Nicosia Book Fest 2019

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 23.9.2019

Η ποίηση της Κατερίνας Γώγου σηκώνει την αυλαία του φετινού Nicosia Book Fest, της μεγαλύτερης στη χώρα μας διοργάνωσης για το βιβλίο και τη λογοτεχνία 


Για τέταρτη χρονιά φέτος, το Nicosia Book Fest θα καταλάβει το Πάρκο Ακρόπολης για δύο μέρες, στις 5 και 6 Οκτωβρίου, και θα παρουσιάσει ιστορίες βγαλμένες από εκατοντάδες σελίδες βιβλίων: λογοτεχνικών, ποιητικών, βιβλίων για παιδιά, βιβλίων ντοκουμέντων, ιστορικών, διερευνητικών και άλλων.4-festival 1


Για την Κατερίνα Γώγου

Η Κύπρια ποιήτρια Ευτυχία Παναγιώτου επιμελήθηκε την έκδοση "Κατερίνα Γώγου: Μου μοιάζει ο άνθρωπος μ' έναν ήλιο, που καίγεται από μόνος του" [εκδ. Καστανιώτη] και θα μιλήσει γι' αυτήν στην πρώτη εκδήλωση του φετινού Nicosia Book Fest. Μαζί της ο ερευνητής Γιώργος Μελής, θα παρουσιάσουν το έργο της Γώγου έτσι όπως το συνάντησαν μέσα από τις έρευνές τους και το βιβλίο-ντοκουμέντο για τη ζωή και το έργο της Γώγου, της Ελληνίδας ποιήτριας της μπιτ λογοτεχνίας. Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται συνεντεύξεις της (μαζί και η τελευταία πριν από την αυτοκτονία της το 1993), αδημοσίευτα ποιήματα, κείμενα, επιστολές, μέσα από τις οποίες αποκαλύπτεται η άποψή της για την κοινωνία, την πολιτική, την τέχνη και τον άνθρωπο. "Τέχνη σημαίνει έρωτας. Κι ο έρωτας είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Έρωτας σημαίνει ν' αγαπήσεις παράφορα τον στραπατσαρισμένο εαυτό σου, γιατί μονάχα έτσι θ' αγαπήσεις και τον δίπλα σου. Και έρωτας είναι η επιθυμία. Επιθυμία για ζωή, για τραγούδια, για σένα και για όλους. Και είναι η επιθυμία τέχνη επαναστατική με την αλήθεια του όρου, γιατί δε σηκώνει "επιτρέπεται" και "απαγορεύεται". Για μένα δεν υπάρχει μεγαλύτερο έργο τέχνης απ' τον άνθρωπο, που περπατάει ολομόναχος μέσα στον χρόνο με οδυνηρές συγκρούσεις μέσα του. ...Μου μοιάζει ο άνθρωπος μ' έναν ήλιο, που καίγεται από μόνος του. Κι η Τέχνη, σαν άρρωστος και γιατρός μαζί". (5 Οκτωβρίου, 11:00. Συντονίζει ο Χρήστος Μιχάλαρος).4-festival 9

Για την "Πικρία Χώρα" Κύπρο

Η βραβευμένη συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο για τη μορφή της μάνας του αγνοουμένου στην κυπριακή λογοτεχνία. Αφορμή, το νέο βιβλίο της Σωτηρίου, "Πικρία Χώρα", με το οποίο ολοκληρώνεται μια τριλογία που ξεκίνησε με τα "Η Αϊσέ πάει Διακοπές" και "Φωνές από Χώμα". Η Κωνσταντία Σωτηρίου απέσπασε τον περασμένο Ιούλιο το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας για το διήγημά της "Έθιμα Θανάτου", όπου γράφει για τις Κύπριες μητέρες και συζύγους, οι οποίες αφέθηκαν να πιστεύουν ότι οι δικοί τους αγνοούνταν μετά τον πόλεμο του 1974, ενώ το κράτος και η κοινωνία είχαν ξεκάθαρα τεκμήρια για τους θανάτους τους. "Μεγάλωσα βλέποντας τα πρόσωπα των μητέρων και των συζύγων των αγνοουμένων. Αυτές ήταν τα πραγματικά θύματα του πολέμου. Οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι θύματα κανενός πολέμου. Οι γυναίκες είναι η συνέχεια της ζωής" έχει πει η ίδια. Το διήγημα "Έθιμα Θανάτου" είναι μια μικρή εκδοχή της νουβέλας "Πικρία Χώρα", που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο τυπογραφείο. Η συγγραφέας θα συζητήσει το δύσκολο θέμα της τραγικής γυναικείας φιγούρας με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο, ο οποίος ασχολήθηκε σε βάθος με τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων. (5 Οκτωβρίου, 11:45).

Το νέο βιβλίο της Ελ. Ακρίτα

Η Έλενα Ακρίτα θα βρεθεί στην Κύπρο τις μέρες του φεστιβάλ για να παρουσιάσει το πιο πρόσφατο της βιβλίο με τίτλο "Τα τάπερ της Αλίκης" [εκδ. Διόπτρα]. Τρεις γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετική γενιά είναι οι ηρωίδες σε αυτό το βιβλίο: Η Κοραλία, είκοσι χρόνια καθαρίστρια στη ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ. Η κόρη της Ελένη, πωλήτρια στο ΜΙΝΙΟΝ, που κάνει κι επιδείξεις τάπερ σε σπίτια κυριών. Και το "εξώγαμο" κοριτσάκι της, η Αλικούλα, που πήρε το όνομα της νονάς της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η μικρή μέσα στα πολύχρωμα τάπερ της μαμάς κρύβει παιχνίδια, πασχαλίτσες για τα μαλλιά, στρασάκια, Μπάρμπι, επιθυμίες, ελπίδες κι όνειρα. Όταν μεγαλώνει, κλείνει ερμητικά μέσα στα τάπερ όλα όσα αισθάνεται. Αγάπη, οργή, πόνο, έρωτα, γέλιο και κλάμα. Μέχρι που η ζωή της θα απαιτήσει να ανοίξει τα αεροστεγή καπάκια και να αφήσει τα συναισθήματά της ελεύθερα. (5 Οκτωβρίου, 19:00. Συντονίζει η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης Γραμματισμού, Ζαχαρούλα Μαλά).

4-festival 3


Για την κυπριακή ποίηση

Μια σειρά από παρουσιάσεις στο πλαίσιο του Nicosia Book Fest αφορά την ποίηση και τους Κύπριους ποιητές με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους.

* Δύο νέοι, πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές παρουσιάζουν τις ποιητικές τους συλλογές: η Άντρια Νικολάου τον "Απέθαντο έρωτα" και ο Δημήτρης Στρατής την "Αιρετική Αφήγηση" / Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 16:00.

* "Η ποίηση έξω" είναι το θέμα συζήτησης μεταξύ των ποιητριών Στέλλας Βοσκαρίδου Οικονόμου και Αυγής Λίλλη, που μιλούν για τα έργα τους "Φοβ, Υπογλώσσιο νυχτερινό" και "Η σφαγή του αιώνα" αντίστοιχα / Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 17:30 με συντονιστή τον Παναγιώτη Νικολαϊδη, ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας.

* "Κυπριακή ποίηση από γενιά σε γενιά" τιτλοφορείται η δίγλωσση έκδοση (ελληνικά - τουρκικά) που επιμελήθηκαν οι Ταμέρ Οντζούλ και Μαρία Σιακαλλή. Οι δύο επιμελητές θα μιλήσουν για το βιβλίο στην παρουσία των ίδιων των ποιητών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Baranga / Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 11:45.

* Ο Λευτέρης Παπαλεοντίου θα παρουσιάσει την ανθολογία που επιμελήθηκε με τίτλο "Ανθολογία Νέων Κυπρίων Ποιητών" [εκδόσεις Βακχικόν]. Η έκδοση περιλαμβάνει τα έργα 21 ποιητών που "έχουν εμφανιστεί με αρκετές αξιώσεις και με αυτοπεποίθηση στον χώρο της ποίησης και ενδεχομένως να έχουν πατήσει κιόλας "το πρώτο σκαλί" της,", σημειώνει ο κ. Παπαλεοντίου στο βιβλίο. Την παρουσίαση θα συντονίζει ο Γιώργος Μολέσκης. Οι ποιητές της ανθολογίας θα παρουσιάσουν τα έργα τους και θα συνομιλήσουν με το κοινό / Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 18:15.
Ε/κ και Τ/κ πεζογράφοι

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου συνεργάζεται και φέτος με το Nicosia Book Fest και παρουσιάζει το έργο των Κύπριων πεζογράφων Κωνσταντίνου Μακρή, Σαλαμίς Αϊσεγκιούλ Σιεντούγ, Μαρίας Τσαγγάρη και Τουτκού Τουγιάν. Θα γίνουν παρεμβάσεις από τους Γιώργο Φράγκο και Εμέλ Καγιά (6 Οκτωβρίου, 12:30).

Για τη λογοτεχνία

Για τη λογοτεχνία ως εργαλείο κοινωνικής ενσυναίσθησης θα μιλήσουν ο Γιώργος Φράγκος και ο Κυριάκος Αναγιωτός, διαβάζοντας παράλληλα ποιήματά τους από τις συλλογές "Φλοίσβος συννέφων" και "Ανέστιος και λιθοξόος" αντίστοιχα (Κυριακή 6 Οκτωβρίου, 16:45). Για τη λογοτεχνία και την πολιτική θα συνομιλήσουν ο λογοτέχνης Λεύκιος Ζαφειρίου και ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Μαρία Ελευθερίου, ερευνήτρια (Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 18:15).

Για τη Γυναίκα

Με αφορμή το βιβλίο της Ανδρούλλας Βασιλείου "Γυναίκα της Κύπρου: ενός αιώνα διαδρομή" και την έρευνα Cyprus Library Online for Gender, η πρώην Ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κ. Βασιλείου και η ερευνήτρια Θέκλα Κυρίτση θα συζητήσουν με θέμα "Η Γυναίκα στο Προσκήνιο της Ιστορίας". (6 Οκτωβρίου, 17:30).

Για το Θέατρο

* Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετέχει στο φεστιβάλ βιβλίου με μια συζήτηση με θέμα τη μεταφορά στο θεατρικό σανίδι, έργων για νέους θεατές. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Mike Kenny, ο Σάββας Κυριακίδης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΘΟΚ και δραματουργός) και ο Τάκης Τζαμαργιάς (σκηνοθέτης που μετέφερε στη σκηνή του ΘΟΚ το έργο της Άλκης Ζέη "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου"). Τη συζήτηση θα συντονίζει η δραματουργός και ερευνήτρια Ελλάδα Ευαγγέλου / Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 19:00.4-festival 12


* Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί απόσπασμα από τη νέα παραγωγή της Σκηνής 018 του ΘΟΚ με "Το κορίτσι που επιμένει", έργο των Τηλέμαχου Τσαρδάκα και Διονύση Μπάστα, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη [η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί στις 25 Οκτωβρίου] / Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 18:00.

* Το βράδυ της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση "Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος", μια παραγωγή της ομάδας Σόλο Για Τρεις σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά. Ο Νεκτάριος Θεοδώρου υποδύεται τον ζωγράφο σε αυτό το έργο της Ευριδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου που είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Κώστα Στάθη / Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 20:15.4-festival 11


Τα βιβλία ζωντανεύουν για τα παιδιά

Ιδιαίτερο βάρος στη λογοτεχνία για παιδιά δίνει από την έναρξή του το Nicosia Book Fest, αφιερώνοντας στους μικρούς αναγνώστες σημαντικό μέρος του προγράμματός του μέσα από ευφάνταστες παρουσιάσεις. Ο δις βραβευμένος -μόλις την περασμένη βδομάδα- με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην Ελλάδα- συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος θα είναι και πάλι παρών στο φεστιβάλ με τον διάσημο ήρωά του, τον Τριγωνοψαρούλη, που φέτος γιορτάζει με μια διαδραστική αφήγηση με τραγούδια, εικαστικές κατασκευές και παιχνίδια ρομποτικής.4-festival 7


Την παρουσίαση διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο Rivergate, μόνιμος συνεργάτης του κ. Ηλιόπουλου στην Κύπρο, και το Πανεπιστήμιο Frederick (5/10 στις 11:30). Τα παιδιά θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να συμμετέχουν με τον Τριγωνοψαρούλη σε ένα κυνήγι θησαυρού (5/10 στις 16:30).

Ο κ. Ηλιόπουλος θα βρίσκεται και τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ στο καθήκον, παρουσιάζοντας την "Τριλογία της Ενσυναίσθησης" μέσα από παιχνίδια ενσυναίσθησης (6/10 στις 10:45).

Στην Κύπρο θα βρεθεί, εξάλλου, ο διάσημος συγγραφέας της σειράς βιβλίων "Ντετέκτιβ Κλουζ", Γίργκεν Μπανσέρους για να υπογράψει τα βιβλία του (5/10 στις 17:30) και να γνωρίσει τους αναγνώστες του (6/10 στις 12:15).

Θα ακολουθήσει ένα θεατρικό, διαδραστικό παιχνίδι εμπνευσμένο από την ιστορία του Ντετέκτιβ Κλουζ "Ύποπτο γάλα στο σούπερ μάρκετ" (6/10 στις 12:30).

Μέσα από μια μουσικοθεατροχορευτική, διαδραστική παράσταση θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Λιάνας Δενεζάκη "Ποιος θα γίνει αρχηγός;" [εκδ. Κίτρινο Πατίνι], σε συνεργασία με τη μουσικό Χριστίνα Αργύρη (5/10 στις 12:15).

Η ίδια συγγραφέας θα παρουσιάσει και ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι με παιγνιδοκάρτες για τη δημιουργία ιστοριών (5/10 στις 15:00 - απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).

+ Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ στο www.nicosiabookfest.com. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Μιχάλης Πασιαρδής – Ο Δικός μας Ποιητής» στο Σατιρικό Θέατρο

«Μιχάλης Πασιαρδής – Ο Δικός μας Ποιητής» στο Σατιρικό Θέατρο

«Μιχάλης Πασιαρδής – Ο Δικός μας Ποιητής» στο Σατιρικό Θέατρο

H Βουλγάρα Μιρέλα Ιβάνοβα είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιητή της Ελευθερίας

H Βουλγάρα Μιρέλα Ιβάνοβα είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιητή της Ελευθερίας

H Βουλγάρα Μιρέλα Ιβάνοβα είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιητή της Ελευθερίας

«Τα ebooks θα συνυπάρχουν με τα βιβλία»

«Τα ebooks θα συνυπάρχουν με τα βιβλία»

«Τα ebooks θα συνυπάρχουν με τα βιβλία»

Ακολουθώντας βήμα βήμα τη ζωή του Τζορτζ Μάικλ

Ακολουθώντας βήμα βήμα τη ζωή του Τζορτζ Μάικλ

Ακολουθώντας βήμα βήμα τη ζωή του Τζορτζ Μάικλ