Βιβλιοτρόπιο: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2022: «Τοπογραφίες»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.2.2022
Disclosed book on table at library

Ο πολιτιστικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο, συμπληρώνει φέτος 14 χρόνια συνεχούς δράσης και παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, με στόχο την ανάδειξη της λογοτεχνίας και την διάδοση της φιλαναγνωσίας.


Με το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τοπογραφίες», το Βιβλιοτρόπιο προτείνει μια εξερεύνηση της σχέσης «λόγου», «τόπου» και «μνήμης».

Ο τόπος χτίζει τον λόγο κι ο λόγος γίνεται αλλιώτικα αντιληπτός μέσα από την εικόνα του τοπίου. Ο χώρος και ο χρόνος υποδεικνύουν στη γραφή το θέμα ή προσδιορίζονται από εκείνη, αλλάζουν μορφή και παρουσία. Δίχως τις συντεταγμένες του χώρου και του χρόνου το αφηγηματικό μήνυμα δεν μπορεί να μεταδοθεί. Η λογοτεχνία, ωστόσο, δεν περιγράφει ρεαλιστικά τον τόπο. Εμπνέεται όμως απ’ αυτόν και τα κυρίαρχα στοιχεία που τον αποτελούν. Η λογοτεχνία λειτουργεί, παράλληλα, ως καταγραφέας της μνήμης. Μιας μνήμης όχι αποκλειστικά ατομικής, η οποία διασφαλίζει τη συνέχεια και την ταυτότητα του ατόμου, αλλά μιας μνήμης συλλογικής που διαμορφώνεται σε αλληλεπίδραση με τις διάφορες κοινότητες, γλωσσικές ή άλλες, στις οποίες εντάσσεται το άτομο.

Η φετινή σειρά εκδηλώσεων του Βιβλιοτροπίου αποσκοπεί στη διερεύνηση τόσο των λογοτεχνικών και γλωσσικών τόπων όσο και του τόπου ως μεταφορά και μνήμη.Μάρτιος 2022 - Philip Roth: Δεσμώτης και Λυόμενος

Το Βιβλιοτρόπιο θα φιλοξενήσει τον βραβευμένο συγγραφέα Αιμίλιο Σολωμού και την κριτικό λογοτεχνίας Σταυρούλα Παπασπύρου που θα συστήσουν και θα συζητήσουν, μαζί με το κοινό, πτυχές και εκφάνσεις του έργου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Φίλιπ Ροθ. Η γραφή του συγγραφέα θα ζωντανέψει μέσα από την απόδοση επιλεγμένων κειμένων του έργου του, από τον ηθοποιό Φώτη Αποστολίδη, αλλά και μέσα από παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού που θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Φίλιπ Ροθ, καθώς και από ταινίες που βασίστηκαν στα βιβλία του.Φίλιπ Ροθ

Αιμίλιος Σολωμού

Σταυρούλα ΠαπασπύρουΜάιος 2022 - Αφιέρωμα στη Λίνα Σολομωνίδου

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έκδοση των αυτοβιογραφικών κειμένων της Λίνας Σολομωνίδου, το Βιβλιοτρόπιο διοργανώνει ένα αφιέρωμα στη συγγραφέα Λίνα Σολομωνίδου. Για την πραγμάτευση της σχέσης χώρου και μνήμης στο έργο της μέσα από την πολυπρισματική αξιοποίηση νεωτερικών τεχνικών, εναλλασσόμενων εστιάσεων και μνημονικών μονολόγων θα μιλήσει η ποιήτρια και υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νένα Φιλούση. Οι βραβευμένοι συγγραφείς Λουΐζα Παπαλοΐζου και Σταύρος Χριστοδούλου θα καταθέσουν τη δική τους αναγνωστική εμπειρία, εστιάζοντας στους τρόπους που αυτή επηρέασε το δικό τους έργο. Παράλληλα, η φωτογράφος Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτη θα φωτογραφίσει χώρους τους οποίους επισκεπτόταν η συγγραφέας για να γράψει. Οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελέσουν το υλικό για τη δημιουργία μίας αναμνηστικής καρτ ποστάλ που θα δοθεί στους παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ιούνιος 2022 - «Η λογοτεχνία στην πόλη» - «Η πόλη στη λογοτεχνία»

Η εκδήλωση «Η λογοτεχνία στην πόλη» έχει πλέον καταστεί θεσμός στην πόλη της Λεμεσού και προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων αναγνωστών και ευρύτερα φίλων της λογοτεχνίας που επιθυμούν είτε να μοιραστούν τις αναγνωστικές τους εμπειρίες είτε να απολαύσουν όμορφα λογοτεχνικά κείμενα που, ενδεχομένως, θα τους δώσουν το έναυσμα σε μεταγενέστερο στάδιο να τα αναζητήσουν και να τα διαβάσουν. Επιδιώκοντας την εξέλιξη αλλά και τον εμπλουτισμό αυτής της εκδήλωσης, προγραμματίζεται επιπλέον η δράση «Η πόλη στη λογοτεχνία». Συγκεκριμένα, έχει ανατεθεί στους συγγραφείς Γιώργο Νικολάου, Γιώργο Παναγή, Μαρία Τζιαούρη Χίλμερ και Σωφρόνη Σωφρονίου να γράψουν ένα μικρό κείμενο 1000 περίπου λέξεων με θέμα τον τόπο και την πόλη. Τα κείμενα που θα προκύψουν θα δοθούν ακολούθως σε δύο ηθοποιούς, οι οποίοι/ες θα περιοδεύσουν σε κεντρικά μέρη της πόλης και θα τα αποδώσουν μπροστά στο ανύποπτο κοινό στο πλαίσιο ενός χάπενινγκ. Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ λίγες μέρες πριν την κεντρική εκδήλωση («Η λογοτεχνία στην πόλη») και θα λειτουργήσει ως προπομπός της.Σεπτέμβριος 2022 - Ζυράννα Ζατέλη: Ορατή σαν αόρατη

Η Ζυράννα Ζατέλη έχει δημιουργήσει ένα δικό της λογοτεχνικό σύμπαν, έναν κόσμο ονειρικό – σαν «όνειρο μέσα σε όνειρο», όπως έλεγε ο Πόε – που σε παρασύρει στις δίνες του και σου αφήνει κατόπιν μια νοσταλγική και αστοχημένη αίσθηση σε αποχρώσεις μωβ και άρωμα καπνού μιας άλλης εποχής. Ο «ζατέλειος» λογοτεχνικός τόπος είναι κάπως χαοτικός, με μεγάλες περιόδους, πολλά ονόματα, δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στα χρονικά επίπεδα, ακόμα και σε αυτά ανάμεσα στον κόσμο των νεκρών και των ζωντανών. Σ’ αυτούς τους λαβυρινθώδεις μαγικούς τόπους του ζατέλειου κόσμου θα μάς ξεναγήσει η ίδια η Ζυράννα Ζατέλη, η οποία θα βρεθεί στη σκηνή του θεάτρου Ριάλτο «ορατή σαν αόρατη».Ζυράννα ΖατέληΝοέμβριος 2022: Συναντήσεις Συγγραφέων – Γλώσσα από άλλους τόπους

Το Βιβλιοτρόπιο, συνεχίζοντας τον θεσμό Συναντήσεις Συγγραφέων, προσκαλεί τον Ηπειρώτη Σωτήρη Δημητρίου και τον Κύπριο Αντώνη Γεωργίου, για να συνομιλήσουν γύρω από τη σχέση και την αλληλεπίδραση των διαλέκτων με τον τόπο και ευρύτερα την εντοπιότητα. Η θέση και η λειτουργία που κατέχουν η γλώσσα, η μνήμη και ο τόπος στο έργο και των δύο συγγραφέων θα δώσουν το έναυσμα για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα. Η ακαδημαϊκός Δήμητρα Δημητρίου θα θέσει τις θεωρητικές βάσεις για το θέμα και θα συντονίσει τη συζήτηση.

Για την υλοποίηση των εκδηλώσεων το Βιβλιοτρόπιο θα συνεργαστεί με την Campak Productions που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη και την οπτικογράφηση ων εκδηλώσεων, τον Βασίλη Πετεινάρη στον σχεδιασμό φωτισμού, την Λουκία Βασιλείου στην προβολή και επικοινωνία και την Adds On Design που έχει αναλάβει τον γραφιστικό σχεδιασμό του προωθητικού υλικού.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αφιέρωμα στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη από το Τεχνοδρόμιο

Αφιέρωμα στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη από το Τεχνοδρόμιο

Αφιέρωμα στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη από το Τεχνοδρόμιο

«Τοπο-γραφίες IIΙ» | Ένας λογοτεχνικός περίπατος δίπλα από τη θάλασσα της Λεμεσού

«Τοπο-γραφίες IIΙ» | Ένας λογοτεχνικός περίπατος δίπλα από τη θάλασσα της Λεμεσού

«Τοπο-γραφίες IIΙ» | Ένας λογοτεχνικός περίπατος δίπλα από τη θάλασσα της Λεμεσού