθέσει στο ρεπερτόριο του κυπριακού και του νεοελληνικού θεάτρου ένα πολύ σημαντικό κείμενο, ανάλογο και εν πολλοίς ποιοτικά ισότιμο προς αντίστοιχα έργα με τα οποία έχουν πλουτίσει τη νεοελληνική
γραμματεία ο Άγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Καζαντζάκης.

H προσπάθεια της δραματοποίησης του κειμένου κράτησε δύο σχεδόν χρόνια, και αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα βασισμένο σε διεξοδική φιλολογική μελέτη όλου του έργου του Γαλατόπουλου, η οποία τονίζει την ευρωπαϊκή διάσταση, την πολυπολιτισμικότητα, τη λογοτεχνική αξία αλλά και την ιστορική σημασία του Άσματος για την αυτογνωσία και την εμβάθυνση της εθνικής ταυτότητας του λαού της Κύπρου. Η δραματοποίηση ακολούθησε την καθιερωμένη και δοκιμασμένη προσέγγιση που χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. τα τελευταία 20 χρόνια και βασίζεται σε συνεχή και επίμονη έρευνα του λογοτεχνικού κειμένου.

Το έργο δραματοποιήθηκε ειδικά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Λευκωσία, πλέον στο σπίτι του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Ερμηνεύουν οι:
Προμηθέας: Σταύρος Αροδίτης
Γαληνός: Χαρίτων Ιωσηφίδης
Ποιητής: Γρηγόρης Παπαγρηγορίου
Kορυφαία α΄: Μύρια Χατζηματθαίου
Kορυφαία β΄: Μαρία Χριστοδούλου
Δίας: Δημήτρης Πιτσιλλής
Ηρακλής: Πρόδρομος Αλαμπρίτης
Χορός: Έφη Γαβριήλ, Λούης Γαβριήλ, Ευτυχία Γεωργίου, Μιχάλης Γιάγκου,
Μαρία Θεοφάνους, Ιωάννα Ιωάννου, Νατάσα Καφκαλιά,
Σολομών Κουντούρης, Άθως Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου,
Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Ραφαέλα Μιχαήλ, Θεοφάνης Παναγή,
Μιχαέλα Πρωτοπαππά, Χριστόδουλος Σαντζιάκκη,
Νικολέτα Σιάνου, Άντρη Χατζηγεωργίου, Γεωργία Χατζηνικολάου

Ο Ποιητής, ο ∆ιανοούµενος, ο Πολιτευτής

Ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος γεννήθηκε στην Πάφο στις 24 ∆εκεµβρίου το 1902. Φοίτησε στο πεντατάξιο Γυµνάσιο της Πάφου και στο Παγκύπριο Γυµνάσιο Λευκωσίας. Σπούδασε νοµι-
κά στο Middle Temple του Λονδίνου και πολιτικές επιστήµες στην EcolePigier στο Παρίσι. Το 1922 επιστρέφει στην Πάφο όπου εξασκεί το επάγγελµα του δικηγόρου. Τον ∆εκέµβριο του 1923 παντρεύεται τη Χρυστάλλα Λοΐζου Κακογιάννη, αδελφή του Σερ Παναγιώτη Κακογιάννη, πατέρα του
γνωστού κύπριου σκηνοθέτη, µε την οποία αποκτούν δύο παιδιά.

Ο Γαλατόπουλος από νωρίς στρέφεται προς τη µαχόµενη δηµοσιογραφία και την πολιτική. Ίδρυσε την εφηµερίδα Παφιακά Χρονικά (1926-1929) και ακολούθως την Πολιτική Επιθεώρηση (1929-1931). Το 1930, εκλέγεται µέλος του Νοµοθετικού Συµβουλίου και ένα χρόνο αργότερα, όντας βουλευτής, παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πρώτη κυπριακή εξέγερση κατά των Άγγλων. Συλλαµβάνεται ως ο ηθικός αυτουργός της εξέγερσης στο Πισσούρι και την Πάφο, και καταδικάζεται σε τετραετή φυλάκιση κατά τη διάρκεια της οποίας συγγράφει ποιήµατα και µεταφράζει στη δηµοτική τον Χαµένο Παράδεισο του Μίλτωνα. Παράλληλα, συνθέτει το δικό του έπος, το Παγκόσµιον Άσµα. Μετά την αποφυλάκισή του εκδίδει τον Χαµένο Παράδεισο (1937) καθώς και διάφορες ποιητικές συλλογές: Τα τραγούδια της φυλακής (1931-1936), Στύγιες κραυγές (1938), Τα επιθαλάµια (1939). Το 1943 εκλέγεται για πρώτη φορά ∆ήµαρχος, θέση την οποία κράτησε επί µία δεκαετία. Η θητεία του ως ∆ηµάρχου υπήρξε επιτυχηµένη, αφού εκτός από τα διάφορα κοινοφελή έργα, όπως η διάνοιξη νέων δρόµων και πλατειών, η ρυµοτοµία της Αγοράς, η ηλεκτροδότηση της πόλης κ.ά., άφησε σπουδαίο εξωραϊστικό και πνευµατικό έργο. Σε αυτόν οφείλεται η ανέγερση της ∆ηµοτικής Βιβλιοθήκης, η Πλατεία Παλαµά, ο «Θόλος του Κοιµώµενου Έρωτα», η «Στήλη της 28ης Οκτωβρίου», η καθιέρωση των Παλαµικών Εορτών, η θέσπιση διαλέξεων διακεκριµένων ελλήνων λογοτεχνών στη ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη.
Το 1953, η τελευταία δηµόσια εµφάνιση του Γαλατόπουλου σηµατοδοτείται από µία εξέγερση κατά της αποικιοκρατίας, την οποία πυροδότησε µε τον ύστατο πολιτικό λόγο του προς τους µαθητές της Πάφου, µε αφορµή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη στέψη της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β΄. Οι µαθητές της Πάφου, ανάµεσά τους και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, µετέτρεψαν τους εορτασµούς σε διαδήλωση, αφού ξεχύθηκαν στους δρόµους µε πέτρες και αποδοκιµασίες. Την ίδια χρονιά, σε ηλικία µόλις 51 ετών, ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος πεθαίνει µετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η παράσταση αυτή αποτελεί ελάχιστο φόρο τιµής στην προσωπικότητα και το έργο του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου, ο οποίος υπήρξε από τους πρώτους πολιτικούς στην Κύπρο που αντιλήφθηκε την τεράστια σηµασία του πολιτισµού, της αισθητικής και του πνεύµατος για την ανάπτυξη µιας
κοινωνίας.

Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ακολουθώντας βήμα βήμα τη ζωή του Τζορτζ Μάικλ

Ακολουθώντας βήμα βήμα τη ζωή του Τζορτζ Μάικλ

Ακολουθώντας βήμα βήμα τη ζωή του Τζορτζ Μάικλ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μπουλάτ Οκουντζάβα και οι Φρουροί της Αγάπης»

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μπουλάτ Οκουντζάβα και οι Φρουροί της Αγάπης»

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μπουλάτ Οκουντζάβα και οι Φρουροί της Αγάπης»

Παρουσίαση από τον ΘΟΚ της έκδοσης

Παρουσίαση από τον ΘΟΚ της έκδοσης 'Heinz-Uwe Haus and Theatre Making in Cyprus and Greece'

Παρουσίαση από τον ΘΟΚ της έκδοσης 'Heinz-Uwe Haus and Theatre Making in Cyprus and Greece'

Ακυρώθηκε η συγχώνευση των εκδοτικών κολοσσών Penguin Random House και Simon & Schuster

Ακυρώθηκε η συγχώνευση των εκδοτικών κολοσσών Penguin Random House και Simon & Schuster

Ακυρώθηκε η συγχώνευση των εκδοτικών κολοσσών Penguin Random House και Simon & Schuster