Παρουσίαση Βιβλίου "Depositions" του Άντων Φλόιντ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.10.2022
Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει το βιβλίο του Άντων Φλόιντ "Depositions" ("Καταθέσεις") – μιας ποιητικής συλλογής με θέμα την παγκόσμια προσφυγική κρίση και τον πληθυσμιακό εκτοπισμό, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στο The Shoe Factory στη Λευκωσία η ώρα 7:30μμ

Στην εκδήλωση θα γίνει ανάγνωση ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή, και θα ακολουθήσει δεξίωση. Αντίγραφα του βιβλίου θα είναι διαθέσιμα προς πώληση (όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.) Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο.

DEPOSITIONS:

Ο Άντων Φλόιντ γεννήθηκε στο Κάιρο. Μεγάλωσε στην Κύπρο και σπούδασε στην Ιρλανδία. Μεγάλο μέρος του συναισθηματικού φορτίου της συλλογής Depositions προέρχεται από τη μακροχρόνια οικογενειακή του σχέση με την Κύπρο από το 1955 έως το 1970. Τα Χριστούγεννα του 1963, η οικογένειά του απομακρύνθηκε βίαια, υπό την απειλή όπλου, από το σπίτι της οικογένειας στα βόρεια της Λευκωσίας. Ο Φλόιντ επέστρεψε στην Κύπρο με τη σύζυγό του το 1980, όταν τα πειστήρια και τα τραύματα της εισβολής του 1974 ήταν ακόμη νωπά, για να διδάξει σε σχολεία σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο. Τώρα ζουν στην Ιρλανδία, στο ειδυλλιακό Δυτικό Κορκ. Αποσπάσματα από την κεντρική ενότητα της ποιητικής συλλογής Depositions (Doire Press – ISBN: 978-907682-93-3) έχουν μεταφρασθεί σε 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, της αρμένικης και της τουρκικής. Με άδεια από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, η εικόνα στο εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζει επεξεργασία της προσφυγοπούλας από την ξυλογραφία του Τάσσου, που χρησιμοποιείται στο γνωστό κυπριακό γραμματόσημο.

«Η καταγραφή μιας ‘κατάθεσης’ δεν είναι παρά μια προσπάθεια για να φτάσουμε πιο κοντά στην αλήθεια του θέματος. Στο βιβλίο ποιημάτων Depositions, ο Άντων Φλόιντ παρουσιάζει τις ιστορίες όλων εκείνων που έχουν υποστεί το τραύμα της φυγής και της εξορίας και, επιστρατεύοντας τις δίδυμες δεξιότητες του ως ποιητής – της μνήμης και της φαντασίας, παρουσιάζει μια σειρά επιτακτικών μαρτυριών από ανθρώπους που διάγουν εν κινήσει στο περιθώριο της κοινωνίας. Μολονότι το έργο αυτό είναι εκ φύσεως αποσπασματικό, αντικατοπτρίζοντας τις διαμελισμένες ζωές αυτών που γνωρίζουμε ως πρόσφυγες, τα θραύσματα που συγκεντρώνονται στη συγκεκριμένη συλλογή δημιουργούν ένα μωσαϊκό που αφηγείται μια σχεδόν ενιαία ιστορία, μια ιστορία που δίνει φωνή στους άφωνους και υπερβαίνει τα γεωγραφικά και χρονικά σύνορα.

Καθημερινά, στο διαδίκτυο και στον τύπο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ιστορίες εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω πολέμου, πείνας ή διώξεων. Στον δικό μας κόσμο, της γρήγορης μαζικής επικοινωνίας, οι διάφορες ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τα πρωτοσέλιδα τείνουν να μας γίνουν συνήθεια. Ο Άντων Φλόιντ επέλεξε να αφηγηθεί αυτές τις δύσκολες ιστορίες χρησιμοποιώντας το δικό του προσωπικό βίωμα εκτοπισμού και μετεγκατάστασης. Επιπλέον, έχει οικοδομήσει πάνω σε αυτή την γνώση, ερχόμενος σε επαφή με άλλους που έχουν υποστεί το τραύμα της αναγκαστικής εξορίας, και ακούγοντας τις ιστορίες τους. Ως παιδαγωγός και ποιητής, ο Φλόιντ κατανοεί τη μοναδική δύναμη που έχει η γλώσσα να αναβιώνει με τρόπο ευσπλαχνικό την εμπειρία των άλλων.»

© Απόσπασμα από την ομιλία του πολυβραβευμένου ποιητή Μπράιαν Κερκ στην παρουσίαση του Depositions κατά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου 2022 στο Εθνικό Κέντρο Μπαχάι του Δουβλίνου. Η ομιλία δημοσιεύτηκε μετέπειτα στο λογοτεχνικό περιοδικό Live Encounters, τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου 2022.

Άντων Φλόιντ:

Ένα λεβαντίνικο μείγμα ιρλανδέζικης, μαλτέζικης, αγγλικής, γαλλικής και λιβανέζικης καταγωγής, ο Άντων Φλόιντ γεννήθηκε στο Κάιρο και μεγάλωσε στην Κύπρο, όπου έζησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Trinity College του Δουβλίνου, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University College Cork. Η Κύπρος παραμένει στην καρδιά του.

Ποιήματα του Φλόιντ έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά όπως The Stony Thursday Book, Ghent Review, Live Encounters, The Shot GlassJournal, Crannóg, Inisfáil Arts Journal, Skylight 47, Contemporary Haibun on Line, Visual Verse, και χαϊκού του έχουν δημοσιευτεί στα TheShamrock, Seashores, και tinywords.

Ο Φλόιντ είναι μέλος του Ιρλανδέζικου Συνδέσμου Χαϊκού, έχοντας κερδίσει πλειάδα διακρίσεων στον Διεθνή Διαγωνισμό του συνδέσμου – 2014, τιμητική μνεία (2015, 2018, 2020 και 2021) και το βραβείο (2016). Ήταν επίσης επιλαχών στον Διαγωνισμό Χαϊκού για το Ημερολόγιο του Snapshot Press το 2016, και κέρδισε έπαινο στον Διαγωνισμό Anam Cara το 2019. Μια επιλογή από χαϊκού του περιλαμβάνεται στο Between the Leaves – μια ανθολογία με νέα χαϊκού που γράφτηκαν στην Ιρλανδία, που επιμελήθηκε ο Anatoly Kudriavitsky (Arlen House, 2016).

Ποιήματα του Φλόιντ έχουν επιλεγεί από το Limerick Writers’ Centre για τον Απρίλιο Μήνα Ποίησης (2017, 2018 και 2019), για το Φεστιβάλ Τεχνών και Ποίησης του Κιλκένι (2017 και 2018), για το Inisheer Zibaldone Notebook (2017), ως μέρος του Drawing on Joyce μιας εγκατάστασης της Nickie Hayden στην Γκαλερί Oliver Cornel, στο Δουβλίνο, καθώς και στην ανθολογία Teachers Who Write που επιμελήθηκε ο Edward Denniston(2018). Ο Άντων Φλόιντ ήταν ο ποιητής στον οποίο το Περιοδικό Icarus (Trinity College, Δουβλίνο) έκανε αφιέρωμα το 2019. Επιπλέον, απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας από το Ίδρυμα Τεχνών Dazzling Spark (Σκωτία, 2019). Η πρώτη του ποιητική συλλογή, Falling into Place, εκδόθηκε από το Revival Press, το 2018. Την ίδια χρονιά, επιμελήθηκε τη μικρή συλλογή σονέτων της Shirin Sabri, Remembrance Suite, καθώς και τη διεθνή ανθολογία ποιημάτων, Point by Point.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ίδρυμα Τεχνών Φάρος

www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)

Είσοδος: Ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου