Αναγνώσεις online για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.4.2020

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η σημερινή και κάθε χρόνο γιορταζόταν δεόντως στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου, στην Μπολόνια της Ιταλίας. Ωστόσο αυτή τη χρονιά η χώρα δοκιμάζεται όσο καμία άλλη παγκοσμίως λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού.


Κι όμως, παντού τα βιβλία για παιδιά επανασυστήνονται ως ένα απαραίτητο εργαλείο για την ψυχαγωγία και την επιμόρφωσή τους και ως ένα καταφύγιο για όλους μας αυτές τις μέρες του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας.

Το μήνυμα που έγραψε για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ο Σλοβένος συγγραφέας Πέτερ Σβέτινα μιλά για μια τροφή μοναδική: αυτήν των λέξεων που γεμίζει όχι το στομάχι, αλλά την ψυχή. Αυτό κάνουν τα παιδικά βιβλία.

Παραμύθια μέσω facebook

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Μουσείο Παραμυθιού, που από την αρχή αυτής της κρίσης ξεκίνησε αναγνώσεις παραμυθιών στη σελίδα του στο facebook, πραγματοποιεί έναν μαραθώνιο φιλαναγνωσίας. Ολόκληρο το πρωινό θα είναι αφιερωμένο στη σημερινή μέρα. Τρεις πολυβραβευμένοι συγγραφείς και μία βραβευμένη εικονογράφος θα διαβάσουν τις αγαπημένες τους ιστορίες και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των παιδιών.

Την αρχή θα κάνει ο συγγραφέας του «Τριγωνοψαρούλη» Βαγγέλης Ηλιόπουλος στις 10:30. Θα ακολουθήσουν στις 11:00 η συγγραφέας Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή και στις 11:30 η Άννα Κουππάνου. Ο μίνι μαραθώνιος θα ολοκληρωθεί με την εικονογράφο Έφη Λαδά στις 12:00.

Υπενθυμίζεται ότι καθημερινά μέσω της σελίδας του Μουσείου Παραμυθιού στο facebook πραγματοποιούνται αναγνώσεις παραμυθιών στις 11:30 και στις 16:00.

Ιστορίες «αλλιώς» από συγγραφείς παιδικών βιβλίων

Τη σημερινή Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τιμά και το πολυκατάστημα Public (Ελλάδας), που διοργανώνει μια εκδήλωση στη σελίδα του στο facebook για όλο τον κόσμο. Δέκα συγγραφείς βιβλίων για παιδιά θα διηγηθούν ιστορίες «αλλιώς», σε ζωντανή μετάδοση από τα σπίτια τους. Πλαισιωμένοι από μουσικούς, ηθοποιούς και εμψυχωτές, θα επιχειρήσουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του παραμυθιού με πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ζωντανή μουσική, δραματοποίηση και τραγούδι.

Οι ζωντανές μεταδόσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 8 το απόγευμα με τη συμμετοχή -ανά ώρα- των: Σοφιάννας Θεοφάνους («Αχ! Φαντάσματα», εκδόσεις Μικρή Σελήνη), Μαριέττας Κόντου (Το πολύτιμο θησαυγό, εκδόσεις Μεταίχμιο), Θοδωρή Τσεκούρα («Η ομάδα των πιο αστείων υπερδυνάμεων», εκδ. Petita Demas), Άννας Παπαϊωάννου («Έχω μια ιδέα!», Key Books), Κέλλυς Αλχανάτη («Μη με αφήνεις στο Seen», Μίνωας), Έλενας Αρτζανίδου («Πάμε Καζαβίτι», εκδ. Ψυχογιός), Κέλλυς Σταμουλάκη («Το χρυσό Αρισμαρί», Διάπλαση), Θοδωρή Παπαϊωάννου («Αντάμα», Ίκαρος), Μαρίνας Γιώτη («Δώσε λύση στο μελίσσι», εκδ. Διόπτρα) και Αντώνη Παπαθεοδούλου («Οι καλοί και οι κακοί ιππότες», εκδόσεις Παπαδόπουλος).

ΕΙΚΟΝΑ: Από το βραβευμένο για την εικονογράφησή του βιβλίο Dreamers, σε κείμενο και εικόνα Yuyi Morales / Neal Porter Books, 2018

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη