"Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή" του Βασίλη Γκουρογιάννη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.10.2022
Εκδήλωση προς τιμήν του συγγραφέα και παρουσίαση του βιβλίου "Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή" στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με αφορμή τη δωρεά του χειρογράφου του βιβλίου «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» του Βασίλη Γκουρογιάννη προς τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου(κεντρικά κτίρια, Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία) εκδήλωση προς τιμήν του συγγραφέα και παρουσίαση του εμβληματικού βιβλίου του.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι:

Τάσος Χριστοφίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου

Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας

Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Γιάννης Τουμαζής, Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ιωάννης Παπαμελετίου, Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο

Θα ακολουθήσει η παράδοση του χειρογράφου από τον συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννηστην Αναπληρώτρια Διευθύντρια της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Έλενα Διομήδη Παρπούνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, και ο Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στον παρακάτω σύνδεσμο Youtube:

www.youtube.com/watch?v=d2K_-GmQ1Ig

Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2022 στο www.ucy.ac.cy/ucyevents

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 00357 22894331/47

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Με πρωταγωνιστές μια ομάδα βετεράνων του πολέμου στην Κύπρο το 1974, κατά την εισβολή του Αττίλα, οι οποίοι επιστρέφουν στα πεδία των μαχών τριάντα τόσα χρόνια μετά, ο Βασίλης Γκουρογιάννης στήνει ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα για τον αγνοημένο αυτό πόλεμο αλλά και για κάθε πόλεμο. Μεγάλο μέρος του μυθοπλαστικού υλικού του βιβλίου είναι βασισμένο σε μαρτυρίες Ελλήνων και Τούρκων βετεράνων που έλαβαν μέρος στα γεγονότα.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Το παλιό λεωφορείο, ένα Βόλβο εικοσαετίας, με αεροπορικό βόμβο και ξερούς τριγμούς, ξεκίνησε για μια σύντομη περιήγηση στην παλαιά Λευκωσία και αποκεί θα κατευθυνόταν προς το ξενοδοχείο Nicosia. Στην ατμόσφαιρά του πλανιόταν η αίσθηση ότι εγκατέλειπαν πίσω στη Μακεδονίτισσα τους νεκρούς συμπολεμιστές, ηττημένοι από το πάθος για μια παγωμένη μπίρα. Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούσαν να τους παρηγορήσουν. Δεν γνωρίζουν αν οι νεκροί χρειάζονται παρηγοριές. Αυτό που έγινε πριν από λίγο ήταν μια βιαστική συνάντηση έπειτα από τριάντα τόσα χρόνια παλαιών φίλων, οι οποίοι δεν είχαν τίποτε πλέον να πουν πέρα από τα τυπικά και ανυπομονούσαν να χωρίσουν με εύσχημο τρόπο. Εξάλλου οι νεκροί ήταν ήδη ενήλικες: ήταν τριάντα τριών ετών νεκροί. Είχαν πια προσαρμοστεί να είναι νεκροί, ενώ ως ζωντανοί βίωσαν μόλις είκοσι πέντε χρόνια, και προφανώς τα είχαν λησμονήσει. […]

Έγραψαν για το βιβλίο

Με το Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή ο Γκουρογιάννης μάς έδωσε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών.

Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα

Όλα δείχνουν πως το Κυπριακό έπεσε σε καλά μυθιστορηματικά χέρια. Ένα μυθιστόρημα για τον πόλεμο και τα μεθεόρτιά του, υποστηριζόμενο από μια γλώσσα που διατηρεί τις ποιητικές καταβολές της.

Μάρη Θεοδοσοπούλου, Ελευθεροτυπία

Το Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή προσφέρεται για διπλή ανάγνωση, αυτή που εστιάζει στο τραύμα, τη μνήμη και την εξομολόγηση και εκείνη που αναδεικνύει τα ιστορικά ερωτήματα. Το μυθιστόρημα του Γκουρογιάννη δεν αποτελεί αντιπολεμική αφήγηση αλλά κατάδυση στην ψυχολογία του τρόμου, στη βρομιά του πολέμου και στην ανθρωπολογία του…

Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης (1951) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ιωαννίνων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1977 έως πρόσφατα υπήρξε μαχόμενος δικηγόρος στην Αθήνα. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα. Έχει βραβευτεί με έγκυρα βραβεία λογοτεχνίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και σάιτ. Έργα του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία του: Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή, Αναψηλάφηση, Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων, Σενάριο Αθανασίας, Από την άλλη γωνία, Βέβηλη πτήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Μιχάλης Πασσιαρδής | «Ένας άνθρωπος σεμνός, βασανισμένος, μοναχικός και αφιερωμένος στην τέχνη της ποίησης»

Μιχάλης Πασσιαρδής | «Ένας άνθρωπος σεμνός, βασανισμένος, μοναχικός και αφιερωμένος στην τέχνη της ποίησης»

Μιχάλης Πασσιαρδής | «Ένας άνθρωπος σεμνός, βασανισμένος, μοναχικός και αφιερωμένος στην τέχνη της ποίησης»