Μια σειρά από εκδόσεις κυκλοφόρησαν πρόσφατα... εν καιρώ πανδημίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.7.2021
Disclosed book on table at library

Γράφει ο Γιώργος Κιτρομηλίδης


Mία σύντομη αναφορά σε μερικές μόνο από τις εκδόσεις που πήρα πρόσφατα, εκδόσεις, οι περισσότερες, το 2019, του 2020, του 2021.

Γιώργος Προδρόμου «Απ’ όσα έζησα, έπραξα, έγραψα» (Λευκωσία 2020)

Ένας επιβλητικός και αξιόλογος τόμος 460 σελίδων με διάφορα, παλαιότερα τα  περισσότερα κείμενα του Γιώργου Προδρόμου, τ. γυμνασιάρχη, επιθεωρητή. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον Α΄ τόμο των Απάντων του γνωστού εκπαιδευτικού και μελετητή, ο οποίος τόμος αποτελείται από παλαιότερα κυρίως συγγράμματα, κείμενα, δημοσιεύματα, ομιλίες, ανάτυπα του Γιώργου Προδρόμου. Σε ευρύ και ενδιαφέρον φάσμα θεμάτων: Εκπαιδευτικά, Παιδαγωγικά, Φιλοσοφικά, Ψυχολογικά, Λογοτεχνικά κ.ά. Ο τόμος διασώζει πολύτιμο ιστορικό κ.ά. υλικό και σίγουρα έχει πολλά να προσφέρει. Ο τόμος περιλαμβάνει ενδιαφέρουσα εισαγωγή και εκτενές αυτοβιογραφικό κείμενο με τις αναμνήσεις του συγγραφέα κυρίως από τη σχολική, πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική ζωή του. Τα κείμενα (περίπου 40) ταξινομούνται σε 6 ενότητες. Ξεχωρίζουμε τις ενότητες Εκπαιδευτικά, Παιδαγωγικά, Λογοτεχνικά και Φιλοσοφικά. Τα κείμενα του τόμου διαβάζονται με άνεση και ευχαρίστηση, ο αναγνώστης έχει να πάρει πολλά. Περιμένουμε και τους επόμενους τόμους.

Γιώργος Καμιναρίδης «Δάσκαλοι και Δημοτική Εκπαίδευση» (Λευκωσία 2020)

Μια αξιόλογη μελέτη του φίλου εκπαιδευτικού Γιώργου Καμιναρίδη, που μας μεταφέρει στην αγαπημένη Μόρφου και μας θυμίζει πολλά και σημαντικά. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, που παρουσιάζει παραστατικά τη Δημοτική Εκπαίδευση της Μόρφου και το ανθρώπινο δυναμικό της. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για το Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου. Η πολύ αξιόλογη αυτή μελέτη του φίλου, συναδέλφου Γιώργου Καμιναρίδη καλύπτει τα χρόνια της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο (1878-1960) και ιδιαίτερα, βέβαια, την ιστορία και εξέλιξη της Δημοτικής Εκπαίδευσης στην αγαπημένη, κατεχόμενη σήμερα Μόρφου. Η έκδοση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της συζύγου του Γ. Καμιναρίδη, Αντωνίας. Η μελέτη εξετάζει τα σχετικά με τη Δημοτική Εκπαίδευση (σχολεία, διατάξεις, νόμοι, εκπαιδευτικοί κ.ά.) στη Μόρφου με αναφορά στις εκπαιδευτικές, νομοθετικές διατάξεις, ρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, δραστηριότητες. Η έκδοση εμπλουτίζεται με πίνακες, σχεδιαγράμματα, αναφορές, σχόλια, παραπομπές και πλούσια βιβλιογραφία. Μια προσφορά στη μελέτη του τόπου μας.

«Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης». Επιμελητής Άντης Παναγιώτου (Λευκωσία 2020, 600 σελίδες)

Μια αξιόλογη και πρωτότυπη Ανθολογία της κυπριακής ποίησης σε συνδυασμό με αγγλικές μεταφράσεις των ποιημάτων που ανθολογούνται. Έργο σημαντικό και αξιέπαινο, αποτέλεσμα πολυετούς πνευματικής εργασίας, με μελέτη, έρευνα, συνεντεύξεις. Ο αγαπητός συνάδελφος δρ Άντης Παναγιώτου, πρώην επιθεωρητής Αγγλικών στο Υπουργείο Παιδείας, ειδικεύτηκε στα θέματα – και προβλήματα, δυσκολίες – της μετάφρασης και ιδιαίτερα της αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Ασχολήθηκε επίσης με τη μελέτη και την ιστορία της κυπριακής ποίησης. Η νέα μελέτη του Άντη Παναγιώτου συνδυάζει τα πιο πάνω και συγκεντρώνει προσπάθειες μετάφρασης στα αγγλικά κυπριακής ποίησης. Σ’ αυτή τη μελέτη παρουσιάζονται ποιήματα 54 γνωστών Κυπρίων ποιητών, τα οποία μεταφράστηκαν περισσότερες από μια φορές στα Αγγλικά. Πρόκειται ασφαλώς για έργο σημαντικό, που συμβάλλει στη μελέτη της κυπριακής ποίησης, αλλά και του ευρύτερου θέματος της λογοτεχνικής μετάφρασης.

Λυγίας Κωνσταντινίδου, «Ελλήνων Μούσα», Λευκωσία 2020

Μια πολύ αξιόλογη μελέτη – έργο ζωής της γνωστής μας Λυγίας Φ. Κωνσταντινίδου. Μια ιστορικομουσικολογική έρευνα, ένα τεράστιο σε όγκο και ποιότητα έργο, 660 σελίδων, μια επιμελημένη έκδοση (Φυλλίς εκδοτική). Επιμέλεια Κορνήλιου Χ''Κώστα. Η μουσικολόγος Λυγία Κωνσταντινίδου μας έδωσε και στο παρελθόν αξιόλογες μελέτες της που αναφέρονται στο αγαπημένο της θέμα, τη μουσική. Η νέα έκδοση, πολυτελής και πολυσέλιδη, είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη που εξετάζει σφαιρικά τη μουσική των Ελλήνων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μελετά επίσης το θέμα της μουσικής στη ζωή μας και την πολύπλευρη σημασία και αξία της. Γιατί η μουσική «αποτελεί ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πολιτισμού ενός λαού». Αξιόλογο και αξιοπρόσεκτο, αξιέπαινο σύγγραμμα, που αποτελεί το προΐον – αποτέλεσμα πολυετούς ενασχόλησης με το θέμα και της αγάπης της συγγραφέως. Μια συμβολή, μια προσφορά, ένα μνημείο!

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Κασσιανίδου: «Στόχος να δημιουργηθούν ανοιχτές και φιλόξενες βιβλιοθήκες»

Κασσιανίδου: «Στόχος να δημιουργηθούν ανοιχτές και φιλόξενες βιβλιοθήκες»

Κασσιανίδου: «Στόχος να δημιουργηθούν ανοιχτές και φιλόξενες βιβλιοθήκες»