Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;

Αίγλη Τούμπα Δημοσιεύθηκε 24.12.2018

Δεν θα μπορούσα να γράψω λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα για κανένα άλλο βιβλίο, εκτός από την κλασική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»... Εξάλλου, ως παιδί που έλεγε τα κάλαντα κάποτε, κλείνω τα μάτια και φέρνω στον νου μου χαμογελαστά πρόσωπα ανθρώπων και στις γειτονιές να ηχούν τα κάλαντα συνοδευμένα από το τριγωνάκι και τη φλογέρα για μερικά σελίνια... Σπάνια τώρα κτυπούν τις πόρτες παιδιά... Το έθιμο πάει να χαθεί, εκτός από τους αλλοδαπούς ντυμένους Αϊ-Βασίληδες που με σπασμένα ελληνικά προσπαθούν να συντηρήσουν τη δική μας παράδοση!


Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Αλήθεια, πού πήγαν τα Χριστούγεννα; Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων πάντα φέρνουν μαζί μια γλυκόπικρη νοσταλγία, για τα χρόνια που ήμασταν παιδιά και όλα έμοιαζαν απλά και μαγικά, για τα χρόνια που μεγαλώναμε και νομίζαμε ότι όλα είναι δυνατά, τα παιδιά μας ήταν μικρά και ακόμα κοίταζαν με λαχτάρα τα φωτάκια και τα στολίδια του δέντρου και εμείς ήμασταν ακόμα οι ήρωές τους, για τόσα άλλα που πάντα τέτοιες μέρες φέρνουμε στον νου με γλύκα αλλά και με πόνο.

Χριστούγεννα που ήρθαν κι έφυγαν από τότε, με άλλες καινούργιες εικόνες, σημαντικές και αγαπημένες, με ανθρώπους που σιγά-σιγά έσβησαν και έφυγαν αφήνοντας πίσω τους μια θέση άδεια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι... Και με άλλους νέους που ήρθαν με τη σειρά τους και γέμισαν τις θέσεις, ένας αέναος κύκλος: προσμονή - νοσταλγία - προσμονή.

Και φέτος, την παραμονή Χριστουγέννων, τα τρία φαντάσματα θα επισκεφθούν και θα μεταμορφώσουν τον Σκρουτζ από γκρινιάρη γερο-τσιγκούνη σε καλόκαρδο και γενναιόδωρο παππού και θα πάρει το πολυτιμότερο μάθημα: ότι στη ζωή δεν είναι τα χρήματα που μπορούν να σου εξασφαλίσουν την ευτυχία, αλλά η αγάπη, η καλοσύνη και το ενδιαφέρον για τους άλλους, και για άλλον ένα χρόνο η ελπίδα των Χριστουγέννων για κάτι καλύτερο παραμένει ζωντανή.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ικανό να επουλώσει πληγές, να φέρει γαλήνη στις ψυχές και να δώσει το μήνυμα της αισιοδοξίας και της αγάπης.

Το ξέρω ότι οι εποχές είναι δύσκολες, άχρωμες, μελαγχολικές, πονεμένοι και θλιμμένοι άνθρωποι γύρω μας... Ανοίξτε τις καρδιές σας και αφήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων να μπει και να δώσει φως στη ζωή σας, αφήστε τα φωτάκια να σας ζεστάνουν την καρδιά και να σας ταξιδέψουν έστω και για λίγο, επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσετε κι εσείς πάλι παιδί, γιορτάστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με λίγα ή πολλά, με ό,τι έχει ο καθένας μέσα στην ψυχή του και όχι πάνω στο τραπέζι του, γιατί τα Χριστούγεννα είναι μαγεία, είναι η αγάπη που δώσαμε και αυτή που κρατούμε μέσα μας, είναι οι όμορφες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους που είναι μοναδικές και ανεπανάληπτες, είναι οι στιγμές που θέλαμε να ζήσουμε αλλά δεν έγιναν πραγματικότητα, είναι οι δικοί μας άνθρωποι που δεν είναι κοντά μας αλλά τους σκεφτόμαστε νοσταλγικά, είναι οι φιλίες και οι αγάπες που δεν υπάρχουν πια, είναι τα όνειρά μας που δεν βρήκαν ανταπόκριση. Έτσι, ίσως ανακαλύψουμε πού πήγαν τα Χριστούγεννα!

Φέτος ας στολίσουμε όλοι τις καρδιές μας, όχι τα δέντρα μας. Ας μοιράσουμε χαμόγελα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ας σκεφτούμε πόσο πολύτιμοι είμαστε για κάποιους ανθρώπους κι ας περάσουμε μαζί τους τις γιορτές.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένα καλό βιβλίο, με φόντο τη φωτιά να σιγοκαίει, για τους τυχερούς των οποίων το σαλόνι κοσμείται από τζάκι, και το soundtrack των Χριστουγέννων να παίζει χαμηλόφωνα στο βάθος, θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος σύντροφος στον χουχουλιάρικο καναπέ λίγο πριν από μια απολαυστική σιέστα.

Όσο κι αν έψαξα, ελάχιστα είναι τα βιβλία με χριστουγεννιάτικο θέμα που να μην απευθύνονται σε παιδιά. Σκέφτηκα, μήπως αυτό είναι το νόημα των Χριστουγέννων; Να ξαναγίνουμε όλοι παιδιά; Να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της αθωότητας, τότε που ο Άγιος Βασίλης ήταν υπαρκτός στο μυαλό μας και ένα καλό παραμύθι ήταν αρκετό για να συνοδεύσει τα χριστουγεννιάτικα βράδια; Ίσως να 'ναι έτσι...

«Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»

 Κάρολος Ντίκενς

 Εκδόσεις Αίσωπος

Δεν υπάρχει σίγουρα καλύτερο από το κλασικό πλέον βιβλίο του Καρόλου Ντίκενς «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» για να σε βάλει στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Μια ιστορία γνωστή, χιλιοειπωμένη, ενώ το όνομα του Σκρουτζ έχει γίνει συνώνυμο της τσιγκουνιάς.

Το σκηνικό του Ντίκενς είναι η Βρετανία της Βιομηχανικής Επανάστασης, μια εποχή στην οποία όλα αλλάζουν και μια μεγαλούπολη γεμάτη αντιθέσεις. Το Λονδίνο του Ντίκενς είναι μια πόλη που με την πρώτη ματιά γοητεύει, αλλά αν κοιτάξεις καλύτερα αντικρίζεις μια χαοτική, πυκνοδομημένη πόλη, με ομίχλη, λάσπη, καμινάδες, προϊόντα της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης που μαυρίζουν τον ουρανό και παιδιά που δουλεύουν ως καπνοδοχοκαθαριστές. Θα δεις φτώχεια και ανεργία και παιδιά εγκαταλελειμμένα να δουλεύουν ατελείωτες ώρες. Ο Κάρολος Ντίκενς, με την απαράμιλλη και κλασική λογοτεχνική του δεινότητα, αφουγκράστηκε τη βικτωριανή εποχή και την αποτύπωσε χωρίς εξωραϊσμούς στα βιβλία του. Ανάμεσα σε αυτά, και το πιο χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Ένα παραμύθι στο οποίο η ελπίδα των Χριστουγέννων για κάτι καλύτερο παραμένει ζωντανή. Μια ιστορία στην οποία το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ικανό να επουλώσει πληγές.

Γεμάτος αδιαφορία για κάθε λογής χριστουγεννιάτικη μαγεία, συναισθήματα ή τρυφερότητα, ο Σκρουτζ ο γερο-τοκογλύφος μετράει τα λεφτά του. Δεν συγκινείται από τα παιδιά που τραγουδούν τα κάλαντα, αδιαφορεί μπροστά στα στολισμένα δέντρα, το γιορτινό πνεύμα δεν τον αγγίζει καθόλου. Όμως η μοίρα που τον θέλει εγωιστή και παλιάνθρωπο δεν θα έχει για πολύ το πάνω χέρι. Ποτέ δεν είναι αργά για ένα θαύμα. Επισκέπτες από το παρελθόν θα του μαλακώσουν την καρδιά, θα κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο και θα ανακαλύψει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Εύχομαι ολόψυχα ο καθένας από εμάς να ανακαλύψει μέσα στην καρδιά του το δικό του νόημα των Χριστουγέννων και η ελπίδα ως χρυσαχτίδα να φωτίσει τα σκοτάδια του.Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αλέξανδρος Χρονίδης

Αλέξανδρος Χρονίδης

Αλέξανδρος Χρονίδης

Παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου στο Σπίτι της Κύπρου

Παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου στο Σπίτι της Κύπρου

Παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου στο Σπίτι της Κύπρου

Ο Λύκος στο Πρόζακ. Καφενείο

Ο Λύκος στο Πρόζακ. Καφενείο

Ο Λύκος στο Πρόζακ. Καφενείο

Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart

Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart

Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart