Διαγωνισμός ποίησης: «Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.3.2022

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου (Ε.Λ.Κ.) προκηρύσσει διαγωνισμό ποίησης, θεωρώντας ως πολιτιστικό χρέος όλων μας τη προβολή της Καρπασίας της Κύπρου. Η προκήρυξη αυτή απευθύνεται και προσφέρει ποιητικό βήμα στους απανταχού της Γης Καρπάσιους. Κριτική Επιτροπή της Ε.Λ.Κ. θα επιμεληθεί φιλολογικά τα υποβληθέντα έργα και θα εκδώσει μια ειδική «Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας», την οποία θα προβάλει, κυκλοφορήσει και διαδώσει Παγκύπρια και διεθνώς, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η 21η Μαρτίου 2022, έχει συμβολικά επιλεγεί ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων έχει οριστεί η 17η Αυγούστου, ημερομηνία ιστορικού σταθμού για την Καρπασία, το 1974. Υπενθυμίζουμε πως το 1999 η Γενική Διάσκεψη της UNESCO σκόπιμα επέλεξε και ανακήρυξε την 21 η Μαρτίου – την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη – ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, μιας τέχνης που βοηθά κάθε κοινωνία να βρει το φως.

Το Εγκεκριμένο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ-ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ», αποτελεί υποστηρικτή, συνεργάτη και χορηγό της όλης προσπάθειας. Στην υπό κατασκευή ιστοσελίδα του, θα αναρτηθεί, σύντομα, φωτογραφικό και άλλο υλικό το οποίο πιστεύεται θα είναι βοηθητικό σε κάθε λογοτεχνική έκφραση. 

Α. ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

1. Δικαίωμα συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό έχουν:

α) πρόσωπα  που γεννήθηκαν, έζησαν, εργάσθηκαν ή μελέτησαν την Καρπασία, ανεξάρτητα με την παρούσα διαμονή ή υπηκοότητα τους, 

β)  πρόσωπα που δεν τη γνώρισαν αλλά, κατάγονται από την Καρπασία, μέσω των προγόνων τους. 

Αναμένεται η υποβολή έργων τα οποία δεν έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε κανέναν άλλο μέχρι σήμερα διαγωνισμό, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και δεν έχουν δημοσιευθεί σε οποιαδήποτε μορφή, έντυπη ή ηλεκτρονική.



2.«ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ»- Λέξεις/Κλειδιά

Κάθε ποίημα που θα υποβληθεί θα πρέπει να αναφέρει, έστω και μια φορά, μια από τις πιο κάτω λέξεις κλειδιά και απαραίτητα το όνομα μίας από τις 42 κοινότητες της Καρπασίας. Οι λέξεις κλειδιά είναι: ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη, δημοκρατία, Καρπασία, Καντάρα, Κλείδες, ελεύθεροι, πολιορκημένοι, εγκλωβισμένοι, μπλε θάλασσα, πράσινη, καμένη γη, γαλανός ουρανός, πράσινος κάμπος, γονατιστά, πευκάκια, δροσερά, ποταμάκια, αγίασμα, περιγιάλι, κρυφό, πανέμορφες, χρυσές, αμμουδιές, σπίτι, γεννήθηκα, αναγιώθηκα, ψυχή και προσμένει.

3.Γλώσσα γραφής Τα έργα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα. Σημειώνεται πως η διαχρονική, ανά τους αιώνες, εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο του Δυτικού πολιτισμού. Αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού αυτού είναι και η Κυπριακή διάλεκτος της Ελληνικής γλώσσας, τα Κυπριακά. Αναπόσπαστο κομμάτι του παγκόσμιου πολιτισμού αποτελούν και οι Καρπάσιοι στη διασπορά, σε Ελλάδα, σε  Ηνωμένο Βασίλειο, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και αλλού. Πολλοί, αλλά όχι όλοι, γνωρίζουν την ελληνική και την αγγλική γλώσσα εξίσου καλά. Για τον λόγο τούτο, θα γίνονται αποδεκτά έργα στην αγγλική γλώσσα καθώς, φυσικά, στην πανελλήνιο δημοτική ή στα Κυπριακά. Δεν θα γίνονται αποδεκτά έργα που περιέχουν εκφράσεις ανοίκειες, ακραίες, ρατσιστικές, αφορισμούς ή οτιδήποτε θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία ή τη δημοκρατία.

4. Είδος γραφής. Ποιήματα θα γίνονται δεκτά και σε πεζό λόγο, ποιήματα στα όρια της πεζολογίας , νοουμένου πάντοτε ότι τηρούν τους πιο πάνω όρους. Αναμένουμε έργα, πεζογραφήματα, ή επικά ή λυρικά ή δραματικά ποιήματα, είτε με ή χωρίς ομοιοκαταληξία, είτε είναι ή δεν είναι δεκαπεντασύλλαβα. Στην πεζή ποίηση οι στροφές έχουν άνισο αριθμό στίχων η κάθε μία

5.Υποβολή έργου. Κάθε έργο που θα υποβληθεί να είναι δακτυλογραφημένο σε ένα ηλεκτρονικό φάκελο «Word». Το κείμενο να έχει διάστιχο, κενό μεταξύ των γραμμών μιας παραγράφου 1,5.  Η γραφή να είναι σε ευανάγνωστη γραμματοσειρά μεγέθους 12 (Word: Arial ή Times Roman ή Verdana).  

6.Αριθμός συμμετοχών - Έκταση έργου

Όποιος συμμετέχει δικαιούται να υποβάλει μέχρι τρία (3) έργα του. Το μέγιστο εύλογο μέγεθος αυτών αναμένεται να είναι μέχρι 25 γραμμές, περίπου. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής ποιημάτων στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα. Αν το πρωτότυπο είναι στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα, τότε δύναται το διαγωνιζόμενο πρόσωπο να το υποβάλει διατυπωμένο – μεταφρασμένο στην αντίστοιχη γλώσσα μετάφρασης σε Αγγλικά ή Ελληνικά. Προς τούτο επιτρέπεται η συνεργασία του με δίγλωσσο πρόσωπο της δικής του επιλογής. Η επιτροπή της Ε.Λ.Κ. δικαιούται να προβεί σε επιμέλεια της μετάφρασης. Να σημειωθεί πως η μελλοντική έκδοση θα είναι δίγλωσση, Ελληνικά και Αγγλικά, με στόχο οι ΥΜΝΟΙ, η ΜΝΗΜΗ και το ΠΝΕΥΜΑ  της Καρπασίας να ταξιδεύσει στην Οικουμένη. 

7.Τοποθέτηση σε Ερώτημα. Οι διαγωνιζόμενοι παρακαλούνται, επίσης, όπως απαντήσουν και τοποθετηθούν με λακωνικό κείμενο, μέχρι μόνο εκατό λέξεων (100) στην ερώτηση: «Γιατί φυλάγω βαθιά στην Ψυχή μου, την Καρπασία;» 

8. Αποστολή Φωτογραφίας – Βιογραφικού

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να αποστείλουν μια υψηλής ευκρίνειας φωτογραφία τους, καθώς και σύντομο βιογραφικό σημείωμα, μέχρι εκατό λέξεις, που να αναφέρει: α) όνομα και επίθετο, β) ημερομηνία γέννησης, γ) τόπος γέννησης ιδίου ή προγόνων, αν δεν γεννήθηκε στην Καρπασία δ) τόπος διαμονής, ε) μόρφωση, ε) εργασία, στ) ενασχόληση, και ότι άλλο επιθυμεί, μέχρι 100 λέξεις.

9.Διαδικασία υποβολής

Τηρουμένων των πιο πάνω όρων και προϋποθέσεων, κάθε πρόσωπο δύναται να υποβάλει τα πιο πάνω, αποστέλλοντάς αυτά στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: karpasia.poems.elk@gmail.com με θέμα αποστολής:

 «Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας».



  •    ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΗ


Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες δεν θα καταβάλουν έξοδα συμμετοχής. Όσων τα έργα επιλεγούν για δημοσίευση θα λάβουν δωρεά ένα αντίτυπο της Ανθολογίας. Η Κριτική Επιτροπή θα μελετήσει το θέμα απονομής Βραβείων Αριστείας, χρυσών, ασημένιων και χάλκινων.



Β.    ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΔΟΣΗΣ

Πρόεδρος της Επιτροπής, Ηλίας Παντελίδης, Μέλος ΔΣ της ΕΛΚ. Εκτελεστικός Πρόεδρος Εγκεκριμένου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ - ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ». Μέλη της Επιτροπής 1) Ευδοκία Ζορπίδου, φιλόλογος, ποιήτρια, Μέλος ΔΣ της ΕΛΚ  και 2) Άννα Τενέζη, φιλόλογος, λογοτέχνης, Μέλος της ΕΛΚ Τα άτομα αυτά θα συνεργασθούν, όποτε χρειασθεί. και με καταξιωμένους ποιητές, καθώς επίσης και με τους πιο κάτω: Επιμέλεια Έκδοσης της Ανθολογίας: Γλαύκος Γεωργιάδης, Μέλος του ΔΣ της ΕΛΚ, Γραμματεία και προβολή στα ΜΜΕ: Ελευθέριος Πλουτάρχου, Γραμματέας της ΕΛΚ, Γενικός Σύμβουλος για την Έκδοση: Δρ Κώστας Κατσώνης, φιλόλογος, λογοτέχνης, Πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας.



Γ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού θα επιλέξει τα έργα που θα υποβληθούν για την Ανθολογία της ΕΛΚ «Ποιητική Ανθολογία Καρπασίας» «Μνήμη και Παράδοση». Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό συναινούν όπως, τόσο οι ίδιοι όσο και το έργο με το οποίο συμμετέχουν, προβληθούν από τα κατάλληλα ΜΜΕ.  

* Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους αναλυτικούς όρους εντολής του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (Ε.Λ.Κ.) https://www.writersunioncy.org/el.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη