Ακυρώθηκε η συγχώνευση των εκδοτικών κολοσσών Penguin Random House και Simon & Schuster

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.11.2022
Κρίθηκε παράνομο το deal - μαμούθ των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στον κόσμο Penguin Random House και ο ανταγωνιστικός όμιλος Simon & Schuster απέσυραν τη μεταξύ τους συμφωνία συγχώνευσης 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την είδηση γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η ιδιοκτήτρια της Penguin, η γερμανική πολυεθνική εταιρία Bertelsmann.

Η Bertelsmann είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα προσφύγει κατά απόφασης δικαστή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, μία εξαγορά της Simon & Schuster θα ήταν παράνομη, καθώς θα μπορούσε να πλήξει τις αμοιβές των συγγραφέων.

Ωστόσο, η γερμανική εταιρία ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της ότι «θα προχωρήσει με την ανάπτυξη των παγκόσμιων εκδοτικών δραστηριοτήτων της, χωρίς να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συγχώνευση μεταξύ της Penguin Random House και της Simon & Schuster».

Το Reuters ανέφερε την Κυριακή ότι η γερμανική εταιρία δε στάθηκε δυνατό να πείσει την Paramount Global, ιδιοκτήτρια της Simon & Schuster για την παράταση της συμφωνίας συγχώνευσης, αλλά και για την προσφυγή κατά της απόφασης της δικαστή.

Η δικαστής Φλόρενς Παν από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια αποφάσισε την 31η Οκτωβρίου ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέδειξε ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τον ανταγωνισμό «στην αγορά για τα δικαιώματα έκδοσης στις ΗΠΑ, αναφορικά με τα βιβλία που αναμένεται να βρεθούν στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων».

Με τη διάλυση της συμφωνίας η Penguin θα καταβάλει ειδική ρήτρα τερματισμού 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Paramount.

Η Paramount ανακοίνωσε χθες ότι ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster είναι ένα «μη σημαντικό περιουσιακό στοιχείο» για την ίδια.

«Δεν στηρίζεται στα βίντεο και έτσι δεν ταιριάζει στρατηγικά στο ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Paramount», ανέφερε η εταιρία σε μία κατάθεση δικαστικών εγγράφων σχετικά με τον τερματισμό της συμφωνίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες υποθέσεις εταιρικών συγχωνεύσεων που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο κόστος που θα έχουν για τους καταναλωτές, η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν θα έπρεπε να προχωρήσει, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνισμού για τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, και σε μείωση των πληρωμών προς τους συγγραφείς που κερδίζουν ποσά άνω των 250.000 δολαρίων.

Στους συγγραφείς της Penguin συμπεριλαμβάνονται η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ίνα Γκάρτεν, αλλά και οι μυθιστοριογράφοι Ζέιντι Σμιθ και Ντάνιελ Στιλ, ενώ με τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster συνεργάζονται οι Στίβεν Κινγκ και Τζένιφερ Γουάινερ, αλλά και η Χίλαρι Κλίντον, μεταξύ άλλων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή το Νοέμβριο του 2021, με στόχο τον τερματισμό της συμφωνίας.

ΠΗΓΗ:athensvoice.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αλέξανδρος Χρονίδης

Αλέξανδρος Χρονίδης

Αλέξανδρος Χρονίδης

Παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου στο Σπίτι της Κύπρου

Παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου στο Σπίτι της Κύπρου

Παρουσίαση βιβλίου του Πέτρου Παπαπολυβίου στο Σπίτι της Κύπρου

Ο Λύκος στο Πρόζακ. Καφενείο

Ο Λύκος στο Πρόζακ. Καφενείο

Ο Λύκος στο Πρόζακ. Καφενείο

Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart

Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart

Παρουσίαση βιβλίου του Paul Stewart