Η Ζυράννα Ζατέλη στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.9.2022
Ο ζατέλειος λογοτεχνικός τόπος είναι κάπως χαοτικός, με μεγάλες περιόδους, πολλά ονόματα, δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στα χρονικά επίπεδα.

Η Ζυράννα Ζατέλη έχει δημιουργήσει ένα δικό της λογοτεχνικό σύμπαν, έναν κόσμο ονειρικό – σαν «όνειρο μέσα σε όνειρο», όπως έλεγε ο Πόε – που σε παρασύρει και σου αφήνει μια νοσταλγική αίσθηση σε αποχρώσεις μωβ και άρωμα καπνού μιας άλλης εποχής.

Ο ζατέλειος λογοτεχνικός τόπος είναι κάπως χαοτικός, με μεγάλες περιόδους, πολλά ονόματα, δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στα χρονικά επίπεδα. Κι όμως αυτός ο «λαβύρινθος», που σε άλλους συγγραφείς αποτελεί μειονέκτημα, στην περίπτωση της Ζυράννας Ζατέλη ασκεί γητεία στον αναγνώστη και τον δένει όλο και περισσότερο στα συγγραφικά της μάγια, καθώς τον απορροφά όλο και βαθύτερα στις δίνες του.

Το Βιβλιοτρόπιο προσκαλεί στη σκηνή του θεάτρου Ριάλτο την ίδια την Ζυράννα Ζατέλη, για να μας ξεναγήσει σε αυτούς τους λαβυρινθώδεις μαγικούς τόπους του ζατέλειου κόσμου. Μαζί της στη σκηνή η συστηματική αναγνώστρια του έργου της, Θεατρολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick, Άντρη Κωνσταντίνου.

Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε το 51 στον Σοχό Θεσσαλονίκης. Σπούδασε θέατρο και εργάστηκε ως ηθοποιός, καθώς και στο ραδιόφωνο, ομώς τελικά αποφάσισε να ακολουθήσει την πραγματική της κλίση που είναι το γράψιμο και ασχολείται πλέον αποκλειστικά μ' αυτό. Έχει εκδώσει ως τώρα 5 βιβλία. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Το μυθιστόρημά της "Και με το φως του λύκου επανέρχονται" μεταφράστηκε στα γερμανικά, ολλανδικά, λιθουανικά, ιταλικά, γαλλικά. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

4317207624403259 Ζυράννα Ζατέλη photo credits Γιωργος Μαυροπουλος

Η Άντρη Χ. Κωνσταντίνου σπούδασε Θεατρολογία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις μικρής κλίμακας και έχει συνεργαστεί με τον ΘΟΚ με την ιδιότητα της δραματολόγου. Εργάστηκε για τη δημιουργία του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου (ίδρ. 2012) και επιμελήθηκε την έκδοση του "Καταλόγου εκθεμάτων" του. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Το θέατρο στην Κύπρο. Οι θίασοι, η κρατική πολιτική και τα πρώτα χρόνια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου" (Καστανιώτης, Αθήνα 2007) και έχει συν-επιμεληθεί εκδόσεις για το κυπριακό θέατρο.

Επί Σκηνής Ι Διάρκεια: 75’

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες – Υφυπουργείο Πολιτισμού

Υποστηρικτές: Βιβλιοπωλεία ΚΠ Κυριάκου, Wunderart Productions

Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, 20:30.

Εισιτήρια: € 5 (Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου)

E-ticket: www.rialto.com.cy,

Tαμείο: 77777745 (Δευ-Παρ 10:00-15:00 και 90’ πριν την έναρξη των παραστάσεων)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αλέξανδρος Χρονίδης

Αλέξανδρος Χρονίδης

Αλέξανδρος Χρονίδης

Παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου στο Σπίτι της Κύπρου

Παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου στο Σπίτι της Κύπρου

Παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου στο Σπίτι της Κύπρου

Ο Λύκος στο Πρόζακ. Καφενείο

Ο Λύκος στο Πρόζακ. Καφενείο

Ο Λύκος στο Πρόζακ. Καφενείο

Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart

Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart

Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart