Τζαζ «Κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη!»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.5.2022

Οι λάτρεις της τζαζ μουσικής από όλη την Κύπρο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τρεις σπουδαίες συναυλίες με τον θρυλικό Νεοϋορκέζο μουσικό, Joe Farnsworth, και τον βραβευμένο με Grammy, Mark Whitfield, στις 10, 11 και 12 Μαΐου. Μαζί τους θα είναι ο Ari Roland και ο Κύπριος σαξοφωνίστας Χάρης Ιωάννου.


Οι ακροατές θα παρακολουθήσουν μια πραγματικά συναρπαστική συναυλία, που συνδέει την ευφυΐα και τη δημιουργικότητα του βραβευμένου με Grammy, Mark Whitfield, το αυθεντικό τζαζ παίξιμο του παγκοσμίου φήμης Joe Farnsworth, τη ρυθμική δεξιοτεχνία του Ari Roland και τον ξεσηκωτικό ήχο του καταξιωμένου ντόπιου σαξοφωνίστα Χάρη Ιωάννου. Οι τέσσερις μουσικοί είναι ηγετικές δυνάμεις της σύγχρονης παραδοσιακής σκηνής τζαζ, και έχουν παρουσιαστεί με θρύλους όπως Dizzy Gillespie, Herbie Hancock, George Benson, Quincy Jones, Ray Charles, Art Blakey, Horace Silver, Jimmy Smith, George Coleman, Lou Donaldson, Betty Carter, Gladys Knight, John Marshall, Cedar Walton και Diana Krall.

Ο Mark Whitfield και ο Joe Farnsworth γνωρίζονται από το 1990. Όταν ο Mark μετακόμισε στη Νέα Υόρκη ο Joe είχε ήδη καθιερωθεί ως νεαρός σταρ. Είχαν παίξει μαζί σε συναυλίες μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια αλλά αυτή η συνεργασία ξεκίνησε ουσιαστικά μετά από ένα ταξίδι στη Ρωσία το 2021. «Στα τέλη του καλοκαιριού του 2021, ο Joe και εγώ προσκληθήκαμε να συναντήσουμε έναν Ρώσο πιανίστα για μερικές νύχτες στην Κριμαία και μια εβδομάδα στη Μόσχα. Διασκεδάσαμε τόσο πολύ τη συνεργασία μας που αποφασίσαμε να τη συνεχίσουμε.» λέει ο Mark.

Ο κάθε ένας φέρνει τις δικές του ποιότητες στο σύνολο. Ο Mark έχει παίξει με τον Herbie Hancock, τον Chris Botti, τον Macy Grey, τον Nicholas Payton κ.λπ., έτσι φέρνει όλες τις πτυχές της μουσικής μπλουζ, σουίνγκ, R&B και funk. Ο Joe δημιούργησε την καριέρα του επηρεασμένος από τους Cedar Walton, Pharoah Sanders, McCoy Tyner, George Coleman, έτσι φέρνει τον ρυθμό του «swinging hard» για να συμπληρώσει αυτό που φέρνει ο Mark. Όπως είπε ο Mark και οι δύο τους είναι αφοσιωμένοι στην ιδέα ότι αν οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν την τζαζ να παίζεται σε υψηλό επίπεδο αλλά και πάλι με τρόπο που τους κάνει να νιώθουν καλά, θα γίνουν θαυμαστές της τζαζ για μια ζωή.

Το πνεύμα της Νέας Υόρκης

«Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη, οπότε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι απλώς το σπίτι μου. Όσο για το πνεύμα… Η Νέα Υόρκη φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους δημιουργικούς καλλιτέχνες του κόσμου και η παράδοση της αριστείας που προσπαθούμε να διατηρήσουμε είναι πάνω από 100 ετών!» λέει ο Mark όταν ρωτήθηκε να μας περιγράψει το πνεύμα της Νέας Υόρκης και πώς τον διαμόρφωσε ως τζαζ μουσικό.

«Το πνεύμα της Νέας Υόρκης είναι να παίζεις πάντα με αγνή καρδιά! Να παίζεις και να νιώθεις ωραία, να παίζεις δυνατά! Στη Νέα Υόρκη παίζουμε δυνατά» συμπληρώνει ο Joe.

Ιεραπόστολοι της τζαζ

Στην πολύχρονη καριέρα τους έχουν διαδώσει την ψυχή της μουσικής τζαζ σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο. «Ταξιδεύω στον κόσμο εδώ και σαράντα χρόνια και το πιο σημαντικό μάθημα που μου δίδαξε η εμπειρία μου είναι ότι όλοι οι άνθρωποι παντού είναι ουσιαστικά ίδιοι… αυτή η προοπτική της «παγκόσμιας ισότητας» με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στον τρόπο που σέβομαι και αλληλεπιδρώ με ανθρώπους» λέει ο Mark όταν ρωτήθηκε τι έμαθε από την εμπειρία της περιοδείας. «Το πιο πολύτιμο μέρος της περιοδείας είναι το ότι αντιπροσωπεύουμε τη μουσική εντός και εκτός της σκηνής. Παίζουμε σε κάθε κοινό αυτό που θα ήθελε να ακούσει. Κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά» τονίζει ο Joe.

Στην Κύπρο θα παίξουν στο Sarah’s Jazz Club στη Λευκωσία και στη μουσική σκηνή Raven’s στη Λεμεσό. «Το κοινό της Κύπρου μπορεί να ανυπομονεί να ακούσει τον μοναδικό μας ήχο που είναι μια εκπροσώπηση των ιδιοφυιών της τζαζ που ήρθαν πριν από εμάς και του δημιουργικού μας αυθορμητισμού για το μέλλον!» λέει ο Mark. «Ερχόμαστε με πολλή αγάπη, πολλή χαρά!. Θα παίξουμε με όλη τη γνώση και το συναίσθημα που έχουμε» συμπληρώνει ο Joe.

INFO

*«Κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη! » Joe Farnsworth (ΗΠΑ) – ντραμς, Mark Whitfield (ΗΠΑ) - κιθάρα, Ari Roland (ΗΠΑ) – κοντραμπάσο, Χάρης Ιωάννου (CY) - σαξόφωνο. Συναυλίες την Τρίτη 10 Μαΐου και Τετάρτη 11 Μαΐου στη Λευκωσία στο Sarah’s Jazz Club στις 9.00μ.μ. Πέμπτη 12 Μαΐου στη Λεμεσό στη μουσική σκηνή Ravens στις 9.00μ.μ. / Συνιστάται η προαγορά εισιτηρίων λόγω περιορισμένου χώρου. Προπώληση εισιτηρίων στην ιστοσελίδα SoldOutTickets.com. Εισιτήρια: €25 προπώληση, €29 στην είσοδο.(Μαζί με το εισιτήριο πρέπει να γίνεται και κράτηση). Κρατήσεις: Sarah’s Jazz Club, Λευκωσία: 95147711 / Μουσική Σκηνή Ravens, Λεμεσός: 99614100 / Οι πόρτες ανοίγουν 8.30μ.μ.Σε όλες τις συναυλίες θα απαγορεύεται το κάπνισμα. Η συναυλία είναι μια παραγωγή του Cloud10 Music Agency με την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο.






Γεννημένος το 1966 και επηρεασμένος από το ζεστό, έμψυχο στυλ του George Benson, ο Mark Whitfield κέρδισε τελικά μια υποτροφία στο Berklee College of Music και στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1987. Από τότε, ο Whitfield έχει εμφανιστεί με θρύλους όπως οι Dizzy Gillespie, Quincy Jones, Art Blakey, Ray Charles, Herbie Hancock, Jimmy Smith, Wynton Marsalis και τον μεγαλύτερο μέντορά του George Benson.

Οι New York Times ονόμασαν τον Whitfield «Ο καλύτερος νέος κιθαρίστας » και το 1990 η Warner Bros κυκλοφόρησε το σόλο ντεμπούτο του «The Marksman». Αυτό οδήγησε σε μια καριέρα 14 σόλο πρότζεκτ και πρόσφατες συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως οι Sting, D'Angelo, Mary J. Blige, Chaka Khan, Diana Krall, Lauryn Hill και John Mayer.

Τον Απρίλιο του 2022 ο Whitfield κέρδισε ένα βραβείο Grammy για τη δουλειά του στο άλμπουμ του Christian McBride «For Jimmy, Wes and Oliver» (Καλύτερο άλμπουμ μεγάλου τζαζ συνόλου).

Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ντράμερ της τζαζ στον κόσμο σήμερα, ο Joe Farnsworth είναι γνωστός για την απίστευτη ταχύτητα, την ακρίβεια και το μελωδικό του παίξιμο. Γεννημένος το 1968, μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια και αργότερα σπούδασε με τους Άλαν Ντόσον και Άρθουρ Τέιλορ πριν αποφοιτήσει από το κολέγιο William Patterson το 1994. Όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, έπαιξε στο Augie's (τώρα Smoke Jazz & Supper Club)  με τους Junior Cook, Cecil Payne, John Ore, Big John Patton, Harold Mabern, John Jenkins και τους αδελφούς του, John and James. Η καριέρα του περιλαμβάνει παραγωγή πάνω από 100 δίσκων, φεστιβάλ και παγκόσμιες περιοδείες με τους Pharaoh Sanders, McCoy Tyner, Horace Silver, Lou Donaldson, Harold Mabern, Cedar Walton, Diana Krall, McCoy Tyner, George Coleman & Benny Green.

Ως πρεσβευτής της Jazz για το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Ari Roland έχει ηγηθεί σε περισσότερες από 150 περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Έχει παρουσιαστεί στα γκρουπ των μεγάλων της τζαζ Lou Donaldson, George Coleman, Betty Carter, Barry Harris, Dakota Staton, Harold Mabern και Annie Ross, καθώς και στους Wynton Marsalis, Harry Connick JR., Marcus Roberts και Peter Bernstein. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, εκπαιδεύτηκε κλασικά στο Juilliard και έπαιξε συχνά στο Jazz At Lincoln Center.

charisioannou
Ο Χάρης Ιωάννου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1976. Το 1997 εντάχθηκε στο Berklee College of Music στη Βοστόνη, όπου σπούδασε saxophone performance and jazz composition. Κατά το τελευταίο έτος των σπουδών του στη Βοστόνη κέρδισε το Woodwind Achievement Award και το 2001 μετά την αποφοίτησή του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου έμεινε για τρία χρόνια. Κατά τη διαμονή του στη Νέα Υόρκη πήρε το μεταπτυχιακό του στο performance από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ταυτόχρονα εμφανίστηκε και δίδαξε στην ευρύτερη πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το 2005 έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επέστρεψε στην Κύπρο. Η επιστροφή του τον βρήκε να συνεργάζεται με διάφορους μουσικούς και να εμφανίζεται σε μεγάλα κλαμπ και φεστιβάλ σε όλη την Κύπρο, καθώς και να παρουσιάζεται στο εξωτερικό όπως Ελλάδα, Κουβέιτ, Καζακστάν, Πολωνία, Σερβία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Λίβανο, Ιταλία, Σενεγάλη, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία και ΗΠΑ. Ο Χάρης συνεργάστηκε επίσης με την αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο στο πλαίσιο του δικοινοτικού προγράμματος Jazz Futures, μέσω του οποίου έχει εμφανιστεί σε όλη την Κύπρο μαζί με την ομάδα του Ari Roland και του Chris Byars την περίοδο 2007-2013. Το 2015 ηγήθηκε του σχήματος BopCy, ένα κουαρτέτο με Κύπριους μουσικούς και κέρδισε τη 2η θέση στον πρώτο πανελλήνιο jazz διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ακολούθως εμφανίστηκε στη Σύρο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Τζαζ 2015. Έχει διδάξει σε σεμινάρια στην Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Λίβανο. Ο Χάρης Ιωάννου σήμερα διδάσκει σαξόφωνο και το ιδίωμα της jazz στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως επίκουρος καθηγητής, ενώ συνεχίζει να είναι ενεργός στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις