Το Μυθιστόρημα "Με τα Μάτια του Σκύλου" του Σοφοκλή Βέργου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.10.2022

Αγία Βενούτη - ένα μικρό ψαροχώρι στην άκρη της Μεσογείου…

ένας ιδιόρρυθμος Αστυνόμος, κάποιες φορές εκτός τόπου και χρόνου…

δυο σκελετοί που ανακαλύπτονται, επίσης εκτός τόπου και χρόνου…

μια Γαλλίδα αρχαιολόγος στην Αμμόχωστο του 1933…

ένας πρώην κατάδικος που υιοθετεί ένα αδέσποτο, κουτσό σκυλί…

μια κακοποιημένη κοπέλα πεταμένη στα βράχια…

μια έφηβη που εξαφανίζεται…

ένας μεγάλος ζωγράφος που καπνίζει ασταμάτητα σιγαρέτα πολυτελείας και θυμάται βραχνές ιστορίες του ’60 και του ’70 γεμάτες ένοχα μυστικά…

ένας ξέμπαρκος καπετάνιος που κερνάει ούζα και χορεύει Αργεντίνικα ταγκό…

το Παρίσι του Μεσοπολέμου...

1936 - Ισπανικός Εμφύλιος

μια κουμπανία Κυπρίων εθελοντών, που από το Camden του βόρειου Λονδίνου βρίσκονται να πολεμούν και να πεθαίνουν για την Ισπανική Δημοκρατία…

ένας Σπιούνος που κρύβεται στις ρωγμές της Ιστορίας…

ένας νεαρός γιατρός, εθελοντής στον Ισπανικό Εμφύλιο…

και μπόλικα φαντάσματα…

αφηγούνται αυτή την ιστορία.

Το βιβλίο του Σοφοκλή Βέργου, είναι μια μυθοπλασία ευρηματική. Τα ιστορικά γεγονότα κινούν την πλοκή του έργου και υποβάλλουν τη δράση των ηρώων. Γεγονότα ιδωμένα με ένα βλέμμα διαφορετικό, ασυνήθιστο… ένα βλέμμα που καταφέρνει να βλέπει ανάλαφρα τα σοβαρά και σοβαρά τα ανάλαφρα… Ένα βλέμμα που στον πυρήνα του έχει τη φιλία, τον έρωτα, τη συντροφικότητα, την ανιδιοτέλεια, την πίστη στον άνθρωπο, τον συνεχή αγώνα ενάντια στο μαύρο και το ζοφερό που δεν παύει ποτέ να τυλίγει την Ιστορία…

Ο Ισπανικός Εμφύλιος, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι προσδοκίες στις αρχές του ’60 με την ανεξαρτησία, οι ζωές απλών ανθρώπων, το μοιραίο καλοκαίρι του ’74 και η σημερινή πραγματικότητα γίνονται το σκηνικό της συναρπαστικής αυτής αφήγησης.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ρόδα.

Ο Σοφοκλής Βέργος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1964.

Με τα Μάτια του Σκύλου είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Έχουν προηγηθεί τα θεατρικά έργα: "Οι κόρες των ποιητών", "Αντίο…", "Baroque - Μία ιστορία Rock", "Μια πολύ Ψηλή Γυναίκα".

Ως φωτογράφος, έχει εκδώσει το βιβλίο καλλιτεχνικής φωτογραφίας Flâneur-Paris, στο πλαίσιο της ομώνυμης ατομικής έκθεσης, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Κύπρο.

Έχει επίσης παρουσιάσει την ατομική έκθεση La Serenissima στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Dante Alighieri.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνούς Δικαίου στο Washington College of Law, Washington D.C., των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ