Της Ελένης Αντωνιάδου
Εκδόσεις Βακχικόν
Ο μεγάλος μας ποιητής Τίτος Πατρίκιος είναι η ζώσα ιστορία της Ελλάδας κατά τον τελευταίο αιώνα. Στην ποίησή του έχουν καταγραφεί όλα τα σημαντικά γεγονότα της πολυκύμαντης περιόδου από τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο έως σήμερα. Επί 75 χρόνια ο Τίτος Πατρίκιος γράφει ακατάβλητος, εκφράζοντας τις αγωνίες, τις πίκρες και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού. Υμνεί το θάρρος, την αυταπάρνηση, τον πόθο για ελευθερία, τη θυσία, αλλά και τον έρωτα που ανθεκτικός ευδοκιμεί στις χαραμάδες της κατάρρευσης του παλαιού κόσμου και στα θεμέλια του νέου. Είναι ένας ποιητής που αντλεί τη δύναμή του από το πάθος του για τη ζωή και την αγάπη και τον θαυμασμό του προς τη γυναίκα, ως σύμβολο της αέναης αναγέννησης του κόσμου και της ήττας του θανάτου, αυτό δε που τον κάνει ξεχωριστό είναι η ικανότητα που έχει να είναι διαρκώς σύγχρονος.
Το βιβλίο της Ελένης Αντωνιάδου «Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο» είναι προϊόν δουλειάς πολλών ετών. Είναι ομιλίες σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Τίτο Πατρίκιο, εισηγήσεις σε συνέδρια, συμμετοχές σε παρουσιάσεις βιβλίων του. Μπορεί ημερολογιακά να καλύπτουν περίπου 20 χρόνια, από το 1998 έως το 2019, αλλά στην πραγματικότητα ενσωματώνουν έρευνα και μελέτη του έργου του Πατρίκιου πολύ περισσότερων ετών.
«Γνώρισα τον Τίτο Πατρίκιο στη Λευκωσία, το 1981, όταν είχε έρθει στην Κύπρο για να συμμετάσχει σε μια Διεθνή Συνάντηση Συγγραφέων που είχε οργανώσει τότε το κυπριακό PEN. Κατά τη διάρκεια μιας μεσημεριανής διακοπής χρειάστηκε να γράψει κάτι και, όπως καθόμασταν, συμπτωματικά δίπλα-δίπλα, του δάνεισα ένα μαρκαδοράκι. Του άρεσε πολύ και του το χάρισα, χωρίς να ξέρω ακόμα την αγάπη του για τα όργανα γραφής. Αυτή ήταν και η αρχή μιας βαθιάς και αδελφικής φιλίας που καλά κρατεί κοντά 40 χρόνια», μας αποκαλύπτει η συγγραφέας, και συνεχίζει: «Στον τόμο που εκδόθηκε φέτος από τις εκδόσεις Βακχικόν στην Αθήνα με τίτλο 'Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο' και υπότιτλο 'Ώς πού μπορεί να φτάσει ένας Χωματόδρομος' συγκεντρώθηκαν δεκατέσσερα μελετήματά μου, ανάμεσα στα οποία φυσικά και η πολύπλευρη σχέση του με την Κύπρο».
Απόσπασμα από το κείμενο «Ώς πού μπορεί να φτάσει ένας 'Χωματόδρομος'».
Γιατί αν κάτι χαρακτηρίζει τον Πατρίκιο είναι ότι διατηρώντας τις σταθερές του δεν μένει ποτέ αμετακίνητος σε έναν κόσμο που αενάως μεταβάλλεται, όπως παλαιόθεν μας έχει διδάξει ο Ηράκλειτος. Είναι διαρκώς σύγχρονος. Πώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε αλλιώς ένας ποιητής που μας προτρέπει:
Καλοί μου φίλοι, μια χάρη μόνο:
Μην κλείνετε τα κινητά σας.
Ο Τίτος Πατρίκιος ασφαλώς ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά, αφού συμφωνήσαμε ότι έχουμε ανάγκη τις κατηγοριοποιήσεις. Αλλά η ποίησή του την έχει, ευτυχώς, υπερβεί. Ο Οδυσσέας του δεν το έχει σκοπό να παραμείνει μόνιμα σε καμιά Ιθάκη, αφού ένιωθε «όσο γερνούσε / ότι τα όσα είδε κι έπαθε αρκούσαν για τους άλλους, όχι για τον ίδιο».
+ Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στις 18:00 στον πολυχώρο του Βιβλιοπωλείου Rivergate [οδός Πάφου 4, Λατσιά, τηλ. 22572722]