Η Αξιοθέα τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.8.2017

Από την 1η Σεπτεμβρίου το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων με τις οποίες το Φεστιβάλ της Αξιοθέας και το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. γιορτάζουν τα 20 χρόνια τους.


Την αρχή θα κάνει το Θέατρο Ένα με τη νέα του παραγωγή «Ντεφόλ – Σμύρνη 1922» βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Δημήτρη Καραγιάννη, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Αντρέα Χριστοδουλίδη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τίνα Λεωνορά, Σωτήρης Μεστάνας και Έφη Χαραλάμπους. Θα δοθούν πέντε παραστάσεις του έργου, από την 1η μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

1. NTEFOLnew
Σκηνή από την παράσταση «Ντεφόλ - Σμύρνη 1922»

Την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, ο κύπριος πιανίστας Γλαύκος Κοντεμενιώτης, μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης τα τελευταία 30 χρόνια, θα παρουσιάσει την καινούργια του δουλειά με τη σύμπραξη των μουσικών Απόστολου Σιδέρη (μπάσο), Αλέξανδρου Γαγάτση (βιμπράφωνο) και Ιωάννη Βαφέα (τύμπανα).

Πρόκειται για συνθέσεις τζαζ που φέρουν το μοναδικό, προσωπικό ηχόχρωμα του Κοντεμενιώτη και προκαλούν έντονες εικόνες ανάμνησης και αναπόλησης χωρίς όμως να αλλοιώνεται η οποιαδήποτε ελπίδα και προσδοκία για το μέλλον.

2. DINGANE_new


Από αριστερά: Γλαύκος Κοντεμενιώτης, Απόστολος Σιδέρης, Αλέξανδρος Γαγάτσης, Ιωάννης Βαφέας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Παντελής Θαλασσινός θα μοιραστεί τα τραγούδια του, τα οποία εδώ και 20 χρόνια χαρίζει απλόχερα στο κοινό του, αλλά και το ιδιαίτερο χρώμα της φωνής του που τον καθιστά απολύτως αναγνωρίσιμο από την πρώτη νότα.

Μαζί του, η Κατερίνα Παράσχου και ο Δημήτρης Μεσημέρης, καθώς και εξαμελής ορχήστρα με μαέστρο τον Αχιλλέα Τσαγγαρίδη.

3-THALASSINOSnew
Ο Παντελής Θαλασσινός

Η διαχρονική τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» θα ζωντανέψει επί σκηνής μέσα από την παράσταση του Φανταστικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μαγδαλένας Ζήρα, η οποία θα παρουσιαστεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Τους βασικούς ρόλους αναλαμβάνουν ο Ανδρέας Τσέλεπος (Αγαμέμνονας), η Νίκη Δραγούμη (Ιφιγένεια), η Παναγιώτα Παπαγεωργίου (Κλυταιμνήστρα), ο Φώτης Αποστολίδης (Μενέλαος), ο Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος (Αχιλλέας), ο Βαλεντίνος Κόκκινος (Πρεσβύτης/Αφηγητής), ο Στέλιος Καλλιστράτης (Άγγελος), και η Ειρήνη Ανδρέου (Κορυφαία). Συμμετέχουν στο χορό οι Βάρσια Αδάμου, Αλεξία Αλέξη, Μαρία Ιακωβίδου, Χρύσα Νικολάου, Ανδρέας Λουκά, Τάριελ Μπερίτζε.

4. Ifigenia en Avlidinew
Σκηνή από την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»

Στις 19 Σεπτεμβρίου, η γνωστή ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Βάκια Σταύρου θα παρουσιάσει τον πολυαναμενόμενο νέο δίσκο της, «Αλάσια» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη γαλλική δισκογραφική εταιρεία Accords Croises.

Την πλαισιώνουν οι συνεργάτες της Κάρλος Μπερνάρντο (ενορχηστρώσεις, κιθάρα, kalimba, charango), Ινόρ Σοτολόγκο (κρουστά) και Στέλιος Πίττας (βιολοντσέλο).

5-VAKIA STAVROUnew
Η Βάκια Σταύρου

Μια αναφορά στη μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία από τον Θάνο Μικρούτσικο, τους Ξέμπαρκους, τον Γιάννη Σπανό, τη Μαρίζα Κωχ και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη θα κάνουν στις 25 Σεπτεμβρίου οι τραγουδιστές Μιχάλης Πουργουρίδης και Κωνσταντίνος Στυλιανού με τη συνοδεία των μουσικών Κωνσταντίνου Ζορπά (πιάνο), Κώστα Χαλλούμα (ακουστικό μπάσο) και Κώστα Εφεσόπουλου (σαξόφωνα).

7. AFIEROMA STON KAVVADIAnew


Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στον «Σταυρό του Νότου», τις «Γραμμές των Οριζόντων», το «S/S Ιόνιον 1934» και στα αγαπημένα τραγούδια του ποιητή με φόντο τις θάλασσες, τους ωκεανούς, τα καράβια και τα λιμάνια που ήταν οι πηγές της έμπνευσής του. Ποιήματα και αποσπάσματα από πεζά έργα του Καββαδία θα διαβάσει ο ηθοποιός Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη (1849-1917) με δύο παραστάσεις του έργου «Η Ρωμιοσύνη έν’ φυλή συνότζιαιρη του κόσμου», στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

Οι παραστάσεις εντάσσονται στο μεγάλο αφιέρωμα στο ποιητικό ταλέντο, την προσφορά και την προσωπικότητα του εθνικού ποιητή της Κύπρου, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Medochemie και θα ολοκληρωθεί στις 5 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο της Λάρνακας. Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό. Την ίδια μέρα και σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, διοργανώνεται στον ίδιο χώρο Φιλολογική Ημερίδα για τον Βασίλη Μιχαηλίδη.

Στους μεγάλους συνθέτες της «Σμυρναίικης» και της «Ρεμπέτικης» σχολής είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσουν την 1η Οκτωβρίου οι Τρίο Λεβάντε (Πέτρος Κουλουμής, Παύλος Μιχαηλίδης, Παντελής Ιωνάς) και η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Σοφία Παπάζογλου οι οποίοι θα συναντηθούν επί σκηνής σε ένα μοναδικό πρόγραμμα με αστικά τραγούδια και οργανικούς σκοπούς των Παναγιώτη Τούντα, Δημήτρη Σέμση, Ιωάννη Δραγάτση, Γρηγόρη Ασίκη, Βαγγέλη Παπάζογλου, κ.ά.

9a. TRIO LEVANTEnew
Οι Τρίο Λεβάντε: από αριστερά ο Παντελής Ιωνάς, ο Πέτρος Κουλουμής και ο Παύλος Μιχαηλίδης

Στις 3 Οκτωβρίου, η επιτυχημένη παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη» που έχει διαγράψει μια σημαντική διεθνή πορεία με παραστάσεις στους Δελφούς, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή το Παλέρμο και το Άμστερνταμ, επιστρέφει στην Αξιοθέα με αφορμή τα 20χρονα του Θεατρικού Εργαστηρίου, δίνοντάς ακόμη μια ευκαιρία στο θεατρόφιλο κοινό να απολαύσει την πολυδιάστατη ποίηση του Αλεξανδρινού σε ένα σπονδυλωτό θεατρικό έργο, στηριγμένο στη μελέτη του «θεατρικού» Καβάφη.

Μια επιλογή από μεσαιωνικά και αναγεννησιακά τραγούδια της Κύπρου, παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης και tango της Αργεντινής θα παρουσιάσουν στις 6 Οκτωβρίου η υψίφωνος Ελληνο-κυπριακής καταγωγής Βιβιάννα Γιαννάκη και ο Αργεντινός μουσικός και συνθέτης Roman Gomez.

new11. VIVIANNA GIANNAKI
Η Βιβιάννα Γιαννάκη

Την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου θα γιορτάσει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του μ’ ένα δημιουργικό κοίταγμα στην ιστορία του, μέσω της παρουσίασης των κύριων σταθμών της πορείας του. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει σκηνές απ’ όλα τα έργα που μελέτησε και ανέβασε το Θ.Ε.ΠΑ.Κ., καθώς και ορισμένους επιλεγμένους παράπλευρους σχολιασμούς από τη σκοπιά σημαντικών κειμένων της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας που συνομιλούν με το ρεπερτόριό του. Ειδικά για την εκδήλωση, έχουν προσκληθεί κάποια από τα μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. που ήδη έχουν αποχωρήσει από τον θίασο, καθώς και ο Μιχάλης Ττερλικάς, ο οποίος θα ερμηνεύσει την παραλλαγή του Άσματος του Γιοφυριού του Ανδρέα Μαππούρα. Θα προβληθεί επίσης σύντομο ντοκιμαντέρ για την 20χρονη πορεία του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. Η εκδήλωση με διάρκεια δύο ώρες είναι ανοιχτή για το κοινό.

Έναν μουσικό επαναπροσδιορισμό του παραδοσιακού νανουρίσματος από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία θα επιχειρήσουν στις 12 Οκτωβρίου οι Τρίο ΝeRo (Νεκτάριος Ροδοσθένους, Γιώργος Σάββα, Χρήστος Αγαθοκλέους), οι οποίοι φίλτραρουν την παραδοσιακή μουσική μέσα από την ηλεκτρονική, σύγχρονη κλασική και εθνίκ μουσική.

new14. Trio NeRo
Οι Trio NeRo

Στις 14 Οκτωβρίου, η Αξιοθέα θα φιλοξενήσει την επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ Bridge of Locks από το Ioannou/Vafeas Quartet. Το άλμπουμ είναι αποτέλεσμα της μουσικής αναζήτησης δύο φίλων και συνεργατών της τζαζ σκηνής της Κύπρου, αλλά και χρόνια συνοδοιπόρων – του σαξοφωνίστα Χάρη Ιωάννου και του ντράμερ Ιωάννη Βαφέα.

new15. Vafeas Ioannou Quartet
Το Ioannou/Vafeas Quartet: από αριστερά ο Ιωάννης Βαφέας, ο Γκρεκ Μακαμιάν, ο Δημήτρης Μίαρης και ο Χάρης Ιωάννου.

Το κουαρτέτο συμπληρώνουν οι εξαιρετικοί μουσικοί Δημήτρης Μίαρης στο πιάνο και Γκρεκ Μακαμιάν στο κοντραμπάσο.

Το 20ό Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου κλείνει στις 16 Οκτωβρίου ο Ψαραντώνης, με μία συναυλία του οποίου ξεκίνησε ο θεσμός που έμελλε να εδραιωθεί και να κερδίσει διεθνή αναγνώριση, αλλά και μια αξιοσημείωτη θέση στον πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου.

Σε αναγνώριση της προσφοράς του Ψαραντώνη όχι μόνο στο Φεστιβάλ και το Θ.Ε.ΠΑ.Κ., αλλά και στη διατήρηση και συνέχιση της μεγάλης παράδοσης της κρητικής μουσικής, φιλοξενείται ξανά στην Αξιοθέα, «όπου έδωσε δεκάδες αξέχαστες συναυλίες, κατορθώνοντας κάθε φορά να κομίζει καινούριο ρίγος, να δημιουργεί την ταραχή και το δέος του υψηλού, αλλά και να αγγίζει τα λυρικότερα και αισθαντικότερα στοιχεία του μουσικού βάθους της έκφρασης του Κρητικού και γενικότερα του Ελληνικού και του Μεσογειακού λαού.»

new16. Psarantonis


Στο πλευρό του Ψαραντώνη θα σταθούν και πάλι τα παιδιά του, η Νίκη και ο Λάμπης, και ο γνωστός προικισμένος συνθέτης και δεξιοτέχνης των παραδοσιακών οργάνων, Γιάννης Παξιμαδάκης.

Για τους μικρούς φίλους της Αξιοθέας

Δύο παραστάσεις θεάτρου σκιών θα δοθούν στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ, από δύο συνεχιστές της μεγάλης παράδοσης που δημιούργησε στην Κύπρο ο αείμνηστος καραγκιοζοπαίχτης Χριστόδουλος Πάφιος.

6. KARAGIOZHS-To stoixiomeno dentronew


  • Στις 21 Σεπτεμβρίου ο καραγκιοζοπαίχτης Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος θα παρουσιάσει το έργο «Το Στοιχειωμένο Δέντρο»

  • Στις 10 Οκτωβρίου το Λαϊκό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Αχιλλέως Πάφιου θα παρουσιάσει την κλασική κωμωδία «Ο Καραγκιόζης Φούρναρης».


Οι παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο και θα ξεκινήσουν στις 19:45.

+ Όλες οι εκδηλώσεις εκτός από τις παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών ξεκινούν στις 20:30. Το ταμείο ανοίγει μισή ώρα πριν από την κάθε εκδήλωση.

Το πλήρες πρόγραμμα του δεύτερου μέρους του 20ού Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.
Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου: €40. Για πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 22894531-2.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη