Οι γυναίκες του Φέγγαρου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.7.2018

Women have the power στο φετινό line up του μουσικού φεστιβάλ Φέγγαρος, που πραγματοποιείται φέτος από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου στο Δημοσιογραφικό Χωριό, στα Περβόλια -και τη θάλασσα- της Λάρνακας 


Παρουσιάζοντας ίσως το πιο φιλόδοξο line up στην οκτάχρονη πορεία του, το φεστιβάλ Φέγγαρος είναι βέβαιο πως θα μείνει εκτός των επικρίσεων που δέχονται τα φεστιβάλ ανά το παγκόσμιο για τη χαμηλή έως ανύπαρκτη συμμετοχή γυναικών καλλιτεχνών. Έχουμε δει την πρακτική σε διεθνείς διοργανώσεις, από μουσικές μέχρι κινηματογραφικές, με πιο πρόσφατο το Φεστιβάλ των Καννών όπου γυναίκες που εργάζονται στον χώρο της 7ης τέχνης κατέλαβαν το κόκκινο χαλί διαμαρτυρόμενες για την ανισότητα των φύλων στην κινηματογραφική βιομηχανία. Οι επικρίσεις αφορούν επίσης τα προγράμματα των φεστιβάλ: πόσες γυναίκες και πόσοι άνδρες μουσικοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα μιας διοργάνωσης; Πόσες ευκαιρίες δίνονται στις γυναικείες φωνές για να ακουστούν; Φέτος, το φεστιβάλ Φέγγαρος παρουσιάζει συνολικά 22 σχήματα, σόλο ή djs στις δύο σκηνές του. Από αυτά, τα μισά είναι γένους θηλυκού.

H Joan As Police Woman, η Alice Phoebe Lou και η Satomi από το σχήμα Deerhoof είναι, καταρχάς, οι headliners του φεστιβάλ. Επιπλέον θα ακούσουμε τα μουσικά πρότζεκτ της Ελληνίδας Σtella, της Κύπριας Αυγής Σταύρου και της Ελένης Ηρακλέους ή Eleni Era, Κύπριας μουσικού που ζει στο Βερολίνο. Γυναικεία παρουσία διαθέτει το σχήμα A Hack and a Hacksaw [το ήμισυ του αμερικανικού ντουέτου είναι η βιολίστρια Heather Trost] και τα κυπριακά σχήματα Belua [η Μικαέλα Τσαγγάρη είναι επικεφαλής στο τραγούδι και την κιθάρα] και Black Anis [η Αντριάνα ντι Αντόνιο στη φωνή]. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η dj Duru Duru [Εύα Ντούρου].



5-JOAN


* Joan As Police Woman
H Αμερικανίδα μουσικός, συνθέτης, τραγουδίστρια και παραγωγός Joan Wasser είναι το μεγάλο όνομα στο φετινό φεστιβάλ Φέγγαρος. Η Joan As Police Woman, όπως είναι το όνομα που χρησιμοποιεί ως σόλο καλλιτέχνης από το 2002, σπούδασε κλασική μουσική παίζοντας από μικρή βιολί ενώ κάποια στιγμή θέλησε να πειραματιστεί. Στράφηκε στην πανκ συμμετέχοντας σε άλλα σχήματα μέχρι που έφτιαξε το δικό της. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες σπουδαίους αλλά και ξεχωριστούς στο είδος τους όπως οι Lou Reed, Beck, Damon Albarn, Norah Jones, John Cale και πολλούς άλλους. Θεωρείται μια μοναδικής ευαισθησίας καλλιτέχνης, με πολλές βραβεύσεις στον χώρο της ανεξάρτητης μουσικής, με ένα ευρύτατο μουσικό λεξιλόγιο και μελωδική ομορφιά που κάθε φορά εκπλήσσει.

[Στο Field Stage την Παρασκευή 3 Αυγούστου]



5-ALICE


* Alice Phoebe Lou

Το κορίτσι που κέρδισε την προσοχή της μουσικής βιομηχανίας παίζοντας στους δρόμους του Βερολίνου, η 25χρονη Alice Phoebe Lou έχει μια ιδιαίτερη προσέγγιση για τη μουσική της: χέρι χέρι με το ανεξάρτητο πνεύμα της, η μουσική της Άλις δεν υπακούει σε κομφορμισμούς αλλά πατά στο περιθώριο της σύνθεσης που ολοένα εξερευνά, δημιουργεί και θολώνει τα νερά των μουσικών ειδών. Παρά το ότι προσεγγίστηκε από μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, επιλέγει να παραμένει μια ανεξάρτητη μουσικός έχοντας κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ. Η επιλογή της, πάντως, δεν της στοίχισε, αντίθετα αποκτά ένα ολοένα μεγαλύτερο κοινό με sold out συναυλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

[Στο Field Stage την Παρασκευή 3 Αυγούστου]



5-SATOMII


* Satomi
H frontwoman των Deerhoof, Satomi Matsuzaki, παίζει μπάσο και τραγουδά στο συγκρότημα που το αμερικανικό, διαδικτυακό περιοδικό Pitchfork χαρακτήρισε "το καλύτερο στον κόσμο". Χωρίς καν να αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Στο σύνολο τεσσάρων μελών, η Satomi ήταν η τελευταία που επιβιβάστηκε στο σχήμα των Deerhoof οι οποίοι ζητούσαν μια γυναικεία φωνή το 1995, έναν χρόνο μετά την ίδρυσή τους. Η ίδια ανταποκρίθηκε έχοντας μετακομίσει μόλις μια βδομάδα πριν από την Ιαπωνία στο Σαν Φρανσίσκο και χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε μπάντα. Σήμερα, διανύοντας μια πορεία 24 χρόνων [με τον Jonny Greenwood των Radiohead να δηλώνει πως αξίζουν μεγαλύτερη αναγνώριση], οι Deerhoof θεωρούνται μια από τις πιο σημαντικές μπάντες της indie μουσικής, κινούμενοι μεταξύ πειραματικής ποπ, indie και punk rock και με άγνωστη έκβαση σε κάθε επόμενή τους αναζήτηση.

[Στο Field Stage την Πέμπτη 2 Αυγούστου]



5-HEATHER


* Heather Trost

Σολίστ του βιολιού και ερμηνεύτρια, η Χέδερ Τροστ είναι το έτερον ήμισυ της μπάντας A Hawk and A Hacksaw, που αρχικά αποτελούσε το σόλο πρότζεκτ του Τζέρεμι Μπαρνς. Το σχήμα δημιουργήθηκε το 2000 με σκοπό τη διερεύνηση των γκρίζων ζωνών της μουσικής και της γεωγραφίας. Ο σόλο Μπαρνς έγινε ντουέτο -και ζευγάρι- με την Τροστ όταν τη γνώρισε το 2004. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ και περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο ενώ αποτελούν τους βασικούς συνεργάτες του Ζακ Κόντον και του γνωστού σχήματός του Beirut. H αμερικανική-βαλκανική φολκ μουσική τους έχει βρει αντίκρισμα και προσκλήθηκαν να περιοδεύσουν με τους Calexico, Portishead, Swans μεταξύ άλλων ενώ συνεργάστηκαν και με τον Iggy Pop!

[Στο Playground Stage την Πέμπτη 2 Αυγούστου]



5-STELLA


* Σtella

"Αυτό που έχω ανάγκη είναι να μπορώ να κάνω live συνέχεια", έχει δηλώσει η Ελληνίδα Σtella και στο φεστιβάλ Φέγγαρος θα έχει αυτή την ευκαιρία. Η Σtella τραγουδά με αγγλικό στίχο και με μια φωνή ιδιαίτερη και αναγνωρίσιμη: παρουσιάζοντας ένα υβρίδιο μεταξύ ντίσκο, ποπ και φολκ μουσικής, έχει κερδίσει τους ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που παίζουν ασταμάτητα τη μουσική της ενώ έχει φτάσει να κάνει λάιβ μέχρι και στο Τέξας των ΗΠΑ. Το ντεμπούτο άλμπουμ της φέρει το όνομά της και το δεύτερο -που κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι- τιτλοφορείται Works for you.



5-ELENI ERA


* Eleni Era

H Κύπρια μουσικός Ελένη Ηρακλέους ζει τα τελευταία δέκα χρόνια στο Βερολίνο, όπου -χάρη στο κλασικό της υπόβαθρο- έχει ερμηνεύσει έργα στις πιο σημαντικές αίθουσες της γερμανικής πόλης, περιλαμβανομένων των Konzerthaus και Berlin Philharmonic Hall. Και ενώ ξεκίνησε ως σολίστ στο πιάνο, στις προσωπικές της συνθέσεις έχει ακολουθήσει άλλο δρόμο, συνδυάζοντας τη μελωδική σύγχρονη φολκ με φωνητικές λούπες και ερμηνεία στο πιάνο που διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο ηχητικό αποτέλεσμα. Δισκογραφικά, η Eleni Era έχει παρουσιάσει μια επίσημη κυκλοφορία μέσα από μια σειρά βίντεο με τίτλο eleven63 Sessions, σε παραγωγή της Λουβάνα Δίσκοι με έδρα την Κύπρο. Πρόκειται για μια πρώτη γεύση για το ντεμπούτο άλμπουμ της που αναμένεται στις αρχές του 2019 από τη Λουβάνα Δίσκοι.

[Στο Playground Stage την Παρασκευή 3 Αυγούστου]



5-MIKAELLA


* Μικαέλα Τσαγγάρη

Μέλος του συγκροτήματος Belua, η Μικαέλα Τσαγγάρη είναι η τραγουδίστρια, κιθαρίστρια και παραγωγός του ντεμπούτο άλμπουμ As good a time as any [2016]. Σήμερα, η Τσαγγάρη είναι η μόνη γυναίκα στους Belua, που ξεκίνησαν αρχικά ως γυναικεία μπάντα αλλά συνεχίζουν με διαφορετική σύνθεση και με νέο άλμπουμ στα σκαριά.

[Στο Field Stage την Παρασκευή 3 Αυγούστου]



5-AVGI


* Αυγή Σταύρου

Οι ατμοσφαιρικές συνθέσεις της Αυγής και ο συναισθηματισμός στη φωνή της είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στη δουλειά της. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει -ξεκινώντας από τη διασκευή γνωστών κομματιών και συνεχίζοντας με τις δικές της συνθέσεις- να αποκτήσει ένα μικρό αρχικά αλλά φανατικό κοινό που την ακολουθεί στις εμφανίσεις της στη Λευκωσία και αλλού. Η Αυγή συμμετείχε άλλη μια φορά στο φεστιβάλ Φέγγαρος, το 2016, ωστόσο φέτος θα έχει στις αποσκευές της το υλικό που ετοιμάζει για το ντεμπούτο άλμπουμ της, που αναμένεται να κυκλοφορήσει του χρόνου. Και ενώ τη γνωρίσαμε με unplugged διάθεση, στον φετινό Φέγγαρο έρχεται με μπάντα αποτελούμενη από κιθάρα, ντραμς και μπάσο.

[Στο Playground Stage το Σάββατο 4 Αυγούστου]



5-ADRIANA


* Adriana Di Antonio
Με γνωστή την ανδρική επικράτηση στον χώρο της ροκ, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι από τις έξι μπάντες από την Κύπρο που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, οι μισές έχουν γυναικεία φωνή. Η Αντριάνα ντι Αντόνιο είναι η lead singer του -ξεκάθαρα ροκ- συγκροτήματος Black Anis, που δημιουργήθηκε το 2016 και κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Resonance 21:16 μόλις τον περασμένο Μάρτη. Η Αντριάνα ντι Αντόνιο είναι η φωνή της μπάντας από τη δημιουργία της αλλά και μία από τους στιχουργούς των κομματιών.

[Στο Field Stage το Σάββατο 4 Αυγούστου]



5-DURU


* Duru Duru
Η dj Duru Duru ανέλαβε το ένα από τρία dj sets που θα ακουστούν στον φετινό Φέγγαρο. Η κατά κόσμον Εύα Ντούρου παίζει ως dj σε μπαρ της Θεσσαλονίκης από το 2006 με μοναδικό καθοδηγητή το ίδιο το κοινό και τη διάθεσή του κάθε φορά. Μουσικός κατ' ουσίαν, η Ντούρου παίζει το σπουδαίο όργανο θέρεμιν στην ψυχεδελική μπάντα των Johnny Carbonaras με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με τους οποίους περιοδεύει στην Ευρώπη. Συμμετέχει επίσης στις μπάντες Super Stereo και Tuflon και συνεργάζεται με τη σόλο καλλιτέχνη Ανθή Κύρκου.

[Στο Playground Field την Πέμπτη 2 Αυγούστου]

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο single «Αχτίδα»

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

«Primrose Hill» | Οι γιοι των Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Τζον Λένον κυκλοφορούν νέο τραγούδι

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024