8ο Φεστιβάλ Νέας Μουσικής τον Νοέμβριο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.10.2019

Πέντε συναυλίες κατά τις οποίες θα ακούσουμε σύγχρονα έργα Κύπριων και διεθνών συνθετών περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φετινού 8ου Φεστιβάλ Νέας Μουσικής, που ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.


Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Κέντρου Κύπριων Συνθετών και του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης.

Πολλά από τα έργα παρουσιάζονται σε πρώτη παγκόσμια ή παγκύπρια εκτέλεση και «αποτελούν την τοπική έκφραση του ήχου πρώτης γραμμής, όπως αυτός εκφράζεται στα ρεύματα της σύγχρονης λόγιας μουσικής σήμερα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για το φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

  • Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, 20:30 (Θέατρο Παλλάς)


Την έναρξη του φετινού φεστιβάλ θα κάνει το φημισμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής Ensemble Zeitfluss, με έδρα το Γκρατς (Αυστρία). Οι 12 μουσικοί που απαρτίζουν το σύνολο, το οποίο ιδρύθηκε το 2003, έχουν ως πάγια φιλοδοξία να φέρνουν αντιμέτωπα έργα μεγάλων διεθνώς αναγνωρισμένων συνθετών με αυτά των εγγενών συνθετών. Στόχος του Ensemble Zeitfluss είναι να παρουσιάζει τη συναρπαστική εξέλιξη της σημερινής μουσικής και την πολύ συχνά κρυμμένη ομορφιά της σε ένα ευρύ κοινό.    

Το πρόγραμμα της συναυλίας τους:

Ανδρέας Μουστούκης / Andreas Moustoukis: Dumaxion for ensemble
Άντης Σκορδής / Andys Skordis: empty something for ensemble
Γεώργιος Σταύρου / Georgios Stavrou: Ensynaisthisi for ensemble
Τάσος Στυλιανού / Tasos Stylianou: Lithos for ensemble
Ορέστης Τουφεξής / Orestis Toufektsis: Fractal Puzzle for ensemble
Daniel Oliver Moser: Earlicker for ensemble

  • Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, 20:30 (Αίθουσα Καστελλιώτισσα)


Οι πολύ καλοί φίλοι και συνεργάτες του φεστιβάλ, Faos Ensemble από την Ελλάδα, επιστρέφουν στην Κύπρο. Στοχεύοντας στην δημιουργία ενός αντισυμβατικού συνόλου, φορέα της νέας μουσικής, φιλοδοξούν να καταστούν μια πλατφόρμα όπου σύγχρονοι συνθέτες θα βρίσκουν και θα συν-δημιουργούν την ηχητική εμπειρία της νέας μουσικής εμπροσθοφυλακής.

Το πρόγραμμα της συναυλίας τους:

Ανδρέας Γιαγκόπουλος / Andreas Yangopoulos: Sextet for ensemble
Γεώργιος Σταύρου / Georgios Stavrou: Ludo per Phaos for ensemble
Μιχάλης Ανδρονίκου / Michalis Andronikou: In coexistence we believe for piano and cello
Σάββας Σάββα / Savvas Savva: Piano Trio for piano, violin and cello
Γεώργιος Κουμεντάκης / Georgios Koumentakis: Forget Me for solo flute
Roderik de Man: Case History for solo percussion
Iannis Xenakis: Dhipli Zyia for violin and cello
Annie Yuan: .Core for bass clarinet

  • Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019,20:30 (Αίθουσα Καστελλιώτισσα)


Το Ensemble Zeitfluss, αυτή τη φορά με μικρότερη σύνθεση, παρουσιάζει έργα κυρίως από το διεθνές ρεπερτόριο της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

Το πρόγραμμα της συναυλίας τους: 

Beat Furrer: Trio for flute, clarinet and saxophone
Jonathan Harvey: Curve with Plateaux for solo cello
Toshio Hosokawa: Etude I "2Lines" for piano
Giacinto Scelsi: IXOR for solo clarinet
Toshio Hosokawa: Etüde V "Anger" for piano
Georgios Stavrou: A Musical Earwig for ensemble
Toshio Hosokawa: Etude VI "Lied, Melody" for piano
Anselm Schaufler: Shadows of the Past for ensemble

  • Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, 20:30 (Αίθουσα Καστελλιώτισσα)


Το σύνολο ηλεκτροακουστικής μουσικής του Κέντρου Κύπριων Συνθετών και φέτος δίνει δυναμικά το παρόν του, σε μια συναυλία βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό με εναλλακτικά όργανα τα οποία εκτελούν οι ίδιοι οι συνθέτες.

  • Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, 20:30 (Αίθουσα Καστελλιώτισσα)


Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μια συναυλία του νεανικού και δυναμικού συνόλου Synaesthesis Ensemble από τη Λιθουανία. Το όραμα αυτής της ομάδα νέων και φιλόδοξων μουσικών ξεπερνά τον ήχο - στο χώρο, το φως, την κίνηση και την αφήγηση - οτιδήποτε επιτρέπει στην σύγχρονη μουσική να γίνει μια πολυδιάστατη δημιουργία, θολώνοντας τα όρια μεταξύ των ειδών.

Το πρόγραμμα της συναυλίας τους:

Γεώργιος Σταύρου / Georgios Stavrou: 3 Gestures for the Shape of Sensation for ensemble
Άντης Σκορδής / Andys Skordis: Kra…Ne for piano, saxophone and percussion
Μιχάλης Ανδρονίκου / Michalis Andronikou: Jazzy Starry Night for clarinet, el. guitar, double bass, piano and percussion
Τάσος Στυλιανού / Tasos Stylianou: Themes & Riffs for ensemble
Louis Andriessen: Workers Union for large ensemble

Συστάσεις: τα σχήματα του φεστιβάλ

electroacoustic
Το Σύνολο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής
[Composers’ Electroacoustic Ensemble] δημιουργήθηκε το 2014. Είναι ένα μουσικό σχήμα βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό με εναλλακτικά όργανα τα οποία εκτελούν συνθέτες όπως: Theremin, Ηλ. Κιθάρα, Προετοιμασμένο Πιάνο, Ηλεκτρονικά και Αυτοσχέδια Κρουστά. Σκοπός του σχήματος, στο οποίο συμμετέχουν οι Τάσος Στυλιανού, Ανδρέας Μουστούκης, Χάρης Σοφοκλέους, Γιώργος Σταύρου, είναι η δημιουργία μουσικής απελευθερωμένης από προϋπάρχουσες έννοιες ή στυλ όπως και επίσης η άμεση αντίδραση ως προς στην λανθασμένη “αρμονία” που προβάλλεται από το κατεστημένο. Προτεραιότητα είναι ο χώρος που δίνεται για την ύπαρξη του απαραίτητου στοιχείου για την ώθηση της άμεσης επικοινωνίας και δράσης.

ensemble zeitfluss
Το Ensemble Zeitfluss
ιδρύθηκε το 2003 στην πόλη Γκρατς της Αυστρίας και απαρτίζεται από 12 μουσικούς με την προσδοκία να φέρνουν αντιμέτωπα έργα μεγάλων διεθνώς αναγνωρισμένων συνθετών με αυτά των εγγενών συνθετών. Στόχος του Ensemble Zeitfluss είναι να παρουσιάζει τη συναρπαστική εξέλιξη της σημερινής μουσικής και την πολύ συχνά κρυμμένη ομορφιά της σε ένα ευρύ κοινό.

faos
Το σύνολο νέας μουσικής ΦΑΟΣ (Φ Faos ensemble)
προέκυψε σαν μια συλλογική αναζήτησή μεταξύ του βιολιστή Αλέξη Θεοφύλακτου, του συνθέτη Αντρέα Μουστούκη και του συνθέτη, πιανίστα και μουσικολόγου Θανάση Τρικούπη. Ακολούθως η αναζήτησή αυτή έγινε συλλογική μεταξύ των μελών του. Αναζητώντας την νέα ηχητική εμπειρία, έξω από τα κατεστημένα και την ιδρυματοποίηση της σύγχρονης μουσικής, έξω από την μουσική ρεπερτορίου, οι συντελεστές ελπίζουν στην δημιουργία ενός αντισυμβατικού συνόλου, φορέα της νέας μουσικής, φιλοδοξώντας να καταστούν πλατφόρμα, όπου σύγχρονοι συνθέτες θα βρίσκουν και θα συν-δημιουργούν την ηχητική εμπειρία της νέας μουσικής εμπροσθοφυλακής. Σαν κυρία αποστολή του θέτει την πρώτη εκτέλεση έργων από Κύπριους και Έλληνες συνθέτες και την διασπορά του έργου αυτού.

syntheasis
Οι Synaesthesis Ensemble
από τη Λιθουανία είναι μια ομάδα νέων και φιλόδοξων μουσικών που ξεπερνά τον ήχο - στο χώρο, το φως, την κίνηση και την αφήγηση - οτιδήποτε επιτρέπει στην σύγχρονη μουσική να γίνει μια πολυδιάστατη δημιουργία, θολώνοντας τα όρια μεταξύ των ειδών.

+ 4 - 9 Νοεμβρίου στο Θέατρο Παλλάς και στην Αίθουσα Καστελιώτισσα. Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις