Φθινόπωρο στην Αξιοθέα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.9.2021

Με μια συναυλία της ταλαντούχας μουσικοσυνθέτριας και ερμηνεύτριας της εναλλακτικής ποπ Eleni Era ξεκινά σήμερα το δεύτερο μέρος του 24ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα γεμίσει τις δροσερές νύχτες του λευκωσιάτικου φθινοπώρου με ήχους, ρυθμούς, συναισθήματα και πράγματα ουσίας.




Eleni Era



Αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το φετινό φεστιβάλ της Αξιοθέας τιμά την ιστορική αυτή επέτειο με ένα τετραήμερο εκδηλώσεων (4 - 7 Οκτωβρίου) που αναδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Ανατολή και τη Δύση μέσα από τη μουσική, την ποίηση και τη ζωγραφική.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι φίλοι της Αξιοθέας θα απολαύσουν τη μοναδική Σαβίνα Γιαννάτου η οποία θα ερμηνεύσει ποιήματα του Μπάιρον μελοποιημένα από τον Κώστα Βόμβολο, με τη σύμπραξη του συνθέτη στο πιάνο και των μουσικών Αναστάση Μισυρλή στο τσέλο και Θοδωρή Ρέλλου στο σαξόφωνο. Την ερευνητική και ερμηνευτική σκοπιά θα δώσει ο ποιητής και συγγραφέας Διονύσης Καψάλης με τη διάλεξή του «Σάτιρα και Επανάσταση. Οι “ειρωνείες” του Λόρδου Βύρωνα». Τη γρεκάνικη παράδοση της Κάτω Ιταλίας θα εκπροσωπήσει η Maria Mazzotta, μια από τις πιο εμβληματικές φωνές στον χώρο της world music στην Ευρώπη με μακροχρόνια συμβολή στην ανάδειξη του ξεχωριστού αυτού στοιχείου της πάλαι πότε Magna Grecia. Στον χώρο των καλών τεχνών θα μας μεταφέρει ο ιστορικός της τέχνης και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Χατζηνικολάου με μια διάλεξη με θέμα «Η εξέγερση των Ελλήνων και η διχασμένη Γαλλία. Ζωγραφική και πολιτική». Το αφιέρωμα κλείνει με μια παράσταση της «Ρωμιοσύνης» του Βασίλη Μιχαηλίδη από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου.





Σαβίνα Γιαννάτου και Κώστας Βόμβολος

Αναστάσης Μισυρλής

Θοδωρής Ρέλλου

Διονύσης Καψάλης

Maria Mazzotta

Antonino De Luca

Νίκος Χατζηνικολάου

ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ

ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ



Την κεντρική επετειακή εκδήλωση πλαισιώνουν δύο άλλα σημαντικά αφιερώματα: (α) το Διεθνές Συνέδριο για τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη στο οποίο εξετάζεται η επενέργεια του Φλωρεντινού ποιητή στον Καβάφη και σε άλλους Κύπριους ποιητές, καθώς και οι αραβικοί απόηχοι στην δαντική Κόλαση. Το Αφιέρωμα αυτό συνδυάζεται με την προβολή της ταινίας «Terra Cypria Dantis» και την παράσταση του «δαντικού» έργου του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου «Παγκόσμιον Άσμα – Προμηθέας Δεσμώτης» από το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. (β) το τιμητικό αφιέρωμα στον Ψαραντώνη το οποίο μέσα σε τρεις μέρες θα φέρει στην Αξιοθέα τρεις γενιές Ξυλούρηδων: τον Ψαραντώνη, τρία από τα παιδιά του και πέντε από τα εγγόνια του.



Δάντης

«Παγκόσμιον Άσμα – Προμηθέας Δεσμώτης»

Ψαραντώνης

Αντώνης & Νίκος Γ. Ξυλούρη

Αντώνης & Γιώργος Στιβακτάκη



Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπληρώνουν η ιστορική παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου: σπουδή στον θεατρικό Καβάφη» και άλλες έξι συναυλίες καθιερωμένων, αλλά και λιγότερων γνωστών δημιουργών που έχουν όμως ένα κοινό στοιχείο: κινούνται όλες στον χώρο των επίμονων δημιουργικών αναζητήσεων: Τάσος Στυλιανού και Μουσικό Σχήμα Ίχνος, Θύμιος Ατζακάς και Θοδωρής Ζιάρκας, Άντης Σκορδής και Σχήμα σύγχρονης μουσικής Πατσιαούρα, Πάνος Μπούσαλης, Ηλέκτρα Καράλη και Χριστίνα Πιερή, Ensemble Cantara, Τρίο Οστινάτο.

Τέλος, η Αξιοθέα θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου «Η ιστορία μιας εικόνας» του Ευαγόρα Καραγιώργη.



«Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου: σπουδή στον θεατρικό Καβάφη»

«Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου: σπουδή στον θεατρικό Καβάφη»

Τάσος Στυλιανού και Μουσικό Σχήμα Ίχνος

Θύμιος Ατζακάς

Άντης Σκορδής και Σχήμα σύγχρονης μουσικής Πατσιαούρα

Πάνος Μπούσαλης

Ηλέκτρα Καράλη

Χριστίνα Πιερή

Ensemble Cantara

Τρίο Οστινάτο

Ευαγόρας Καραγιώργης



Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου: www.ucy.ac.cy

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζει η εταιρεία Medochemie. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:

Τηλέφωνο: 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη