Στον Δ. Δασκαλόπουλο το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλη Μιχαηλίδη» του ΟΛΚ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.1.2023
Στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο απονέμεται το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλη Μιχαηλίδη», για το έτος 2022, σε τελετή που διοργανώνει ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, στις 27 Ιανουαρίου του 2023, στην Αίθουσα «Ανδρέας Πατσαλίδης» του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένη), στη Λευκωσία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής αναφέρει ότι το βραβείο απονέμεται στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, για τη σημαντική προσφορά του στη νεοελληνική φιλολογία και στα κυπριακά γράμματα

Στην τελετή θα παραστεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ. Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα απονείμει τα βραβεία στους τιμώμενους συγγραφείς.

Χαιρετισμό στην τελετή θα απευθύνουν, επίσης, ο Δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Έφορος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και ο Δρ. Λεωνίδας Γαλάζης, Πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής,.

Θα ακολουθήσει Μουσική Εισαγωγή από τη Θεοδώρα Θεοδώρου-Κωνσταντίνου και τη Μαρία Κάσινου, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάγνωση των σκεπτικών βράβευσης, απονομή των Βραβείων από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και αφιέρωμα στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Για το έργο του Δ. Δασκαλόπουλου θα μιλήσουν ο Γιώργος Γεωργής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και η Στέλλα Αλεξίου, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Η τελετή θα ολοκληρωθεί με αντιφωνήσεις από τους/τις βραβευμένους/-ες συγγραφείς.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της τελετής θα απονεμηθεί, επίσης, έπαινος μυθιστορήματος στον Άντυ Παπαδημητρίου, για το βιβλίο του «Η διατριβή», καθώς και βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη, το οποίο απονέμεται στον Παναγιώτη Πέτσα, για την ποιητική του συλλογή «Στον κύκλο του Οδυσσέα».

Το Βραβείο Ποίησης θα απονεμηθεί στη Μάρω Παπαμηνά-Καλλασίδου για το ποίημά της «Άπιαστοι Έρωτες», ενώ το Βραβείο Διηγήματος απονέμεται στην Κωνσταντία Κατσαρή για το διήγημά της «Η διαίρεση».

Ο τιμώμενος με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης», Δημήτρης Δασκαλόπουλος, συνέταξε, μεταξύ άλλων, τη βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελου Σικελιανού, Γ.Κ. Κατσίμπαλη, Αλέξανδρου Κοτζιά, Ρόδη Ρούφου, Μανόλη Αναγνωστάκη, κ.ά. Είναι επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2010). Η προσφορά του είναι σημαντική και στα κυπριακά γράμματα.

Η ιδιαίτερη αγάπη του για την Κύπρο τεκμηριώνεται μέσα από την αδιάλειπτη παρουσία του στα πνευματικά δρώμενα της νήσου: αφενός με ποικίλα πρωτότυπα μελετήματα και, αφετέρου, με τη στοχαστική και λεπταίσθητη ποιητική του γραφίδα.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια προσφοράς στα κυπριακά γράμματα. Πέραν από το συγγραφικό έργο του που αφορά την κυπριακή λογοτεχνία, μέρος της βιβλιοθήκης Δασκαλόπουλου-Στασινοπούλου ανήκει από το 2003 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Δασκαλόπουλος παρέδωσε στο Κέντρο Σεφερικών Μελετών στην Αγία Νάπα το προσωπικό του αρχείο για τη βιβλιογραφία Γιώργου Σεφέρη.

Σύμφωνα με τον Όμιλο Λογοτεχνίας και Κριτικής «με την απονομή του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» ανταποδίδονται στον Δ. Δασκαλόπουλο τα οφειλόμενα για τη συμβολή του στις κυπρολογικές σπουδές και εν γένει για τη μεγάλη γενναιοδωρία του τόσο απέναντι στους ανθρώπους όσο και γενικότερα για τη σημαντική συμβολή του στα πνευματικά δρώμενα της Κύπρου».

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η ποίηση του Ηλία Κωνσταντίνου

Η ποίηση του Ηλία Κωνσταντίνου

Η ποίηση του Ηλία Κωνσταντίνου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου