Αφιέρωμα στον Μπόρχες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.11.2018

Το Βιβλιοτρόπιο σας προσκαλεί σε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 στις 19.30 στο «Το Παλιό Ξυδάδικο» στη Λεμεσό.


Συμμετέχουν οι Αχιλλέας Κυριακίδης – Συγγραφέας, σκηνοθέτης, μεταφραστής ,Αριστοτέλης Σαΐνης- Κριτικός λογοτεχνίας. Συντονίζει ο συγγραφέας Σωφρόνης Σωφρονίου

Αποσπάσματα από το έργο του Μπόρχες αποδίδει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Έλενα Αγαθοκλέους με τη συνοδεία του μουσικού Ιπποκράτη Αργυρού

Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει Έκθεση έργων εμπνευσμένων από διηγήματα του Μπόρχες από φοιτητές του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

(Τα έργα είναι αποτέλεσμα της διδασκαλίας των μαθημάτων «Θεωρία και Μεθοδολογία Σχεδιασμού» στο πρώτο έτος με διδάσκουσα την Εύα Κοραή και «Εφαρμογές Εικονογράφησης» στο τρίτο έτος με διδάσκουσα την Ασπασία Παπαδήμα)

«Ένας άνθρωπος βάζει σκοπό της ζωής του να ζωγραφίσει τον κόσμο. Χρόνια ολόκληρα γεμίζει μια επιφάνεια με εικόνες από επαρχίες, βασίλεια, βουνά, κόλπους, καράβια, νησιά, ψάρια, σπίτια, εργαλεία, άστρα, άλογα και ανθρώπους. Λίγο πριν πεθάνει ανακαλύπτει ότι αυτός ο υπομονετικός λαβύρινθος των γραμμών σχηματίζει την εικόνα του προσώπου του».

Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Χορηγοί: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Βιβλιοπωλεία ΚΠ Κυριάκου

Υποστηρικτές: Ινστιτούτο Θερβάντες, Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο

Τηλ. Επικοινωνίας 99667599

https://www.facebook.com/bibliotropioorg/



Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Αχιλλέας Κυριακίδης (Ελλάδα) – Πεζογράφος, μεταφραστής, σκηνοθέτης

Πεζογράφος (έχει εκδώσει επτά συλλογές διηγημάτων και μικρών πεζών, τρεις νουβέλες και τέσσερις συλλογές δοκιμίων για τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο), μεταφραστής (κυκλοφορούν άνω των εκατό μεταφράσεις του), σεναριογράφος τριών ταινιών μεγάλου μήκους [H εποχή των δολοφόνων (Νίκος Γραμματικός), Έναστρος θόλος (Κώστας Αριστόπουλος), Ο Παράδεισος είναι προσωπική υπόθεση (Δήμητρα Αράπογλου)] και σκηνοθέτης-σεναριογράφος έντεκα ταινιών μικρού μήκους, βραβευμένων εδώ και στο εξωτερικό.

Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2004) για τη συλλογή Τεχνητές αναπνοές, Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (2007) για το Άπαντα τα Πεζά του Χόρχε Λουίς Μπόρχες), Διεθνές Βραβείο Καβάφη (2007) για τη μετάφραση του μυθιστορήματος Το Μέγαρο Γιακουμπιάν του Αλάα Αλ-Ασουάνι, Βραβείο Μετάφρασης Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας (2009), για τη μετάφραση του μυθιστορήματος  Στο café της χαμένης νιότης του Πατρίκ Μοντιανό, Βραβείο Μετάφρασης Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας (2015) για τη μετάφραση του μυθιστορήματος Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν του Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες.

Τελευταία του βιβλία, οι συγκεντρωτικές εκδόσεις Μουσική και άλλα πεζά και Τεχνητές αναπνοές και άλλα πεζά της πόλεως (Πατάκης, 2014 και 2016), η συλλογή αφορισμών Σημειώσεις για μια ιδιωτική θεωρία της λογοτεχνίας (Κίχλη, 2015) και η νουβέλα Σώμα (Πατάκης, 2017).

Αριστοτέλης Σαΐνης (Ελλάδα)– Φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας

Ο Αριστοτέλης Σαΐνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Δίδαξε στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου (1998-2002) και εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση, πριν δραστηριοποιηθεί στο χώρο των εκδόσεων ως εξωτερικός συνεργάτης και επιμελητής σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. Εργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα και πήρε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες σχετικές με την ελληνική πεζογραφία. Συμμετείχε στον αφιερωματικό τόμο: 25 χρόνια µετά: Γιάννης Πάνου …από το στόµα της παλιάς Remington… (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2006), και στην έκδοση του συλλογικού τόµου: Νάρκισσος και Ιανός, Η νεωτερική πεζογραφία στην Ελλάδα (Εκδόσεις Μεσόγειος, Αθήνα 2007). Από το 2007 συνεργάζεται µε τον Βασίλη Βασιλικό ταξινομώντας τμήματα του προσωπικού «αρχείου» του συγγραφέα και επιμελείται τις οριστικές εκδόσεις των βιβλίων του: Το φύλλο, Το πηγάδι, Το αγγέλιασμα (Τόπος, 2007), Γλαύκος Θρασάκης (Ελληνικά Γράμματα, 2008, Τόπος 2017), Μνήμη από Μελάνι (Διόπτρα, 2011), Ζ: Φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος (Διόπτρα, 2011, Gutenberg 2016). Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά (Νέα Εστία, Διαβάζω, Πόρφυρας, TheBooksJournal κ.ά.). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν ζητήματα του μεταπολεμικού ελληνικού μυθιστορήματος και διηγήματος, σχέσεις διακειμενικότητας και Ιστορίας, Λογοτεχνίας-Ντοκουμέντο και λογοτεχνίας τεκμηρίων, και οι μελέτες του εστιάζουν σε οριακά -μεταξύ βιογραφίας και αυτοβιογραφίας- κείμενα, κέντρωνες και λογοτεχνικά παίγνια σε πεζογραφία και ποίηση καθώς και στην πρόσληψη του Μπόρχες στην Ελλάδα (Νάσος Βαγενάς, Ηλία Λάγιος, Αχιλλέας Κυριακίδης, Δημήτρης Καλοκύρης κ.ά. ). Από το 2012 είναι τακτικός συνεργάτης στο βιβλιοφιλικό ένθετο («Ανοικτό βιβλίο») της Εφημερίδας των Συντακτών και μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Σωφρόνης Σωφρονίου (Κύπρος) – Συγγραφέας

Ο Σωφρόνης Σωφρονίου γεννήθηκε στο Παλαιχώρι της Κύπρου. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Κύπρο και Νευροεπιστήμες στη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε για τρία χρόνια ως ερευνητής στο τμήμα Νευρολογίας του νοσοκομείου MountSinai. Από το 2010 ασχολείται με τη λογοτεχνική συγγραφή. Για το πρώτο του μυθιστόρημα «Οι πρωτόπλαστοι» έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2015 και το Βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Το 2017 κυκλοφόρησε το δεύτερο του μυθιστόρημα με τίτλο «Αργός Σίδηρος».

Έλενα Αγαθοκλέους(Κύπρος) - Ηθοποιός, Σκηνοθέτις

Ηθοποιός, συν-ιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ. Έχει ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία στο θέατρο, όπως και με την επιμέλεια σκηνοθετημένων ποιητικών δράσεων. Έχει προσκληθεί σε συμπόσια και ημερίδες σχετικά με τη δράση του ΜΙΤΟΣ σε Κύπρο και εξωτερικό.

Πρόσφατες παραγωγές του ΜΙΤΟΣ που έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός/performer ή και σκηνοθέτης είναι: “Ηλέκτρα” του Ευριπίδη (2018, περιοδεία στην Κύπρο), “Στο Λαζαρέτο” (2017), “Το Σκάσιμον“ (2015-2017, περιοδεία σε Κύπρο και Πολωνία), “Ωδά κι εκειά” (Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, 2017). Επίσης, έχει συνεργαστεί με άλλους δημιουργούς και καλλιτεχνικές ομάδες: “Σαν Πεταλούδα Είσαι” (2017, ποίηση Αντώνη Γεωργίου, Φεστιβάλ Σαρδάμ), “ΜΙΝΕΤΤΙ” του Τόμας Μπέρνχαρτ σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου (2017, Θέατρο Δέντρο), “Αμούρ, Αμούρ αφιέρωμα στην ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου” (2017, Θέατρο Ριάλτο), “Ηδονοβλεψίας” (2016, αφιέρωμα στην ποίηση του Μάριου Αγαθοκλέους, Παλιό Ξυδάδικο), “Trinity” (2015, σε χορογραφία του Φώτη Νικολάου, Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού).

Είναι εμψυχώτρια θεάτρου στο πρόγραμμα ‘lipasma’ και σε ζώνες σχολικής προτεραιότητας, συντονίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονίστρια φεστιβάλ και του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency, υπεύθυνη παραγωγής των θεατρικών και άλλων project του ΜΙΤΟΣ, υπεύθυνη εκδόσεων του οργανισμού και του πολυχώρου Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας σε Παλαιστίνιο φυλακισμένο στο Ισραήλ

Το Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας σε Παλαιστίνιο φυλακισμένο στο Ισραήλ

Το Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας σε Παλαιστίνιο φυλακισμένο στο Ισραήλ

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη