PENYA: Αφρο-κουβανικές μελωδίες στην πρίζα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.7.2018

Οι Penya είναι ένα ηλεκτρονικό κουαρτέτο από το Λονδίνο με κύριο όργανο τα κρουστά. Οι περιπλανήσεις των Penya στην Κούβα, την Τουρκία, το Μαρόκο, την Ινδία, το Περού και την Τανζανία έχουν συγκεντρώθει σε μια tribal, εναλλακτική χορευτική εκδοχή Αφρο-Λάτιν ρυθμών. Μιλήσαμε με τον αρχηγό του συγκροτήματος Μάγκνους και την τραγουδίστρια Λίλι με την ευκαιρία της εμφάνισής τους στο Afro Banana Festival την Παρασκευή 20 Ιουλίου.


Δώστε μας μια σύντομη περιγραφή για τα μέλη της μπάντας και τον ρόλο τους

Είμαστε ένα ηλεκτρονικό κουαρτέτο με πολλούς οργανοπαίκτες. Η Λίλι κάνει φωνητικά, παίζει μπάσο και κρουστά, ο Μάγκνους αναλαμβάνει τα ηλεκτρονικά, παίζει ηλεκτρική κιθάρα και κρουστά, η Βίβα παίζει τρομπόνι μέσα από εφέ και κρουστά, και ο Τζίμ παίζει τα ηλεκτρονικά τύμπανα bata (τα μόνα στον κόσμο!). Όλοι τραγουδάμε.



0C6A4497.jpg+THIS+ONE


Τι σας έφερε μαζί σαν μπάντα;

Λίλι: Μοιραζόμασταν ένα όραμα για το πώς θα ακουγόταν αν φέρναμε μαζί επιρροές από μουσική της Λατινικής Αμερικής με ήχους από το Λονδίνο και όλο τον κόσμο, για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι που να ακούγεται φρέσκο και να μας εκφράζει. Είμαστε φίλοι και συνάδελφοι από πολύ παλιά και συνεργαστήκαμε και σε άλλα πρότζεκτ, αλλά η Penya είναι κάτι σαν το αποκορύφωμα όλων των αγαπημένων μας ήχων και των επιρροών με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η χημεία μεταξύ μας δουλεύει καλά και πιστεύω ότι όλοι συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο μουσικά.

Γιατί η μουσική σας έχει επιρροές από την Κούβα, το Μαρόκο, την Τουρκία, την Ινδία, το Περού και την Τανζανία;

Μάγκνους: Η δουλειά μου στα κρουστά είχε επικεντρωθεί σε πολλά ταξίδια σε αυτές τις διαφορετικές χώρες με σκοπό τις σπουδές ή συνεργασίες με τοπικούς μουσικούς. Μετά από δέκα περίπου χρόνια, άρχισα να δημιουργώ κομμάτια γύρω από τον ήχο των κρουστών που είχα ανακαλύψει, και αυτό τελικά μεταμορφώθηκε στο συγκρότημα Penya. O Τζιμ έχει οικογενειακές ρίζες στο Περού και ως αποτέλεσμα ήταν σε θέση να περνά πολύ καιρό εκεί και να βρίσκεται μέσα στην περουβιανή μουσική.

Συνδυάζετε τον ηλεκτρονικό ήχο με τον οργανικό ήχο κρουστών, τύμπανων και πνευστών. Μιλήστε μας για αυτή την επιλογή

Μάγκνους: Ο "οργανικός ήχος κρουστών" ήταν το σημείο εκκίνησης με πολλούς τρόπους και άρχισε να εμφανίζεται όταν γράψαμε το κομμάτι "Search it out" από το άλμπουμ Superliminal. Βγάλαμε αυτό το κομμάτι σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο γεμάτο με τουλάχιστον 50 διαφορετικά κρουστά και προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε με όποιο πιθανό τρόπο μπορούσαμε, αλλά όλο ηχογραφήθηκε μόνο με ένα μικρόφωνο και μετά στρώσαμε τη μία ηχογράφηση πάνω στην άλλη μία προς μία. Προς έκπληξή μας, ο κόσμος πραγματικά φάνηκε να συμπαθεί αυτόν τον ήχο και αρχίσαμε να δεχόμαστε προτάσεις για ζωντανές εμφανίσεις! Έτσι, για να βγάλω αυτόν τον ήχο σε ζωντανό περιβάλλον άρχισα να χρησιμοποιώ το πρόγραμμα Abelton για να μπορώ να παίζω πολλά διαφορετικά κρουστά σε samples μαζί με τα ζωντανά κρουστά όλα με τη μία - τότε ένιωσα φυσικό να αρχίσω να χρησιμοποιήσω drum machines και sequencers, synths κ.λπ. και περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία μπήκαν φυσικά. Συναντήσαμε τη Βίβα την ίδια στιγμή που γράψαμε αυτό το κομμάτι και ενθουσιαστήκαμε που έπαιζε τρομπόνι τόσο καλά, αφού είναι ένας κλασικός ήχος της Λάτιν μουσικής, Dubb, Jazz κ.λπ. Η προσέγγισή της είναι τέλεια και δούλεψε πάρα πολύ καλά αμέσως.

Όταν δοκιμάζετε διαφορετικά πράγματα στο στούντιο ηχογράφησης, πότε ξέρετε όταν ένα κομμάτι ολοκληρώθηκε;

Μάγκνους: Οι προθεσμίες είναι ένα πράγμα που μας ωθεί να τελειώσουμε ένα πρότζεκτ, και είναι απίστευτα χρήσιμο! Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κομμάτια που ελπίζουμε να μεταφέρουν τον ακροατή σε ένα είδος ταξιδιού μεταμόρφωσης και μερικές φορές μπορεί να πάρει καιρό για να ολοκληρωθεί και συχνά είναι απίστευτα δύσκολο να πεις πότε ένα κομμάτι είναι τελειωμένο, έτσι βασιζόμαστε σε προθεσμίες που επιβάλλουμε εμείς στον εαυτό μας!

Τι θέλετε να αισθάνεται το κοινό όταν ακούει τη μουσική σας;

Λίλι: Δεν είμαι σίγουρη πραγματικά. Νομίζω ότι είναι όμορφο αν η μουσική ξυπνήσει κάτι συναισθηματικό σε έναν ακροατή! Μια θαυμάστριά μας διένυσε μια μεγάλη διαδρομή με το λεωφορείο ακούγοντας το άλμπουμ μας και την ενθουσίασε τόσο που έκανε ένα σχέδιο και μας το έστειλε - νομίζω ότι είναι κάτι πολύ όμορφο, και για έναν μουσικό είναι πραγματικά μια ξεχωριστή φιλοφρόνηση.

Η σύγχρονη εκδοχή παραδοσιακής μουσικής του κόσμου είναι κάτι που πολλές μπάντες προσπαθούν. Πόσο δύσκολο είναι να παραμείνει ο ήχος σας μοναδικός;

Μάγκνους: Προσπαθώ να μην χάσω την έμπνευσή μου, και με όλα τα είδη παραδοσιακής μουσικής υπάρχουν άπειροι πόροι για έμπνευση. Έτσι νομίζω ότι είναι καλό να βυθίσεις τα αφτιά και την ψυχή σου σε όλα αυτά και σχεδόν να χαθείς μέσα και στη συνέχεια να βρεις ένα μονοπάτι για να βγεις έξω από αυτό που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα! Προσπαθώ να μην επικεντρωθώ πολύ θέλοντας να συνδυάσω το ένα πράγμα με το άλλο με μια κυριολεκτική έννοια.

Λίλι: Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πρότζεκτ εκεί έξω αυτή τη στιγμή. Έχουμε επικεντρωθεί στο να δημιουργήσουμε και να τελειοποιήσουμε τον δικό μας ήχο, και αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία που θα δουλεύουμε όσο κάνουμε μουσική. Ελπίζω ότι μέσω των στοιχείων που ο καθένας μας φέρνει στο τραπέζι, συνεχίζουμε να δημιουργούμε κάτι που είναι πολύ μοναδικό για εμάς και μας αντιπροσωπεύει σαν μπάντα! Για μένα το Penya είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των τμημάτων του - είναι ο συνδυασμός των τεσσάρων μας μαζί κάνοντας μουσική, αντί για ένα άτομο, που πραγματικά δημιουργεί τον ήχο του Penya.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μάγκνους: Έχουμε μερικά ολοκαίνουργια κομμάτια σε συνεργασία με άλλους μουσικούς που θα κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα - μπορείτε να συντονιστείτε με το προφίλ της Corner Records στο Bandcamp. Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας στο www.penyaofficial.com για περισσότερες πληροφορίες.

Τι θα παίξετε στο Φεστιβάλ Afro Banana;

Μάγκνους: Θα φτάσουμε με πολλή ενέργεια και ανυπομονούμε να μεταδώσουμε αυτό το vibe σε όλους στο φεστιβάλ! Θα ερμηνεύσουμε υλικό από το πρώτο άλμπουμ μας Superliminal συν μερικούς πειραματικούς αυτοσχεδιασμούς και εκπλήξεις.

Λίλι: Όλοι πραγματικά ανυπομονούμε να παίξουμε στο Afro Banana και θέλουμε να δώσουμε μια συναυλία με πολλές θετικές και ανεβαστικές στιγμές - πραγματικά ελπίζουμε ότι το κοινό θα απολαύσει τη μουσική και τον χορό. Έχουμε το καλοκαιρινό μας σετ, το οποίο είναι ανοιχτό σε πολύ αυτοσχεδιασμό και επέκταση και έτσι δεν γνωρίζουμε ποτέ σίγουρα πού θα μας πάρει!

Έχετε επισκεφθεί την Κύπρο; 

Λίλι: Δεν έχω έρθει ποτέ στην Κύπρο και ανυπομονώ πραγματικά! Αγαπώ το καλό φαγητό και έτσι κάθε φορά που ταξιδεύω σε ένα νέο μέρος, μου αρέσει να δοκιμάζω τα τοπικά πιάτα και ακούω ότι το κυπριακό φαγητό είναι απολύτως νόστιμο!



INFO

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 

THE ARC

14:00 / B-MAN (DJ SET)

16:00 /SPIVAK (DJ SET)

18:00 / Aparapira Parape (DJ SET)

20:00 / SIXONESIX (DJ SET)

22:00 / Chevy (DJ SET)

00:00 /Afrofox (DJ SET)

02:00 / Mor Elian (DJ SET)

THE WORLD
19:30 / DJ XYDIAS (DJ SET)

20:30 /Mighty Sugarcane (LIVE)

22:00 /Afrodyssey Orchestra (LIVE)

23:30 / Penya (LIVE)

01:00 / Ricoloop (LIVE)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

THE ARC

09:30 /CLAUDIO (DJ SET)

11:30 /MESKALIDO SOUNDS (DJ SET)

13:30 / Rumba Attack (LIVE)

15:00 /SOFRONIS (DJ SET)

17:00 /DJ Magos & CHARIS (DJ SET)

19:00 /THE DUDE OF STRATOSPHEAR (CH) (LIVE)

20:00 / Sultan Shakes (UK) (DJ SET)

22:00 / GEORGE D'ANDRE (DJ SET)

00:00 / ALEXIS (DE) (DJ SET)

02:00 / Ed Davenport (DE/UK) (DJ SET)

THE WORLD

20:30 / Macumba (LIVE)

22:00 / Ebo Taylor (GH) (LIVE)

23:30 / Minyanta. (UK) (LIVE)

01:00 / Madmadmad (UK) (LIVE) .

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

10:00 /MARCOS (DJ SET)

12:00 / THE DUDE OF STRATOSPHEAR (CH) (LIVE)

14:00/ Paul Laza (IT) (DJ SET) 16:00 / Bombasoul (DJ SET)

18:00 /Dj Cotsios o Pikatillis (ABR) (ABR) (DJ SET)

+ Το πρόγραμμα του φεστιβάλ με όλες τις παράλληλες δραστηριότητες στο www.afrobanana.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις