Καταργείται το ηλικιακό όριο στον διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη του ΟΛΚ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.3.2023

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι καταργείται το ηλικιακό όριο που υπήρχε στον διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη, δηλαδή υποψήφια για βράβευση είναι έργα διαγωνιζομένων με ηλικία 18 ετών και άνω, χωρίς άλλο ηλικιακό περιορισμό, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά αποτελούν το πρώτο βιβλίο του διαγωνιζομένου / της διαγωνιζόμενης.

Στον Διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη μπορούν να λαμβάνουν μέρος συγγραφείς με ηλικία από 18 ετών και άνω (με όριο την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού), χωρίς άλλο ηλικιακό περιορισμό. Υποψήφια προς βράβευση είναι αυτοτελή βιβλία, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή κυπριακή διάλεκτο), τα οποία έχουν εκδοθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2022.

Στον Διαγωνισμό δύνανται να λάβουν μέρος ποιητές, πεζογράφοι και θεατρικοί συγγραφείς με αυτοτελές βιβλίο, που συνιστά την πρώτη τους δημοσίευση. Τυχόν δημοσιεύσεις στον ημερήσιο ή περιοδικό έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο δεν θεωρούνται ως πρώτη δημοσίευση. Απονέμεται ένα βραβείο για κάθε μία από τις εξής κατηγορίες (Ποίηση, Πεζογραφία, Θέατρο), δηλαδή συνολικά τρία βραβεία.

Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023.

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης»

Το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς απονέμεται σε λογοτέχνες ή μελετητές ή κριτικούς λογοτεχνίας, σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς τους στα κυπριακά γράμματα. Για το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς δεν υποβάλλονται υποψηφιότητες εκ μέρους ενδιαφερομένων. Αρμόδιο για την απονομή του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς είναι το Δ.Σ. του Ο.Λ.Κ., το οποίο υπέχει ρόλο κριτικής επιτροπής.

Το Δ.Σ. θα αποφασίσει για την απονομή του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς όχι αργότερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023.

Διαγωνισμός Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος»

Υποψήφια προς βράβευση είναι αυτοτελή βιβλία που εμπίπτουν στα ως άνω είδη (φιλολογική μελέτη, δοκίμιο, κριτική έκδοση) και τα οποία έχουν δημοσιευθεί το έτος 2022. Το επιστημονικό αντικείμενο του υποψήφιου προς βράβευση βιβλίου δύναται να αφορά είτε την κυπριακή λογοτεχνία είτε τις σχέσεις της με την ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία ή και την παγκόσμια. Δύναται επίσης να αφορά την κριτική έκδοση κειμένων της κυπριακής γραμματείας ή της ευρύτερης νεοελληνικής, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά άμεσα ή έμμεσα την Κύπρο.

Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος» υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023.

Διαγωνισμός Μυθιστορήματος

Υποψήφια προς βράβευση είναι μυθιστορήματα, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή και στην κυπριακή διάλεκτο), τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε αυτοτελές βιβλίο το έτος 2022.

Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023.

Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος

Τα υποβαλλόμενα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα (νεοελληνική κοινή ή στην κυπριακή διάλεκτο). Νοείται ότι δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί ούτε στον ημερήσιο ή περιοδικό έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο.

Για την ποίηση, υποβάλλεται ένα ποίημα με έκταση μέχρι 100 στίχους. Για το διήγημα, υποβάλλεται ένα διήγημα με έκταση μέχρι 2.500 λέξεις. Τα έργα υποβάλλονται σε έντυπη μορφή (δακτυλογραφημένα – γραμματοσειρά Τimes New Roman – μέγεθος γραμμάτων 12), σε τέσσερα (4) αντίγραφα. Κάθε συμμετέχων/-ουσα αναγράφει στην πρώτη σελίδα ψευδώνυμο και εξαψήφιο διακριτικό αριθμό.

Το όνομα του/της συμμετέχοντος/-ουσας μαζί με το ψευδώνυμο και τον διακριτικό αριθμό αναγράφονται σε σημείωμα το οποίο εσωκλείεται σε μικρό φάκελο που τοποθετείται μαζί με τα αντίγραφα των κειμένων και αποστέλλεται στον Ο.Λ.Κ.

Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στον Διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος υποβάλλονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου εκάστου έτους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων είναι η Παρασκευή, 30ή Ιουνίου 2023.

Όλα τα βραβεία των Διαγωνισμών του Ο.Λ.Κ. θα απονεμηθούν σε τελετή που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου 2024.

(ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΑΓΚ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη