Φανερωμένης 70: Παρουσίαση του βιβλίου «Journal of Small Hearted Things», της Salamis Aysegul Sentug.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.3.2023
Το Φανερωμένης 70 ανοίγει και πάλι για το κοινό επιστρέφοντας ανακαινισμένο!

Το Φανερωμένης 70 ανοίγει και πάλι για το κοινό επιστρέφοντας ανακαινισμένο, και προτείνει ένα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων με έμφαση στον πλούτο πολιτιστικών εμπειριών που εστιάζουν στην Κύπρο και τη Λευκωσία.

Πρώτος σταθμός στο νέο μας πρόγραμμα, η παρουσίαση του βιβλίου της Salamis Aysegul Sentug, με τίτλο «Journal of Small Hearted Things» που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεχούς μας προγράμματος «Delivering Views - Delivering Texts»*.

​Πότε: Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 6:00 μ.μ.

Που: Πολιτιστικό Κέντρο Φανερωμένης 70

​«Journal of Small Hearted Things»

​Delivering Views #30 / της Salamis Aysegul Sentug

​Ανυπομονούμε να σας δούμε όλες και όλους στο κέντρο μας!

​Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνεργάτες που συνέδραμαν στην ανακαίνιση του χώρου μας και βοήθησαν στο να επιστρέψουμε δυναμικά στην πολιτιστική μας αποστολή!

4492343221598247 336985064 526186193013652 2848185792829741298 n

«Journal of Small Hearted Things»

​Το «Ημερολόγιο πραγμάτων με μικρή καρδιά» είναι ένα project που αποτελείται από μία σύνθεση χειρογράφων, γραμμάτων, καρτ ποστάλ και ημερολογίων της Φλόρενς Πασσέρι, και αφορούν στην επίσκεψη της στην Κύπρο το 1886. Πάντα πίστευα στην δύναμη του μυθιστορήματος, τον τρόπο που πλάθει, αλλάζει και μεταφέρει την πραγματικότητα. Όταν ανακάλυψα το μετα-μυθιστόρημα, που σπρώχνει τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, προκαλώντας, αμφισβητώντας και ξεπερνώντας τα νοήματα τους, αποφάσισα να ακολουθήσω μία ακαδημαϊκή καριέρα πάνω σε αυτό για να κατανοήσω τη φύση του. Μετά το μετα-μυθιστόρημα έγινε μία σταθερά στη γραφή μου. Το The Journal of Small Hearted Things προσφέρει οπτικές για την Κύπρο με μία μυθιστοριματική χροιά, και είναι γραμμένο από τη ματιά μίας Βικτωριανής ταξιδεύτριας. Της Φλόρενς Πασσέρι, που είναι η πρωταγωνίστρια του ιστοριογραφικού αυτού μυθιστορήματος που εκτυλίσσεται στην Κύπρο του 19ου αιώνα. Το 1934, η Φλόρενς γράφει ένα μακρύ γράμμα για την επίσκεψη της στην Κύπρο το 1886 στην ανηψιά του συζύγου της. Η νουβέλα είναι αυτό το μεγάλο γράμμα. Η ηλικιωμένη Φλόρενς ταυτίζεται με τη νεαρή, μέσα από αυτά τα ημερολόγια. Η ηλικιωμένη Φλόρενς ταυτίζει αναμνήσεις με αυτές της νεαρής Φλόρενς. Η νουβέλα αντικατοπτρίζει όχι μόνο την κοινωνική και την πολιτική ιστορία του νησιού, αλλά και τη φυσική ιστορία του. Στη νουβέλα, συναντάμε την ηλικιωμένη Φλόρενς, που θυμάται το 1886, αλλά στο Ημερολόγιο πραγμάτων με μικρή καρδιά, υπάρχει η νεαρή Φλόρενς: γεμάτη θέρμη, πληθωρικότητα και συναισθηματισμό. Υπάρχει επίσης και ο ενθουσιασμός της Βικτωριανής γυναίκας ταξιδιώτισσας στο να καταγράψει τη ζωή. Η Φλόρενς Πασσέρι έχει γράψει 17 διαφορετικά ημερολόγια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο. Η καταγραφή της ζωής και τα ημερολόγια έχουν ξεχωριστή σημασία για τις Βικτωριανές γυναίκες, και μέσα από αυτό το έργο δεν μπαίνουμε μόνο μέσα στην προσωπική σφαίρα της Φλόρενς, αλλά μοιραζόμαστε τα άμεσα συναισθήματά της απέναντι στον τόπο αυτό, με μία άμεση ματιά.

​Η Salamis Aysegul Sentug είναι βραβευμένη συγγραφέας από την Κύπρο. Έχει μεταπτυχιακά στη Φιλοσοφία (Πανεπιστήμιο του Dundee) και στη Φιλοσοφία της Τέχνης και της Λογοτεχνίας (Πανεπιστήμιο του York). Διδάσκει Δημιουργική Γραφή. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα ταλαντεύονται ανάμεσα στα πεδία των φιλοσοφικών θεωριών της μετα-φαντασίας, της παραστατικής φιλοσοφίας, φιλοσοφίας του κινηματογράφου, και της φιλοσοφίας της λογοτεχνίας. Μαζί με τις ακαδημαϊκές της εκδόσεις, έχει εκδώσει ημερολόγια ταξιδιών, ένα μικρό βιβλίο, και ποιητικές συλλογές σε λογοτεχνικά περιοδικά. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Έχει συμμετάσχει σε σειρά podcast για το Paris Institute for Critical Thinking. Είναι συν-σεναριογράφος του meta-film ‘Lost’ το οποίο είναι προγραμματισμένο να γυριστεί το 2023 από το Nefes Films. Τώρα δουλεύει σαν Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Fashion Heritage Network Cyprus. Πρόσφατα έλαβε το Διδακτορικό της τίτλο στη Σύγχρονη Νουβέλα από το Πανεπιστήμιο του Κεντ και η πρώτη της νουβέλα είναι σε διαδικασία έκδοσης.

4492344547378220 337411657 1187216661931305 3472429779946214949 n

*«Delivering Views - Delivering Texts»

​Η τρέχουσα δράση «Delivering Views - Delivering Texts» του Ιδρύματος Phaneromenis 70 βασίζεται στην ανταλλαγή εικόνων και κειμένων με επίκεντρο τη Λευκωσία και την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια συλλέγουμε φωτογραφίες και κείμενα τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο, προσπαθώντας μέσα από την ξένη ματιά να επιτύχουμε μια νέα προσέγγιση και ερμηνεία στοιχείων του τόπου μας. Το υλικό που συγκεντρώνεται παραδίδεται ανά διαστήματα σε επιμελητές/ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για να σχολιάσουν κατ’ επιλογήν τους ό,τι τους συν-κινεί. Φιλοδοξία μας είναι μέσω της διακίνησης εικόνων και ιδεών να διεγείρουμε τις αισθήσεις, το συναίσθημα και τη σκέψη, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος πάνω σε όσα εν κινήσει μάς διαφεύγουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»