Το τραύμα της ιστορίας και η ιστορία του τραύματος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.4.2023
Το Βιβλιοτρόπιο προσκαλεί τρεις καταξιωμένους συγγραφείς, τον Ηλία Μαγκλίνη, τον Δημοσθένη Παπαμάρκο και την Κωνσταντία Σωτηρίου, για να συζητήσουν, με αφορμή τα βιβλία τους, γύρω από το τραύμα της ιστορίας και την ιστορία του τραύματος.

Με ποιους τρόπους η λογοτεχνία μετουσιώνει και αποτυπώνει το συλλογικό τραύμα σε γραφή; Μπορεί η λογοτεχνία να συμβάλει στην επούλωση του τραύματος ή έστω στην κατανόησή του;

Στη συζήτηση παρεμβαίνουν ο συγγραφέας Γιώργος Χαριτωνίδης, καταθέτοντας τη δική του βιωματική εμπειρία και η Βασιλική Σελιώτη, συγγραφέας της βραβευμένης μελέτης «Λογοτεχνία και τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία».

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, 19:30.

Ξυδάδικο, Λεμεσός.

Ηλίας Μαγκλίνης – Συγγραφέας

Δημοσθένης Παπαμάρκος – Συγγραφέας

Κωνσταντία Σωτηρίου – Συγγραφέας

Παρεμβάσεις από τους συγγραφείς Γιώργο Χαριτωνίδη και Βασιλική Σελιώτη.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 99667599.

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Δήμου Λεμεσού.

Υποστηρικτές: Βιβλιοπωλεία ΚΠ Κυριάκου, Wunderart Productions.

4518298797530848 Το τραύμα της ιστορίας

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες

Ηλίας Μαγκλίνης (Ελλάδα) – Συγγραφέας

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Μεγάλωσε στη Γλυφάδα. Σπουδές στην Αγγλία και τη Σκοτία: πολιτικές επιστήμες, αγγλική φιλολογία και θεωρία μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εργάζεται ως αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου «Τέχνες και Γράμματα» της κυριακάτικης Καθημερινής. Το πρώτο του βιβλίο, «Σώμα με σώμα», κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Πόλις. Η νουβέλα του «Η ανάκριση» (Κέδρος 2008, Μεταίχμιο 2019) μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σερβικά και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Το μυθιστόρημά του «Πρωινή Γαλήνη» (Μεταίχμιο, 2015) απέσπασε τα βραβεία μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών και των περιοδικών Αναγνώστης και Κλεψύδρα. Το μυθιστορηματικό χρονικό «Είμαι όσα έχω ξεχάσει. Μια αληθινή ιστορία» (Μεταίχμιο, 2019) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το βραβείο βιβλιοπωλών του Public. Το καλοκαίρι του 2021 ανέβηκε στη Μικρή Επίδαυρο το θεατρικό του έργο «Υπόθεση Βάνκαου», ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών στο πλαίσιο του θεσμού Contemporary Ancients, ενώ κυκλοφόρησε και το πέμπτο του βιβλίο «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρασία: Οδοιπορικό σε πόλεμο και ειρήνη» (εκδ. Μεταίχμιο). Ζει στην Αθήνα με τη γυναίκα του, τις δύο του κόρες και τρεις γάτες.

4518294960420957 Ηλίας Μαγκλίνης
Ηλίας Μαγκλίνης

Δημοσθένης Παπαμάρκος (Ελλάδα) – Συγγραφέας

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του «Γκιακ» απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών – Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης· κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα».

4518295872162709 Papamarkos Dimosthenis
Δημοσθένης Παπαμάρκος

Κωνσταντία Σωτηρίου (Κύπρος) – Συγγραφέας

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το μυθιστόρημά της «Η Αϊσέ πάει διακοπές» (Πατάκης 2015) βραβεύτηκε με το Athens Prize for Literature και ήταν στην βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων της Ελλάδας, του βραβείου Μένη Κουμανταρέα και του περιοδικού Αναγνώστης. Το μυθιστόρημά της «Φωνές από Χώμα» (Πατάκης 2019) ήταν στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Κύπρου και Ελλάδας. Το μυθιστόρημα της «Πικρία Χώρα» βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου και ήταν επίσης στην βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Ελλάδας και του περιοδικού Αναγνώστης. Αναδείχθηκε παγκόσμια νικήτρια του λογοτεχνικού Βραβείου της Κοινοπολιτείας 2019 για το διήγημά της «Έθιμα θανάτου» που αποτελεί μέρος της «Πικρίας χώρας». Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Ιταλικά, στα Δανέζικα, στα Τούρκικα, στα Ιαπωνικά, στα Σέρβικα, στα Ουκρανικά και σε άλλες γλώσσες. Έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες διηγημάτων στα Ελληνικά στα Ιταλικά και στα Αγγλικά και έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε λογοτεχνικά φεστιβάλ σε διάφορες χώρες. Έχει γράψει θεατρικά έργα για ανεξάρτητες σκηνές και για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Είναι ιδρυτικό μέλος της λογοτεχνικής ομάδας «Διαβάσεις» που στόχο έχει την προώθηση της Κυπριακής λογοτεχνίας στην Κύπρο και το εξωτερικό. Το νέο της βιβλίο με τίτλο «Brandy Sour» έχει κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις Πατάκη.

4518297069054164 Konstantia Sotiriou 2023
Κωνσταντία Σωτηρίου

Βασιλική Σελιώτη (Κύπρος) – Συγγραφέας

Η Βασιλική Σελιώτη κατάγεται από τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι αριστούχος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει στην Κύπρο όπου εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Εκπόνησε σειρά βιβλίων για τον εκπαιδευτικό σχετικά με τη λογοτεχνία και εργάστηκε για τη δημιουργία των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, ιδιαίτερα για το Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των σχολικών ανθολογίων λογοτεχνίας για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν ζητήματα που απορρέουν από τις σχέσεις της Λογοτεχνίας με την Ιστορία, καθώς και τη Διδακτική της Λογοτεχνίας. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και έχει δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά για ζητήματα της νεοελληνικής φιλολογίας και της σύγχρονης ιστορίας. Το βιβλίο της «Λογοτεχνία και τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία» έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μελέτης για το 2021.

Γιώργος Χαριτωνίδης (Κύπρος) – Συγγραφέας

Ο Γιώργος Χαριτωνίδης γεννήθηκε στη Λάπηθο της Κύπρου το 1954. Μετά την απελευθέρωσή του από της Τουρκικές φυλακές έζησε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Εμφανίζεται στην Ελληνική Πεζογραφία το 2003 με το μυθιστόρημα του «Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια» (εκδόσεις Κέδρος). Βραβεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ενώ στην Ελλάδα το βιβλίο περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων. Άλλα έργα του: «Με διαβατήριο και βίζα μιας μέρας», Νουβέλα 2006, εκδόσεις Κέδρος, «Με την κίνηση των υαλοκαθαριστήρων», Ποίηση 2008, εκδόσεις Κέδρος, «Αιχμάλωτος περιηγητής», Νουβέλα 2011, εκδόσεις Βεργίνα, «Ανέβας και Κατέβας», Διηγήματα 2014, εκδόσεις Κέδρος, «Θέλο πλίμμα», Ποίηση 2016, εκδόσεις Κέδρος, «Με το μέλι και το σφηλικούντρι τους», Μυθιστόρημα 2019, αυτοέκδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

«Το Καφενείο»: Ένα αφήγημα σύγχρονο με απλή πεζογραφική γλώσσα στα βιβλιοπωλεία

«Το Καφενείο»: Ένα αφήγημα σύγχρονο με απλή πεζογραφική γλώσσα στα βιβλιοπωλεία

«Το Καφενείο»: Ένα αφήγημα σύγχρονο με απλή πεζογραφική γλώσσα στα βιβλιοπωλεία

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του

Πέθανε ο Κύπριος συγγραφέας και σκηνοθέτης Άντης Ροδίτης - Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του