Βραδιά ποίησης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.11.2021

Σε δύο βραδιές ποίησης θα παρουσιαστούν στην Κύπρο η δίγλωσση συλλογή «Δέντρο και Πουλί» του μεγάλου Βούλγαρου ποιητή Γιώργη Κωνσταντίνοφ και το βιβλίο «Από τις δυο πλευρές του καθρέφτη» της σημαντικής βουλγαρικής καταγωγής ποιήτριας Βασίλκας Χατζήπαπα. Η πρώτη βραδιά την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα ΠΕΟ στη Λεμεσό και η δεύτερη την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου (Αρχ. Κυπριανού 34).


Τα βιβλία θα παρουσιάσουν οι Χρίστος Χατζήπαπας, Γιώργη Κωνσταντίνοφ και Βασίλκα Χατζήπαπα. Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα έκθεση εικονογραφήσεων που κοσμούν τα δύο βιβλία της ζωγράφου Σοφίας Χατζήπαπα. Ποιήματα θα ακουστούν από τους ίδιους τους ποιητές και τους Ανδρέα και Μόνικα Μελέκη, όπως και από τον Ανδρέα Νικολαΐδη.

Το βιβλίο «Δέντρο και Πουλί» του Γιώργη Κωνσταντίνοφ είναι μια δίγλωσση συλλογή ποιημάτων από τις εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ, 2021, που περιλαμβάνει ποιήματα του μεγάλου Βούλγαρου ποιητή τα οποία καλύπτουν μια μακρόχρονη δημιουργία και είναι τα πιο εμβληματικά έργα του. Η ελληνική απόδοση ανήκει στους Βασίλκα και Χρίστο Χατζήπαπα. Η παρούσα παρουσίαση είναι πανελλήνια πρώτη. Μετά από αναφορά στο έργο του θα αναγνωστούν ποιήματα του Γ. Κωνσταντίνοφ από την παρούσα συλλογή και στις δύο γλώσσες.







Ο Γιώργη Κωνσταντίνοφ διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής στη Mεγάλη Συνταγματική Συνέλευση της Βουλγαρίας. Ο ίδιος με την παρουσία του για πάνω από μισό αιώνα στη λογοτεχνία αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή στα βουλγαρικά γράμματα. Πολυμεταφρασμένος, έχει στο ενεργητικό του πάνω από 40 ποιητικά βιβλία, παιδικά με πολλαπλές εκδόσεις και δοκίμια. Στο υπό αναφορά βιβλίο παρουσιάζονται διάφορες πτυχές της ποιητικής του. Το δεύτερο βιβλίο που θα παρουσιαστεί, «Από τις δυο πλευρές του καθρέφτη», ανήκει στη γνωστή στην Κύπρο ποιήτρια βουλγαρικής καταγωγής Βασίλκα Χατζήπαπα. Το βιβλίο, εκδόσεις Χάινι, Σόφια, 2021 περιλαμβάνει δουλειά της ποιήτριας που καλύπτει πάνω από μια δεκαετία. Το βιβλίο έτυχε πολύ καλής υποδοχής και προβολής από τα ΜΜΕ όπως και από τους κριτικούς. Θα αναγνωστούν ποιήματα και στις δύο γλώσσες.

«Όχι μόνο κριτικοί λογοτεχνίας, αλλά όλοι οι αναγνώστες της ποίησης που έχουν ανοίξει τις σελίδες αυτού του βιβλίου θα είναι πεπεισμένοι ότι έχουν μπροστά τους όχι απλώς ένα βιβλίο με καλά επιλεγμένα ποιήματα, αλλά μια σημαντική συλλογή ποιημάτων, η οποία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο. Το οποίο «απεικονίζει μια εμπνευσμένη, σοφή ποιήτρια, που κατεργάζεται τα συναισθήματά της, ένα μεταρσιωμένο πνευματικό άτομο», γράφει ο Γ. Κωνσταντίνοφ.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπουργικό: Ενέκρινε τον νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού - Οι 5 πυλώνες

Υπουργικό: Ενέκρινε τον νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού - Οι 5 πυλώνες

Υπουργικό: Ενέκρινε τον νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού - Οι 5 πυλώνες