3 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ|Υποψήφιες βιβλιοπροτάσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.7.2022
Ζητήσαμε από επτά υποψήφιους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να μας προτείνουν τρία βιβλία για καλοκαιρινή ανάγνωση. Κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα: κανένας δεν επέλεξε το ίδιο βιβλίο, πολιτικά και ιστορικά βιβλία θα τους συνοδεύσουν με το καρπούζι στην παραλία και κανένας δεν επέλεξε τη «Συμμορία» του Μακάριου Δρουσιώτη.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

«10+1 Μύθοι για το Κυπριακό», Νικόλα Κυριάκου

4273855976861025 ACHILLEAS 1

Είναι ένα διαφορετικό πολιτικό κείμενο που πραγματεύεται 11 μύθους του κυπριακού προβλήματος από μια διαφορετική οπτική σε 100 σελίδες. Δεν διαπιστώνει μόνο πού είμαστε αλλά και πού πρέπει να πάμε. Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο με τον τίτλο «Το Πουλλίν Επέτασεν» σε σχέση με τον θυρεό της Δημοκρατίας.

«Bahar», Γιώργου Κασκάνη

4273856231478624 ACHILLEAS 2

Στο βιβλίο του Γιώργου Κασκάνη δεν είμαστε μακριά από την κυπριακή πραγματικότητα, με μια αφήγηση μέσα από την οποία κάποιος ταυτίζεται με διάφορα συναισθήματα των χαρακτήρων. Ο σπόρος της παραγωγικής αμφισβήτησης είναι διάχυτος αλλά το όραμα συγκεκριμένο. Τις 218 σελίδες του τις καταναλώνεις πολύ γρήγορα και χωρίς καλά-καλά να το καταλάβεις. Είναι ένα κομμάτι από την Άνοιξη (Bahar).

ΠΤΗΣΗ CY284, Ανδρέα Χατζηκυριάκου

4273856440260407 ACHILLEAS 3

Ακόμη δεν έχω αρχίσει να διαβάζω τις 358 σελίδες. Φαίνεται όμως άκρως ενδιαφέρον αν κρίνω από την εξαίρετη παρουσίαση που έγινε. Σε ταξιδεύει σε ιστορικά γεγονότα της Κύπρου και της Ελλάδας σε σχέση με τη συντριβή του αεροσκάφους το 1967 που εκτελεούσε την πτήση CY284. Μάλιστα, καλά-καλά δεν ξέρεις τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα.

ΜΑΡΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

«Η τυραννία της αξίας - Τι έχει απογίνει με το κοινό καλό;», Μάικλ Τζ. Σαντέλ

4273856804072333 ELIADES 1

Ο Σαντέλ επισημαίνει την αλαζονεία που γεννά η αξιοκρατία στους κερδισμένους και τη σκληρότητα που υφίστανται εκείνοι που μένουν πίσω. Προτείνει επίσης έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης της επιτυχίας - έναν τρόπο που αναδεικνύει τον ρόλο της τύχης στις ανθρώπινες υποθέσεις, ενθαρρύνει μια ηθική της σεμνότητας και της αλληλεγγύης, και είναι πιο ανοιχτός σε μια πολιτική που υπηρετεί την έννοια του κοινού καλού.

«Κεφάλι, χέρι, καρδιά: Ο αγώνας για αξιοπρέπεια και κύρος στον 21ο αιώνα», Ντέιβιντ Γκούντχαρτ

4273857053244625 ELIADES2

Σε αυτήν την επίκαιρη και πρωτότυπη ανάλυση ο Ντέιβιντ Γκούντχαρτ χωρίζει τις ανθρώπινες ικανότητες σε τρία μέρη: Κεφάλι (γνωστικό), χέρι (χειροκίνητο και χειροτεχνία) και καρδιά (φροντίδα, συναισθηματική). Είναι κοινή λογική ότι μια καλή κοινωνία πρέπει να αναγνωρίσει την αξία και των τριών, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ξεφύγει τα πράγματα. Η γνωστική ικανότητα έχει γίνει ο χρυσός κανόνας της ανθρώπινης εκτίμησης. Η γνωστική τάξη διαμορφώνει τώρα την κοινωνία σε μεγάλο βαθμό για τα δικά της συμφέροντα, δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομία της γνώσης, διευρύνοντας συνεχώς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και διαμορφώνοντας την ίδια την ιδέα μιας επιτυχημένης ζωής. Για να τεθεί ωμά: οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν γίνει πολύ ισχυροί. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της γνωστικής κατάκτησης που έχει αυξηθεί τα τελευταία σαράντα χρόνια. Τη δεκαετία του 1970 οι περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειπαν το σχολείο χωρίς προσόντα, αλλά τώρα το 40% όλων των θέσεων εργασίας αφορά πτυχιούχους.

«Ανάπτυξη για Kαλό: Αναδιαμόρφωση του καπιταλισμού για να σωθεί η ανθρωπότητα από την κλιματική καταστροφή» του Αλέσιο Τέρτζι

4273857220140958 ELIADES 3

Από την πρώτη γραμμή της οικονομίας και της χάραξης πολιτικής, μια συναρπαστική υπόθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι μια δύναμη για το καλό και ένα σχέδιο για την εγγραφή της στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η οικονομική ανάπτυξη καταστρέφει τον πλανήτη. Είναι ο κινητήρας που οδηγεί την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και τη συρρίκνωση των φυσικών χώρων. Για να σώσουμε το περιβάλλον, θα πρέπει να συρρικνώσουμε την οικονομία; Μπορεί αυτό να οδηγήσει ακόμη και σε μια καλύτερη κοινωνία, ειδικά στα πλούσια έθνη, που θα μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε από μια άσκοπη εμμονή με τον υλικό πλούτο που ωφελεί μόνο λίγους; Ο Αλέσιο Τέρτζι παίρνει αυτές τις εύλογες ερωτήσεις ως αφετηρία για ένα καθηλωτικό ταξίδι στις κοινωνικοοικονομικές, εξελικτικές και πολιτιστικές καταβολές της ανάγκης μας για ανάπτυξη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Τι είναι ένας κάμπος», Νάσιας Διονυσίου

4273857786297811 MAVROYIANNIS 1

Η νουβέλα της Νάσιας Διονυσίου είναι ένα βιβλίο που συστήνω ανεπιφύλακτα. Όχι μόνο γιατί είχε εξαιρετική υποδοχή από την κριτική σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά κυρίως για τα πλούσια λογοτεχνικά του χαρίσματα. Πρόκειται για μια ιστορία στα βρετανικά στρατόπεδα της Αμμοχώστου μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όπου κρατήθηκαν Εβραίοι πρόσφυγες.

«Ο θάνατος είναι ζόρικη δουλειά», Χάλιντ Χαλίφα

4273858374380203 MAVROYIANNIS 2

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που φωτίζει την τραγωδία της Συρίας. Ένα οδοιπορικό σε μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο, γραμμένο με μαύρο χιούμορ, με μια διεισδυτική, λοξή ματιά στο νόημα της ζωής. Μια ιστορία τραγικά επίκαιρη καθώς φτάνουν ακόμα στις ακτές μας βάρκες με πρόσφυγες.

«Κυπριακή Δημοκρατία 1959-1964. Κράτος και παρακράτος», Τάκη Χατζηδημητρίου

4273858548216353 MAVROYIANNIS 3

Συνέχεια του «Κύπρος 1950-1959». Το τέλος του αλυτρωτισμού. Εντυπωσιακής διαύγειας αναδρομή στις κρίσιμες περιόδους της πρόσφατης κυπριακής ιστορίας με εντιμότητα, μέτρο και περισσή σοφία. Από έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά τόσο ως μάρτυρας όσο και ως ερευνητής και στοχαστής. Μας παίρνει από το χέρι, με τον μεστό του λόγο και τον ορθολογισμό του, και μας οδηγεί σε μια κριτική ματιά και σε έναν αναγκαίο προβληματισμό, φωτίζοντας με ένα ιδιαίτερο φως τις ιστορικές εξελίξεις που μας οδήγησαν σταδιακά στα σημερινά αδιέξοδα.

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

«8+2 Μύθοι για την τουρκική εξωτερική πολιτική», Ζήνωνα Τζιάρρα

4273858840194393 AVEROF1

Παρά τη σημαντικότητα των παγκόσμιων και περιφερειακών εξελίξεων και τη σοβαρότητα της τουρκικής πρόκλησης, η αντίληψη και η ανάλυση της Τουρκίας στον ελληνικό χώρο πάσχουν συχνά από λανθασμένες ερμηνείες, αφηγήματα, προκαταλήψεις, και γενικά μύθους που είτε υπερβάλλουν είτε υποτιμούν τις δυνατότητες και τον ρόλο της χώρας. Το νέο βιβλίο του Ζήνωνα Τζιάρρα 8+2 Μύθοι για την τουρκική εξωτερική πολιτική έχει σκοπό να εξετάσει συνοπτικά δέκα βασικούς μύθους προκειμένου να συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση γύρω από αυτό το μείζον ζήτημα. Τους περισσότερους μπορούμε να τους συναντήσουμε στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ένας μικρός αριθμός εξ αυτών σχετίζεται με το τουρκικό αφήγημα για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ενώ η επιλογή των ενοτήτων βασίζεται σε παραδοσιακά ή σύγχρονα ζητήματα που προκύπτουν στην ελληνική ή διεθνή βιβλιογραφία και στον δημόσιο διάλογο. Η ανάγκη που προκύπτει είναι η απόκτηση μιας προοπτικής που δεν θα περιορίζεται από τον ελληνικό ή κυπριακό φακό, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις ευρύτερες εσωτερικές και εξωτερικές πραγματικότητες της Τουρκίας.

«Μοιραία Ηγεσία 1948-2021 - Ο Μακάριος και συνεχιστές», Λεόντιου Ιεροδιακόνου

4273859029220172 AVEROF2

Το σύγγραμμα αυτό δεν αποτελεί ακόμα μια ιστορική καταγραφή του κυπριακού προβλήματος. Σκόπιμα ο συγγραφέας αποφεύγει τις μακροσκελείς αναφορές στα πλέον γνωστά ιστορικά γεγονότα που συνήθως θεωρούμε ότι καθόρισαν την πορεία του κυπριακού πολιτεύματος, όπως τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 και το δίδυμο έγκλημα πραξικοπήματος - εισβολής του 1974. Αυτά, εξάλλου έχουν ήδη μελετηθεί και καταγραφεί σε πλειάδα άλλων συγγραμμάτων. Η έμφαση του παρόντος τόμου δίδεται αλλού, στις διεργασίες των διαπραγματεύσεων που καθόρισαν την πορεία του Κυπριακού από το πέρας της Αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα, καθώς και στις αποφάσεις -και την ποιότητα των αποφάσεων- που λαμβάνει η εκάστοτε ελληνοκυπριακή ηγεσία στο πλάσιο των εκάστοτε δοσμένων συνθηκών.

«The Wicked Wit of Winston Churchill», Ντομινίκ Ενράιτ

4273859173067432 AVEROF3

Από το 1940 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ενέπνευσε και ένωσε τον βρετανικό λαό. Πίσω το δημόσιο πρόσωπο, ωστόσο, ήταν ένας άνθρωπος με τεράστια ανθρωπιά και εξυπνάδα. Οι πιο διάσημες ομιλίες και ρήσεις του έχουν περάσει στην ιστορία, αλλά πολλοί δικοί του αφορισμοί, λογοπαίγνια και αστεία είναι λιγότερο γνωστά. Αυτή η μαγευτική συλλογή συγκεντρώνει εκατοντάδες από τις πιο πνευματώδεις παρατηρήσεις του.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

«Ο Ηγεμών» του Μεγάλου Φωτίου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

4273859482774328 PROTOPAPAS 1

Το βιβλίο είναι η έκδοση της επιστολής του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, αγίου Φωτίου του Μεγάλου προς τον νεοφώτιστο τότε ηγεμόνα των Βούλγαρων Βόρις, ο οποίος βαφτίστηκε το 864 μ.Χ. και έλαβε το όνομα Μιχαήλ. Αποτελεί δε την απάντηση του Ρωμαϊκού Ελληνισμού προς το Νικολό Μακιαβέλι, ο οποίος έγραψε το βιβλίο του «Ο Ηγεμών» 668 χρόνια μετά. Ο Μέγας Φώτιος περιγράφει τον ρόλο του ηγεμόνα από τη σκοπιά του Ρωμαϊκού Ελληνισμού και είναι πολύ χρήσιμο τόσο για τους ψηφοφόρους όσο και για τους υποψηφίους για την περίοδο που διανύουμε.

«Το Στρατηγικόν», του Κεκαυμένου

4273859637842683 PROTOPAPAS 2

Είναι ένα βυζαντινό εγχειρίδιο που έχει γραφτεί τον 11ο αιώνα (1075-1078) από τον Στρατηγό Κεκαυμένο και απευθυνόταν στα παιδιά του που επρόκειτο να υπηρετήσουν κοντά στον τότε αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Παρέχει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή εκείνης της εποχής και χρήσιμες νουθεσίες διοίκησης της οικογένειας, της επαρχίας και του ίδιου του κράτους που κάποιες είναι εφαρμόσιμες και σήμερα.

«Ξενοφώντος Κύρου Παιδεία»

4273859785679586 PROTOPAPAS 3

Ιστορικά αποτελεί το πρώτο εγχειρίδιο διοίκησης και έχει γραφτεί από τον Ξενοφώντα ο οποίος πληροφορήθηκε με λεπτομέρεια τη ζωή του Κύρου του Β' του λεγόμενου Μεγάλου, όταν αυτός υπηρέτησε ως μισθοφόρος των Περσών κατά το 401 π.Χ. Ο Κύρος ο Μέγας ήταν ο ιδρυτής της Περσικής Αυτοκρατορίας και ο Ξενοφών περιγράφει με επιτυχία σε 8 βιβλία, όπου, στο πνεύμα της σοφιστικής και της σωκρατικής ιδεολογίας, αποτελεί την αρχαία θεώρηση της σωστής πολιτικής διοίκησης και είναι και αυτό το βιβλίο πολύ χρήσιμο στις μέρες μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

«Start-up Nation», Senor Dan

4273860272567332 CHRISTOFIDIS 1

Η ιστορία του οικονομικού θαύματος του Ισραήλ. Αυτό είναι ένα βιβλίο σχετικά με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και πώς ένα μικρό έθνος, το Ισραήλ, κατάφερε να τα συμπεριλάβει και τα δύο. Δεν είναι ένα βιβλίο για την τεχνολογία παρά το γεγονός ότι απεικονίζουμε πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Μέσα από αυτό το βιβλίο κανείς μπορεί να αντιληφθεί πού ακριβώς οδηγεί η δημιουργικότητα ενός λαού.

«Ένα σκοτεινό δωμάτιο», Αλέξη Παπαχελά

4273860410151228 CHRISTOFIDIS 2

Το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά είναι ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο που ρίχνει φως σε μία από τις πιο καθοριστικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας (1967-1974). Ένα βιβλίο που μεταδίδει στον αναγνώστη οργή και απέραντη θλίψει για όλα αυτά που έγιναν και γι' αυτά που δεν έγιναν.

«Καποδίστριας - Ο θεμελιωτής της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας», Κρίστοφερ Μ. Γουντχάουζ

4273860581199479 CHRISTOFIDIS 3

Διαβάζοντας κανείς τη βιογραφία του θεμελιωτή της ανεξαρτησίας της Ελλάδας αισθάνεται ανάμεικτα συναισθήματα για την τύχη μίας από τις εμβληματικότερες μορφές του νεότερου ελληνισμού: Οργή, θλίψη, αγανάκτηση, απογοήτευση.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

«Ο Δικαστής», Θανάση Διαμαντόπουλου

4273860890859088 NIKOS 1

Ένα εξαιρετικό βιβλίο από τον καθηγητή Διαμαντόπουλο, με φοβερή και ανατρεπτική πλοκή, άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας και βαθύτερα μηνύματα για την αδράνεια, τη σιωπή και την ανοχή.

«Πτυχές και Διαθλάσεις του Κυπριακού 1821», Πέτρου Παπαπολυβίου

4273861110543018 NIKOS 2

Ένα νέο ιστορικό βιβλίο από τον Πέτρο Παπαπολυβίου, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το βιβλίο ασχολείται με την κυπριακή συμμετοχή στον αγώνα του 1821 και του αντικτύπου της Ελληνικής Επανάστασης στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

«Το Χρώμα του Φεγγαριού», Αλκυόνη Παπαδάκη

4273862449655154 xroma-feggariou-1

Ένα βιβλίο του 2011 που διαβάζω ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι τόσο για τη μοναδική γραφή της συγγραφέως Αλκυόνης Παπαδάκη όσο και επειδή μέσα από την ανάγνωσή του προκύπτουν μοναδικά μηνύματα που άπτονται της καθημερινότητας του καθενός από εμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»