Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Φράγκου για το ποιητικό έργο του Ν. Κατσαλίδα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 26.9.2024
Το βιβλίο περιλαμβάνει επτά ευσύνοπτα κεφάλαια για επιμέρους πτυχές της ποίησης του Νίκου Κατσαλίδα και αποτελεί στην ουσία εισαγωγή στην ποιητική του, με λόγο εύληπτο, αναλυτικό, παραστατικό και διεισδυτικό.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας η μελέτη-δοκίμιο που συνέγραψε ο Κύπριος δημοσιογράφος, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας, Γιώργος Φράγκος, για το συνολικό ποιητικό έργο του Βορειοηπειρώτη λογοτέχνη, Νίκου Κατσαλίδα, με τίτλο «Ο κελαρυστός κόσμος» - Εισαγωγή στην ποίηση του Νίκου Κατσαλίδα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το βιβλίο περιλαμβάνει επτά ευσύνοπτα κεφάλαια για επιμέρους πτυχές της ποίησης του Νίκου Κατσαλίδα και αποτελεί στην ουσία εισαγωγή στην ποιητική του, με λόγο εύληπτο, αναλυτικό, παραστατικό και διεισδυτικό. Στον τόμο περιλήφθηκε και εκτενές ανθολόγιο από τις σημαντικότερες ποιητικές συλλογές του Νίκου Κατσαλίδα.

Προστίθεται ότι ανάμεσα σε άλλα ο Γιώργος Φράγκος γράφει ότι «ο θεμελιώδης βράχος πάνω στον οποίο οικοδομείται η ποιητική του Νίκου Κατσαλίδα είναι τα δημοτικά και ακριτικά τραγούδια. Αυτές είναι οι ρίζες της ποίησής του και είναι βαθιές, χοντρές και υγιείς. Η αφοσίωση στην παράδοση είναι στάση ζωής· για την ακρίβεια είναι στάση αισθητικής για τον ποιητή».

Αναφέρεται ότι ο Γιώργος Φράγκος, δηµοσιογράφος, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας, γεννήθηκε στη Λεµεσό το 1962. Αποφοίτησε από το 9ο Λύκειο Λεµεσού το 1980. Μετά από διετή στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά, την περίοδο 1982-1988, σπούδασε δηµοσιογραφία στο Πανεπιστήµιο Φιλίας των Λαών της Μόσχας. Το 1989 παρακολούθησε στο ίδιο Πανεπιστήµιο µεταπτυχιακά µαθήµατα στην έδρα της λογοτεχνίας.

Από το 1990-1994 εργάστηκε στην εφηµερίδα Χαραυγή. Από το 1995 έως και το 2016 στην εφηµερίδα «Ο Φιλελεύθερος». Υπηρέτησε όλα τα είδη ρεπορτάζ, ενώ διετέλεσε και επιµελητής ύλης. Εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στις 7 ∆εκεµβρίου 2016. Επανεξελέγη στις 5 ∆εκεµβρίου 2019 για δεύτερη θητεία και την 1η Φεβρουαρίου 2023 για τρίτη θητεία. Ως λογοτέχνης υπήρξε µέλος του ∆.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου για δυο δεκαετίες, ενώ την περίοδο 2013-2017 διετέλεσε Γενικός Γραµµατέας της οργάνωσης. Ήταν, επίσης, µέλος της Συµβουλευτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για µία θητεία.

Από το 1978 µέχρι σήµερα έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές κι ένα βιβλίο κριτικής λογοτεχνίας. Ποιήµατα και κριτικές του δηµοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ έχει συµµετοχή σε ορισµένες ποιητικές ανθολογίες και συλλογικούς τόµους κριτικής λογοτεχνίας. Ποιήµατά του έχουν µεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά, ιταλικά, αλβανικά, βουλγάρικα και ρωσικά.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Νίκος Κατσαλίδας γεννήθηκε στην Άνω Λεσινίτσα, περιοχής Θεολόγου των Αγίων Σαράντα. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Έκανε ανώτατες φιλολογικές σπουδές στα Τίρανα. Ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, δοκιμιογράφος με πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Το 2001 απέσπασε το βαλκανικό βραβείο «Αίμος», στη Σόφια, για την ποιητική συλλογή «Τα εκατό εκατόφυλλα της Πούλιας». Το 2002 του απονεμήθηκε η «Ασημένια πένα» από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας για τη μετάφραση της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη. Το 2012, παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας με το ανώτατο μετάλλιο της τάξης των γραμμάτων «Μεγάλος καλλιτέχνης». Ο Νίκος Κατσαλίδας είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σήμερα η παρουσίαση του «Ανδρέας Γεωργιάδης - Κυπρολέων. Ο λογοτέχνης με ψυχή λέοντα»

Σήμερα η παρουσίαση του «Ανδρέας Γεωργιάδης - Κυπρολέων. Ο λογοτέχνης με ψυχή λέοντα»

Σήμερα η παρουσίαση του «Ανδρέας Γεωργιάδης - Κυπρολέων. Ο λογοτέχνης με ψυχή λέοντα»

Η Μαρία Κωνσταντή χαρτογραφεί ένα σώμα και μια φωνή

Η Μαρία Κωνσταντή χαρτογραφεί ένα σώμα και μια φωνή

Η Μαρία Κωνσταντή χαρτογραφεί ένα σώμα και μια φωνή

Οι Pan & Tasos ανταλλάζουν ήχους και κείμενα

Οι Pan & Tasos ανταλλάζουν ήχους και κείμενα

Οι Pan & Tasos ανταλλάζουν ήχους και κείμενα

Ο Anthony Anaxagorou έχει εμμονή με τις λέξεις

Ο Anthony Anaxagorou έχει εμμονή με τις λέξεις

Ο Anthony Anaxagorou έχει εμμονή με τις λέξεις