Βραβείο Πούλιτζερ Λογοτεχνίας: Για πρώτη φορά απονεμήθηκε σε δύο συγγραφείς

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.5.2023
Η Barbara Kingsolver και ο Hernan Diaz είναι οι φετινοί νικητές για τα βιβλία τους «Demon Copperhead» και «Trust».

Το φετινό βραβείο Πούλιτζερ λογοτεχνίας απονεμήθηκε στην 68χρονη Barbara Kingsolver για το βιβλίο της «Demon Copperhead» και στον 50χρονο Hernan Diaz για το βιβλίο του «Trust» (στα ελληνικά «Παρακαταθήκη», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Κάλλιας Παπαδάκη).

Το «Demon Copperhead» της Kingsolver αποτελεί τη σύγχρονη αναδιατύπωση του κλασικού έργου του Ντίκενς «David Copperfield», με αφηγητή ένα αγόρι από τα Απαλάχια, του οποίου η σοφή, ακλόνητη φωνή αφηγείται τις συναντήσεις του με τη φτώχεια, τον εθισμό, τις θεσμικές αποτυχίες και την ηθική κατάρρευση.

To «Trust» του Diaz είναι μια ιστορία για τον πλούτο και την απάτη που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1920, σε μια παλιά Αμερική, και εξερευνά την οικογένεια, τον πλούτο και τη φιλοδοξία μέσα από συνδεδεμένες αφηγήσεις που αποδίδονται με διαφορετικά λογοτεχνικά στυλ, μια σύνθετη προσέγγιση της αγάπης και της εξουσίας σε μια χώρα όπου ο καπιταλισμός βασιλεύει.

Είναι η πρώτη φορά που τα Πούλιτζερ βραβεύουν δύο βιβλία μυθοπλασίας την ίδια χρονιά στην 105χρονη ιστορία της κατηγορίας. Οι αρμόδιοι έχουν αρνηθεί να αναδείξουν νικητή μυθοπλασίας αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη το 2012.

Το «Trust» κέρδισε επίσης το βραβείο Kirkus για τη μυθοπλασία, ήταν στη μακρά λίστα για το βραβείο Booker και αναδείχθηκε από τους New York Times και την Washington Post ως ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Το μυθιστόρημα της Kingsolver επιλέχθηκε από την Όπρα Γουίνφρεϊ το περασμένο φθινόπωρο για τη λέσχη βιβλίων της.

4529533036108066 Screenshot 2023-05-10 121323

Η Barbara Kingsolver υφαίνει εδώ και καιρό κοινωνικά ζητήματα στα μυθιστορήματά της, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης το «The Bean Trees» και η επιλογή της Γουίνφρεϊ «The Poisonwood Bible», και βοήθησε στην ίδρυση του βραβείου PEN/Bellwether για κοινωνική μυθοπλασία.

Η συγγραφέας μιλώντας στο ABC δήλωσε ότι θεωρεί το Πούλιτζερ ως αναγνώριση όχι μόνο του μυθιστορήματός της, αλλά και ενός παρεξηγημένου και παραγνωρισμένου μέρους της χώρας. Η ίδια είναι επί μακρόν κάτοικος των Απαλαχίων και σήμερα ζει σε ένα αγρόκτημα στη νοτιοδυτική Βιρτζίνια που είναι το σκηνικό του «Demon Copperhead». «Έγραψα αυτό το βιβλίο για τον λαό μου, επειδή είμαστε τόσο αόρατοι στον υπόλοιπο κόσμο και τόσο επίμονα υποεκπροσωπημένοι», δήλωσε.

Το «Demon Copperhead» είναι η ιστορία ενός αγοριού που γεννήθηκε από μια έφηβη ανύπαντρη μητέρα σε ένα τροχόσπιτο, χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, με καυστικό πνεύμα και ένα άγριο ταλέντο για επιβίωση.

Αφηγούμενος με τη δική του αμείλικτη φωνή, ο Demon αψηφά τους σύγχρονους κινδύνους της ανάδοχης οικογένειας, της παιδικής εργασίας, των εγκαταλελειμμένων σχολείων, της αθλητικής επιτυχίας, του εθισμού, των καταστροφικών ερώτων και των συντριπτικών απωλειών. Μέσα από όλα αυτά, αναμετράται με την ιδέα να μην είσαι ορατός σε μια λαϊκή κουλτούρα όπου ακόμη και οι υπερήρωες έχουν εγκαταλείψει τους ανθρώπους της υπαίθρου για χάρη των πόλεων.

Πριν από πολλές γενιές, ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε τον David Copperfield από την εμπειρία του ως επιζώντος της θεσμικής φτώχειας και της βλάβης που αυτή προκαλεί στα παιδιά της κοινωνίας του. Αυτά τα προβλήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί στη δική μας.

Ο Ντίκενς είναι η έμπνευση αυτού του μυθιστορήματος. Μεταφέροντας ένα βικτοριανό επικό μυθιστόρημα στον σύγχρονο αμερικανικό Νότο, η Barbara Kingsolver επιστρατεύει τον θυμό και τη συμπόνια του Ντίκενς και, πάνω απ' όλα, την πίστη του στις μεταμορφωτικές δυνάμεις μιας καλής ιστορίας. Το «Demon Copperhead» μιλάει για μια νέα γενιά χαμένων αγοριών και για όλους εκείνους που γεννήθηκαν σε όμορφα, καταραμένα μέρη που δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα αφήσουν πίσω τους.

Ο Hernan Diaz δήλωσε στο ABC πως το βιβλίο του και το μυθιστόρημα της Kingsolver προσεγγίζουν ένα παρόμοιο θέμα, την τάξη, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το «Demon Copperhead» περιγράφει τη ζωή στο κατώτερο άκρο του ακραίου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Το «Trust¬, το οποίο ξεκινά με ένα μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα για έναν μεγιστάνα της οικονομίας και την κόρη του, διερευνά πώς δημιουργείται ένας τέτοιος κόσμος.

«Ήθελα να μιλήσω για την ίδια τη διαδικασία της συσσώρευσης του πλούτου», δήλωσε ο Diaz, του οποίου το πρώτο μυθιστόρημα «In the Distance» ήταν στη λίστα των υποψηφίων του Πούλιτζερ. «Ήθελα να ασχοληθώ με την τάξη και με το πώς πραγματικά δημιουργούνται τα χρήματα».

Στο βιβλίο του περιγράφει τη ζωή του Μπέντζαμιν και της Έλεν Ρασκ μέσα στη βουή και τον αναβρασμό της δεκαετίας του ’20. Εκείνος είναι ένας θρυλικός μεγιστάνας της Γουόλ Στριτ, εκείνη είναι κόρη εκκεντρικών αριστοκρατών. Μαζί, έχουν κατακτήσει την κορυφή ενός κόσμου με φαινομενικά ατελείωτο πλούτο, ενώ μια δεκαετία υπερβολής και κερδοσκοπίας πλησιάζει στο τέλος της. Αλλά με ποιο κόστος απέκτησαν την τεράστια περιουσία τους;

Στην καθηλωτική του ιστορία και με ένα λαμπρό λογοτεχνικό παζλ, το «Trust» εμπλέκει τον αναγνώστη σε μια αναζήτηση της αλήθειας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις απάτες που συχνά εδράζουν στην καρδιά των προσωπικών σχέσεων, τη δύναμη του κεφαλαίου που παραμορφώνει την πραγματικότητα και την ευκολία με την οποία η εξουσία μπορεί να χειραγωγήσει τα γεγονότα.

Πηγή: lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ