19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.5.2019

Έχοντας καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης και αναγνωρισμένο ανά το παγκόσμιο ως ο σημαντικότερος ετήσιος θεσμός κλασικής μουσικής στην Κύπρο, το Φεστιβάλ Φάρος έχει κερδίσει ασύγκριτη φήμη τόσο για την ποιότητα των συναυλιών του όσο και για την ονειρική ατμόσφαιρα των χώρων στους οποίους πραγματοποιείται. Η αξία του Φεστιβάλ έχει εδραιωθεί μέσα από τη σημαντική 19ετή ιστορία του, η οποία, έμπρακτα και με τρόπο αξιοθαύμαστο, τοποθέτησε την Κύπρο, ιδιαίτερα την περιοχή της Παλαίπαφου, στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη: το Φεστιβάλ Φάρος αποτελεί το πρώτο φεστιβάλ μουσικής δωματίου που συστάθηκε ποτέ στην Κύπρο, έχοντας οργανώσει πέραν των 150 ανεπανάληπτων συναυλιών, έχοντας φιλοξενήσει αμέτρητους διεθνούς φήμης σολίστες, μουσικά σχήματα και ορχήστρες, και έχοντας δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου σχέση με χιλιάδες ακροατές από όλο τον κόσμο οι οποίοι επισκέπτονται το νησί ειδικά για να αποτελέσουν μέρος αυτής της εξαιρετικά αναζωογονητικής μουσικής εμπειρίας. Με έντονη παρουσία κοινωφελούς χαρακτήρα, το Φεστιβάλ έχει καλλιεργήσει παράλληλα δυνατούς κοινωνικούς δεσμούς, κάνοντας τη μουσική δωματίου πιο προσιτή στο ευρύ κοινό και προσφέροντας τη μοναδική ευκαιρία σε μαθητές στην Κύπρο να επωφεληθούν μέσω των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του χωρίς να υποστούν καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση.


ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2019

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος διοργανώνεται μεταξύ 14 Μαΐου και 6 Ιουνίου 2019 και καλωσορίζει στην Κύπρο ορισμένους από τους πιο καταξιωμένους μουσικούς του διεθνούς στερεώματος.

Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 στον συναυλιακό χώρο του Ιδρύματος Φάρος στη Λευκωσία, The Shoe Factory, για να παρουσιάσει το διακεκριμένο Βελγικό σύνολο Het Collectief και την φημισμένη σοπράνο Katrien Baerts, η οποία έχει χαρακτηρισθεί από τον τύπο ως «μαγευτική» (Place de l' Opera), με «φωνή και ερμηνεία που αποτελούν μια αποκάλυψη» (Trouw) σε «ανατριχιαστικούς άθλους φωνητικής ευελιξίας» (The Telegraph). Το πρόγραμμά τους αποτελείται από ένα συναρπαστικό κράμα Γαλλικής μουσικής – των Ραβέλ, Ντεμπισί, Ντυτιγιέ και Φιλίπ Γκομπέρ – για σύνολο και φωνή με διάσπαρτες πινελιές κομματιών της καταξιωμένης Φιλανδής συνθέτριας Κάια Σααριαχο.

Για τη δεύτερη συναυλία στο The Shoe Factory, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος συνεργάζεται με το Keyboard Charitable Trust του Λονδίνου, για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Κύπρο την Jiyeong Mun – μια από τις συναρπαστικότερες πιανίστριες της εποχής μας, η πορεία της οποίας έχει παραλληλιστεί με αυτήν της σπουδαίας Μάρτα Άργκεριχ. Πρώτη Νικήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου της Γενεύης το 2014 και του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Μπουσόνι το 2015, η Jiyeong Mun θα ερμηνεύσει ένα άκρως δεξιοτεχνικό πρόγραμμα με έργα των Μπετόβεν, Ραβέλ και Σοπέν.

Όπως κάθε χρόνο, το αποκορύφωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος είναι η σειρά συναυλιών στη Μεσαιωνική Έπαυλη στα Κούκλια της Παλαίπαφου – από τα σπουδαιότερα μνημεία Φράγκικης αρχιτεκτονικής στο νησί και μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – η οποία μετατρέπεται από το Φεστιβάλ σε έναν μοναδικό συναυλιακό χώρο. Φέτος, θα φιλοξενήσει τέσσερις συναυλίες, από το Σάββατο 1 μέχρι και την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, με ορισμένους από τους σημαντικότερους σολίστες ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων: τον Sergei Babayan – από τα πλέον θρυλικά ονόματα της μεγάλης ρωσικής σχολής του πιάνου και νικητή σημαντικών διαγωνισμών πιάνου όπως Κλήβελαντ, Χαμαμάτσου και Μπουσόνι, τη συγκλονιστική βιολονίστα Christel Lee – Πρώτη Νικήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Βιολιού Γιαν Σιμπέλιους 2015 στο Ελσίνκι, τις βιολονίστες Anna Tifu και Doriane Gable καθώς και την πιανίστρια Olga Zado – οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον αξιοσημείωτες γυναικείες παρουσίες στον χώρο της κλασικής μουσικής ανά το παγκόσμιο, και την επιστροφή του εντυπωσιακού «Γίγαντα της Σκανδιναβικής Βιόλας» Lars Anders Tomter, του πιανίστα Ashley Wass ο οποίος χαρακτηρίσθηκε από το Περιοδικό Gramophone «ως ένα καθαρόαιμο ταλέντο, το οποίο έχει το αξιοζήλευτο χάρισμα να μετατρέπει σχεδόν οτιδήποτε ερμηνεύει σε ανόθευτο χρυσό», του βιολίστα David Abrahamyan και του τσελίστα Alexander Chaushian. Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχει επίσης η υπέροχη Κύπρια σοπράνο Ζώη Νικολαΐδου.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος από την επιστροφή του στον υπαίθριο χώρο του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, The Olive Grove, στον Δελίκηπο! Για την τελική του συναυλία, την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, το Φεστιβάλ έχει προσκαλέσει την πολυτάλαντη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου να ενώσει τις δυνάμεις της με τους σολίστες Anna Tifu (βιολί), Christel Lee (βιολί) και Ashley Wass (πιάνο), υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Κουντούρη. Περιτριγυρισμένο από το ειδυλλιακό δάσος του Δελίκηπου και πανάρχαιους ελαιώνες, σε μια απαράμιλλη ατμόσφαιρα, το κοινό θα απολαύσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα των Μέντελσον, Τομάζο Αντόνιο Βιτάλι και Πάμπλο δε Σαρασάτε.

ΤΙ, ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Τρίτη 14 Μαΐου 2019 @ The Shoe Factory, Λευκωσία: Συναυλία μουσικής δωματίου με το σύνολο Het Collectief και τη σοπράνο Katrien Baerts σε έργα των Ραβέλ, Ντεμπισί, Ντυτιγιέ, Φιλίπ Γκομπέρ και Κάια Σααριαχο.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 @ The Shoe Factory, Λευκωσία: Ρεσιτάλ Πιάνου με τη Jiyeong Mun – Πρώτη Νικήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου της Γενεύης και του Διαγωνισμού Πιάνου Μπουσόνι – σε έργα των Μπετόβεν, Ραβέλ και Σοπέν.

Σάββατο 1 Ιουνίου – Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 @ Μεσαιωνική Έπαυλη, Κούκλια: Τέσσερις συναυλίες μουσικής δωματίου με ορισμένους από τους σημαντικότερους σολίστες ανά το παγκόσμιο (ανάμεσά τους, οι πιανίστες Sergei Babayan και Ashley Wass, οι βιολονίστες Christel Lee και Anna Tifu, ο βιολίστας Lars Anders Tomter) σε ένα συναρπαστικό και ποικίλο ρεπερτόριο.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 @ The Olive Grove, Δελίκηπος: Εντυπωσιακό φινάλε σε μια υπαίθρια συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και τους σολίστες Anna Tifu (βιολί), Christel Lee (βιολί) και Ashley Wass (πιάνο), υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Κουντούρη.

**Όλες οι συναυλίες αρχίζουν στις 8.30μμ

ΟΙ ΧΩΡΟΙ

The Shoe Factory, Λευκωσία: Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, δίπλα από τη νεκρή ζώνη. Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, έχοντας ως όραμα να αναζωογονήσει αυτό το όμορφο και ιστορικής σημασίας μέρος της πρωτεύουσας, έχει προσελκύει μέσω του The Shoe Factory εκατοντάδες θεατές. Οι συναυλίες που πραγματοποιούνται στο The Shoe Factory διακρίνονται από ένα πρωτόγνωρο αίσθημα οικειότητας – ποιοτική μουσική σε ένα ανανεωτικό και εναλλακτικό περιβάλλον: Μια μοντέρνα αίθουσα διακοσμημένη με έργα σύγχρονων, κυρίως ντόπιων, εικαστικών. Ένας μικρός συναυλιακός χώρος στο πιο ξεχασμένο σημείο της Λευκωσίας, ο οποίος προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να καθίσει πολύ κοντά σε εξαιρετικούς μουσικούς και να απολαύσει ερμηνείες απαράμιλλης ποιότητας.

Μεσαιωνική Έπαυλη, Κούκλια:  Στη μαγική εμπειρία που προσφέρει το Φεστιβάλ, συμβάλλει και η μοναδική τοποθεσία στην οποία διεξάγεται, η εξαίσια αρχαία πόλη της Παλαίπαφου. Η Μεσαιωνική Έπαυλη των Κουκλιών, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία Φράγκικης αρχιτεκτονικής στο νησί μεταμορφώνεται ειδικά για τους σκοπούς του Φεστιβάλ σε μια άριστης ποιότητας αίθουσα μουσικής δωματίου. Το κτίριο επίσης στεγάζει ένα αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο καταγράφει την πλούσια ιστορία της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή από το 2800 π.Χ. Η Παλαίπαφος ή Παλιά Πάφος ήταν πόλη και βασίλειο της Κύπρου και συνάμα ένα από τα πιο σημαντικά σημεία λατρείας στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο. Η Μεσαιωνική Έπαυλη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην “Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη” του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού είναι επίσης μέρος του προγράμματος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

The Olive Grove, Δελίκηπος: Αποτελεί έναν υπαίθριο συναυλιακό χώρο ασύλληπτης ομορφιάς, ο οποίος προκαλεί ένα μοναδικό συναίσθημα οικειότητας μεταξύ του κοινού και των καλλιτεχνών. Ο χώρος περιβάλλεται από το πανέμορφο δάσος του Δελίκηπου προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να αποδράσει απολαμβάνοντας μιας μοναδικής ποιότητας συναυλία. Λιμνούλες, ρυάκια, ξύλινα καταστρώματα εν μέσω λιμνών και ένας αφοπλιστικά ατμοσφαιρικός φωτισμός κοσμούν το ειδυλλιακό  Olive Grove. Για το κοινό υπάρχουν καρέκλες μα και τάπητες με μεγάλες μαξιλάρες, καθώς και παγκάκια και ξαπλώστρες. Ο ακροατής μπορεί με αυτό τον τρόπο να νιώσει σαν στο σπίτι του, χαλαρώνοντας με ένα ποτήρι κρασί.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Σύνολο Het Collectief & σοπράνο Katrien Baerts

Πιάνο: Jiyeong Mun, Sergei Babayan, Ashley Wass, Olga Zado,

Βιολί: Anna Tifu, Christel Lee, Doriane Gable

Βιόλα: Lars Anders Tomter, David Abrahamyan

Βιολοντσέλο: Alexander Chaushian

Σοπράνο: Ζώη ΝικολαΐδουΣυμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου ΚουντούρηΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για το αναλυτικό πρόγραμμα της κάθε συναυλίας, επισκεφτείτε www.pharosartsfoundation.orgΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Εισιτήρια & Box Office: www.pharosartsfoundation.org & Τηλ: +357 22-663871 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00πμ-3:00μμ)

Εισιτήρια: €15 / €10 (Συνταξιούχοι, Μαθητές, Υποστηρικτές του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος)

Εισιτήρια επίσης: από το Βιβλιοπωλείο Κυριάκου: Ελλάδος 30, 8020 Πάφος, Τηλ. 26-822850Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το Φεστιβάλ Φέγγαρος δέχεται αιτήσεις από καλλιτέχνες για συμμετοχή στην ενδέκατη του έκδοση

Το Φεστιβάλ Φέγγαρος δέχεται αιτήσεις από καλλιτέχνες για συμμετοχή στην ενδέκατη του έκδοση

Το Φεστιβάλ Φέγγαρος δέχεται αιτήσεις από καλλιτέχνες για συμμετοχή στην ενδέκατη του έκδοση

9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase

9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase

9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase

Ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη

Ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη

Ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη

Συλλεκτικό νόμισμα στη Βρετανία για τα 60ά γενέθλια των Rolling Stones

Συλλεκτικό νόμισμα στη Βρετανία για τα 60ά γενέθλια των Rolling Stones

Συλλεκτικό νόμισμα στη Βρετανία για τα 60ά γενέθλια των Rolling Stones