Συνέδριο για τον Ελύτη στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.11.2019

Με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 40 χρόνων από την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη το 1979, το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα πραγματοποιεί ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο για τον Έλληνα ποιητή.


Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019.

Το Σπίτι της Κύπρου, που φέτος μετρά 32 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και δημιουργικής πολιτιστικής παρουσίας στην ελληνική πρωτεύουσα, θα φιλοξενήσει το Συνέδριο στο οποίο θα λάβουν μέρος Καθηγητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθώς και έγκριτοι μελετητές του έργου του Ελύτη.

Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν και θα μιλήσουν οι:

  • Δημήτρης Αγγελάτος, «Οι εικαστικοί όροι της διαφάνειας του ποιητικού λόγου: οι ‘Αιθρίες’ του Οδυσσέα Ελύτη»,

  • Παντελής Βουτουρής, «“και αυτός αλήθεια που ήμουνα...”. Γλώσσα, γεωγραφία και ταυτότητα στο “Άξιον εστί”»,

  • Ευριπίδης Γαραντούδης, «Η μορφική πρωτεϊκότητα της ελεύθερης ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη»,

  • Γιώργος Γεωργής, «Κύπρος-Ελύτης. Μια πρώτη προσέγγιση»,

  • Ιουλίτα Ηλιοπούλου, «Το καλοκαίρι ως μεταφορά στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη»,

  • Γιάννης Η. Ιωάννου, «Ο ρόλος της αίσθησης στην ποίηση του Ελύτη»,

  • Ερατοσθένης Καψωμένος, «Οδυσσέας Ελύτης. Ο θεωρητικός του ελληνικού πολιτισμού»,

  • Ελένα Κουτριάνου, «“Η μετατόπιση του ονείρου στη γραφική παράστασή του”: Τα “σήματα-κοσμήματα” στο ‘Σηματολόγιον’ και οι ρήσεις από τη ‘Μαρία Νεφέλη’»,

  • Αντώνης Κωτίδης, «“Κατά δω θα πνεύσει μια αιωνιότητα”: ο Ελύτης και οι τύχες ενός κοσμοειδώλου»,

  • Paola Maria Minucci, «Μερικές σκέψεις για τη “Μαρία Νεφέλη”»,

  • Δρ Χρήστος Νίκου, «“Στηθήτω μία Παρθένος κατάστικτη φιλιών η αμώμητος”: η μορφή της Παναγίας στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη»,

  • Χριστίνα Ντουνιά, «Αγγέλων όψεις στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη»,

  • Δρ Νάντια Στυλιανού, «“Ο Ποιητής και η Μούσα” - Διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις στην ποιητική του Οδυσσέα Ελύτη και του Νίκου Εγγονόπουλου»


Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, στην έναρξη του Συνεδρίου, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας-Παπυρολογίας, Αμφιλόχιος Παπαθωμάς και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, ποιήτρια, δοκιμιογράφος δρ Τασούλα Καραγεωργίου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το μουσικό πρόγραμμα «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα». Ο λυρισμός της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Τραγούδι: Δάφνη Πανουργιά, Χρήστος Κεχρής. Πιάνο: Γιάννης Τσανακαλιώτης. Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

+ Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 στις 16:00-20:30 και Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 στις 09:30-14:00, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα).

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη