«Ιούνιος στο Κάστρο της Μέντας» της Ισμήνης Παφίτη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.3.2022

Το νεανικό διήγημά της Ισμήνης Παφίτη  «Ιούνιος στο Κάστρο της Μέντας»,  πήρε το βραβείο για ανέκδοτο λογοτεχνικό έργο πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα στα λογοτεχνικά βραβεία του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου του 2019-2020.


Έχει εκδοθεί από τις ελληνικές εκδόσεις ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο.
Έχει δεχθεί πολύ καλές κριτικές βρίσκεται στο στάδιο ανατύπωσης.


Λίγα λόγια για το διήγημα: Μια εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο στο «Κάστρο της Μέντας» επιφυλάσσει μια απίστευτη περιπέτεια στον Ιάσονα, τον Χάρη και την Άννα, κολλητούς φίλους και συμμαθητές. Το βιβλίο περιέχει αναφορές σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα που έμελλαν να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας. Πραγματεύεται με διάφορες πτυχές του Μεσαίωνα, όπως η αρχιτεκτονική, η μαγειρική, η βοτανολογία, η καθημερινή ζωή σε ένα Κάστρο, οι σχέσεις των τάξεων (αριστοκρατών-αυλικών), τον σκοταδισμό. Θίγει θέματα που αφορούν τη θέση της γυναίκας τότε και τώρα και προβάλλει την αξία των εκπαιδευτικών επισκέψεων. Προσπαθεί επίσης να εξυμνήσει τη φιλία, αξία διαχρονική και παντοδύναμη.



«Καθώς οι αναγνώστες κάνουν το όμορφο και απολαυστικό ταξίδι της περιδιάβασης στις σελίδες της νουβέλας "Ιούνιος στο κάστρο της Μέντας", αξιοποιώντας τη φαντασία, το χιούμορ, το παιγνίδι, τις γρήγορες εναλλαγές εικόνων, καταστάσεων και προσώπων, καλούνται να αποδεσμευτούν από τη λογική και να ταξιδέψουν δημιουργικά στον χρόνο.» (Σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου που απένειμε στο διήγημα «Ιούνιος στο Κάστρο της Μέντας» το α΄ βραβείο ανέκδοτου λογοτεχνικού έργου για το έτος 2019.)


Είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά (ή και δια ζώσης) στο βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση (Λάρνακα) ή από Πάργα (Λευκωσία, Πάφο, Λάρνακα), Σολώνειο (Λευκωσία), Βιβλιοδέντρο (Έγκωμη-Λευκωσία), ΚΠ Κυριάκου (Λεμεσός), Βενέλιο (Λεμεσός), New Edition (Πάφος).


Για Ελλάδα από την ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑhttp://anoteleia.gr/cat_035.html και στα καταστήματα Εν Αθήναις (Αθήνα), Παρ' Ημίν (Αθήνα), πολιτεία (Αθήνα), Ακυβέρνητες Πολιτείες (Θεσ/νίκη) και Πρωτοπορία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα).







Η Ισμήνη Παφίτη γεννήθηκε και ζει στη Λευκωσία. Εργάζεται ως αρχιτέκτων μηχανικός, ενώ παράλληλα φωτογραφίζει και γράφει μικρές ιστορίες. Είναι μέλος της Mensa και της περιβαλλοντικής ομάδας Mothers Rise Up. Έχει τρεις γιους, στους οποίους έχει διηγηθεί δεκάδες δικά της παραμύθια με ανομολόγητο σκοπό να τους κοιμίσει.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη