Η Βουλή τίμησε τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 5.10.2023
«Τιμούμε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής ποίησης», είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του στόχου της Βουλής των Αντιπροσώπων να στηρίζει και να τιμά τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, η Βουλή διοργάνωσέ την Τετάρτη τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, προκειμένου να τιμήσει τη διαχρονική συνεισφορά του στα νεοελληνικά γράμματα και την ιδιαίτερή του πατρίδα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, η οποία απένειμε στον Κυριάκο Χαραλαμπίδη το τιμητικό μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στον χαιρετισμό της, στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καστελιώτισσα», η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης καταφέρνει να μιλά στις ψυχές μας, όχι μόνο φιλολογικά, αλλά πρωτίστως βιωματικά, αισθητικά και συναισθητικά», σημειώνοντας ότι «η ποίησή του μας πάει πίσω από τα συρματοπλέγματα χωρίς ελέγχους και ταυτότητες, μας βάζει στο σπίτι το πατρικό απ’ τη σχισμή του ονείρου και σ’ εκκλησιές αλειτούργητες».

Όπως ανέφερε «σήμερα είναι μια μέρα γιορτής, είναι μια μέρα που επιβάλλεται με απόλυτη φυσικότητα από το εκτόπισμα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, όχι μόνο για τη νεοελληνική λογοτεχνία, αλλά και για την εποχή του και για τον τόπο μας».

«Τιμούμε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Έναν ποιητή που με την αδέσμευτη σκέψη του, τη δημιουργικότητά του, αλλά και το ήθος του, αγγίζει διακριτικά αλλά τόσο ουσιαστικά τις πιο λεπτές χορδές από βιώματα και ψυχές. Τιμούμε τον στοχαστή, που συνδυάζει το τυχαίο με το διαρκές. Τον προσεκτικό χρήστη των λέξεων, των φράσεων, των στιγμών, των αισθημάτων. Τον γνώστη, αλλά και κυνηγό του θησαυρού της ελληνικής γλώσσας, που σέβεται, αναδεικνύει και απογειώνει το μεγαλείο της σε κάθε αφορμή. Τον πλέον σημαντικό εν ζωή ποιητή της Κύπρου», είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου «για τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, το παρόν δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από το παρελθόν και δεν μπορεί να αδικεί το μέλλον», για να προσθέσει ότι «σε αυτό το μέλλον η ποίηση έχει τη δική της θέση».

Αναφερόμενη περαιτέρω στον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, είπε πως «είναι ένας από τους μείζονες ποιητές του νεότερου ελληνισμού», σημειώνοντας ότι «η αναγνώρισή του είναι καθολική και διεθνής, πιστοποιημένη από πλήθος βραβείων και διακρίσεων, μεταφράσεων και κριτικών μελετών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ