Παιδικό βιβλίο η κυπριακή πρόταση για καλοκαιρινή ανάγνωση στη Βιβλιοθήκη του Συμβουλίου της ΕΕ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.7.2022
Το παιδικό βιβλίο «Η ευχή της Μαρίνας» της Αλεξίας Παπαχριστοφόρου και της Έφης Λαδά είναι η επιλογή της Κύπρου στο πλαίσιο της εκστρατείας «Αναγνώστες της Ευρώπης» (Readers of Europe) της Βιβλιοθήκης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022.

Κάθε χρόνο οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες των 27 κρατών μελών εισηγούνται βιβλία από την κάθε χώρα για το καλοκαίρι, με διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά. Το 2022, τρίτη χρονιά της πρωτοβουλίας, η θεματική είναι «Ανακάλυψε κάτι νέο» (με αφορμή τον ορισμό του 2022 ως Έτους Νεολαίας από την ΕΕ) με τα κράτη μέλη να καλούνται να εισηγηθούν ένα βιβλίο συγγραφέα που εξέδωσε το πρώτο της ή του βιβλίο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το βιβλίο που επέλεξε η Κύπρος είναι ένα σύντομο παιδικό βιβλίο γραμμένο από την Αλεξία Παπαχριστοφόρου με εικονογράφηση της Έφης Λαδά, με ηρωίδα την μικρή Μαρίνα η οποία κάνει μια ευχή ο αδελφός της να ήταν όπως τα άλλα παιδιά, μέχρι που οι πράξεις της την βοηθούν να τον αποδεχθεί όπως είναι.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης του Συμβουλίου, πρόκειται για ένα βιβλίο μέσω του οποίου μπορεί να ανοίξει η συζήτηση με ένα παιδί για την διαφορετικότητα και την αποδοχή.

Η Αλεξία Παπαχριστοφόρου κατάγεται από τις Πάνω Πλάτρες και εργάζεται ως δασκάλα και αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο. Η Έφη Λαδά είναι εικονογράφος από την Ελλάδα με εξειδίκευση στα παιδικά βιβλία.

Οι υπόλοιπες προτάσεις της χρονιάς αναρτώνται καθημερινά στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι εισηγήσεις της Κύπρου ήταν το 2020 οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Ανδρέα Γεωργιάδη-Κυπρολέων και το 2021 το «Μια θάλασσα κι’ έναν καιρό» του Λουκά Φουρλά.

ΚΥΠΕ/ΓΚ/ΓΒΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου