Lutz Streun… BOBBY RAUSCH… ΚΑΤΥΔΑΤΑ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.8.2022
Οι Τάσεις & Φάσεις σε μια διαδικτυακή κουβέντα με τον frontman της μπάντας από το Βερολίνο που θα ακούσουμε στο φετινό μουσικό Φεστιβάλ Windcraft

Είμαστε πολύ τυχεροί όταν στο νησάκι μας γίνονται ωραίες καταστάσεις γεμάτες ενέργεια. Μια από αυτές είναι αναμφισβήτητα και το μουσικό Φεστιβάλ Windcraft στα Κατύδατα στις 5,6 και 7 Αυγούστου. Όλοι οι μουσικόφιλοι φίλοι της ενέργειας και του διαφορετικού ήχου πρέπει να βρίσκονται εκεί. Πολλές και αξιόλογες μπάντες, εργαστήρια, χαμόγελα, διοργανωμένα από την πρόσχαρη Έλλη Μιχαήλ και την παρέα της. Στις πιο κάτω γραμμές, σας παρουσιάζουμε μια κουβέντα που είχαμε με τους BOBBY RAUSCH. Μια μπάντα από τη Γερμανία που εμφανίζεται στις 6 Αυγούστου στην κύρια σκηνή του Windcraft και έρχονται στην Κύπρο με τη στήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε. Αν και δεν μπορείς να τους πεις… καθαρή τζαζ (αν και πατάνε σε αυτήν), γεγονός παραμένει πως με το βαθύ τους μπάσο, τα χιπ χοπ ακούσματα, και τα ηλεκτρονικά beats, αναλογικά και ψηφιακά, καταφέρνουν να μεθύσουν το ακροατήριό τους. Σίγουρα θα παίξουν δυνατά και καταϊδρωμένα. Αυτό καταλάβαμε και από την κουβέντα που είχαμε με τον Lutz Streun, το μπάσο κλαρίνο της μπάντας. Μία από τις πιο απολαυστικές προτάσεις του καλοκαιριού…

Τάσεις & Φάσεις: Πόσο εύκολη ή δύσκολη πιστεύεις ότι είναι η μουσική σας;

Lutz: Χαχα, ωραία ερώτηση. Λοιπόν, ο στόχος μας είναι πάντα να κρατάμε τις συνθέσεις απλές. Όσο πιο απλές είναι οι συνθέσεις, τόσο περισσότερο μπορούμε να αφεθούμε και να απολαύσουμε την ατμόσφαιρα. Λιγότερη σκέψη, περισσότερη απόλαυση και αγάπη της στιγμής. Όμως, η ιδέα της μπάντας μας είναι: δύο ξύλινα πνευστά και ένας ντράμερ, πολύ ασυνήθιστο. Οπότε, ο Oleg (βαρύτονο σαξόφωνο) και εγώ (μπάσο κλαρίνο) δεν έχουμε τον τυπικό ρόλο σαξόφωνου/κλαρινέτου, παίζοντας μόνο μελωδίες. Παίζουμε μελωδίες, αλλά έχουμε και το ρυθμικό κομμάτι, είναι και το μπάσο. Έτσι, στο τέλος μιας συναυλίας είμαστε συχνά εξαντλημένοι και γελάμε για το πόσο δύσκολη είναι στην πραγματικότητα η μουσική μας.

Τ&Φ: Κάνουμε μια ραδιοφωνική εκπομπή μια φορά την εβδομάδα και πολύ συχνά παίζουμε Einsturzende Neubauten. Από τώρα θα βάλουμε και τη μουσική σας. Πόσο εμπνευστική είναι, κατά τη γνώμη σου, η μουσική σκηνή στη Γερμανία;

Lutz: Α, μου αρέσει. Ειδικά η σκηνή στο Βερολίνο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί ενδιαφέροντες μουσικοί εδώ από όλο τον κόσμο. Και υπάρχει μια καλή underground σκηνή, η οποία είναι σημαντική αν θέλεις να δοκιμάσεις έναν νέο ήχο. Υπάρχουν τόσα πολλά στυλ εδώ. Αυτό που μου αρέσει επίσης είναι αυτή η πλευρά του γινγκ και γιανγκ του Βερολίνου: 6 μήνες ηλιοφάνειας και καθαρής συλλογικής ενέργειας και 6 μήνες ψυχρότητας και μερικές φορές πολύ λίγη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων στον δρόμο. Αυτός ο γινγκ και γιανγκ ρυθμός κάνει τη μουσική πολύ αυθεντική και ειλικρινή εδώ. Η σκοτεινή μουσική μπορεί να λάμπει αρκετά θετικά εδώ, γιατί αν ζεις εδώ, έχεις βιώσει πάντα και τις δύο όψεις του νομίσματος.

Τ&Φ: Πώς δημιουργήθηκε το συγκρότημα;

Lutz: Θα προσπαθήσω να το κρατήσω σύντομο. Σπούδασα μουσική στο Arnheim (Ολλανδία) με τον Oleg και τον Nico. Μετά τις σπουδές μου έκανα πολλές περιοδείες με ένα συγκρότημα που ονομαζόταν «Three Fall», το οποίο επίσης αποτελούνταν από δύο πνευστά και έναν ντράμερ. Λειτούργησε πολύ καλά.

Μετά από χρόνια συνάντησα ξανά τον Oleg στο Βερολίνο και πρότεινα να δοκιμάσουμε αυτό το είδος τριάδας μαζί και δούλεψε πολύ καλά. Ο Oleg έχει αυτή τη δυνατή μελαγχολική στάση που με εμπνέει πολύ. Ο Nico είναι ο Jimi Hendrix των κρουστών. Και μου αρέσει να φέρνω μέσα και το υπόβαθρό μου στη χιπ χοπ. Η τζαζ είναι η δημιουργία νέων μονοπατιών και ο συνδυασμός στυλ. Έτσι καταλήξαμε σαν μπάντα, και αυτή είναι η ουσία.

Τ&Φ: Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή είναι 40c. Σίγουρα στο Φεστιβάλ θα ιδρώσετε πολύ! Σε ποιο λεπτό μετά την έναρξη της συναυλίας σας θα δούμε τα μπλουζάκια σας να στάζουν από τον ιδρώτα;

Lutz: Νομίζω ότι θα ιδρώσουμε μετά από 10 δευτερόλεπτα ήδη. Αλλά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: έχουμε παίξει πολλές συναυλίες ντυμένοι με φανταχτερά κοστούμια που θεωρούσαμε ως τη 'στολή' μας στη σκηνή. Μπορώ να σου πω ότι αυτά τα κοστούμια ήταν πολύ ζεστά όταν ήμασταν στη σκηνή, με τους προβολείς να λάμπουν πάνω σου και παίζοντας σε ένα γεμάτο κλαμπ. Οπότε είμαστε προετοιμασμένοι, σίγουρα δεν θα φορέσουμε αυτά τα κοστούμια στην Κύπρο, τότε θα νιώσουμε σαν να είναι 80c. Αλλά γενικά είναι πολύ ωραίο όταν ο ιδρώτας συνδυάζεται με μουσική, μου αρέσει όταν η ατμόσφαιρα καίει.

Τ&Φ: Στην επόμενη εκπομπή θα παίξουμε τη μουσική σας. Θα μας άρεσε πολύ αν προτείνατε ποια κομμάτια πρέπει να είναι τα πρώτα δύο κομμάτια και γιατί.

Lutz: Τι ώρα θα είναι η εκπομπή; Θα ήθελα να το μάθω πριν προτείνω τα κομμάτια.

Τ&Φ: 9μ.μ.-11μ.μ. Κυριακή

Lutz : Λοιπόν, ίσως:

1.Jetzt (με τον DJ illvibe). Έχει ένα ωραίο χαλαρό χιπ χοπ vibe, ταιριάζει σε ένα χαλαρό κυριακάτικο βράδυ και συστήνει ένα πολύ ενδιαφέροντα DJ από το Βερολίνο!

2.Crossing. Χαλαρό κομμάτι για τον έναστρο ουρανό της Κυριακής.

Τ&Φ: Ok! Ευχαριστούμε.

Τ&Φ: Ποιο live σας είναι το πιο αξέχαστο;

Lutz : Είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις μόνο ένα. Αλλά μας αρέσει να παίζουμε αργά το βράδυ, και μας αρέσει να έχουμε ένα δυνατό μουσικό σύστημα, μας αρέσει να έχουμε καλό κοινό…. έτσι νιώθω ήδη ότι η συναυλία στο Windcraft θα είναι μια από τις πιο αξιομνημόνευτες

Τ&Φ: Ακόμα τρεις απλές ερωτήσεις

Τ&Φ: Πόσο συχνά κάνετε πρόβες και πού;

Lutz: Προσπαθούμε να κάνουμε πρόβες με το συγκρότημα μία φορά την εβδομάδα, κάτι που δεν βγαίνει στο τέλος, αλλά αυτό μας κάνει να συναντιόμαστε τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες. Οι περισσότερες από τις πρόβες μας γίνονται στο δωμάτιό μας στο Βερολίνο Neukölln.

Τ&Φ: Ποια είναι η μέση ηλικιακή ομάδα του κοινού σας;

Lutz: Εξαρτάται από την τοποθεσία. Παίζουμε συναυλίες σε τζαζ κλαμπ όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι ίσως τα 40, αλλά παίζουμε και σε κλαμπ ηλεκτρονικής μουσικής όπου ο μέσος όρος είναι ίσως τα 30.

Τ&Φ: Έχεις φανταστεί ποτέ τη μουσική σου με στίχους;

Lutz: Ναι. Συνεργαζόμαστε πολύ με μια σπουδαία ράπερ από το Βερολίνο: τη Lisaholic. Κάνει ραπ στα γερμανικά και ζει στο Βερολίνο. Δουλεύει καλά, γιατί τα τραγούδια μας μπορούν να παιχτούν ως ρυθμοί hip hop.

Τ&Φ: Έχετε κάτι να πείτε στο κυπριακό κοινό πριν έρθετε;

Lutz: Λοιπόν, πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω την Έλλη, τη διοργανώτρια αυτού του υπέροχου Φεστιβάλ. Και επίσης ευχαριστώ το Ινστιτούτο Γκαίτε που μας έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε. Και, ναι, αγαπητό κοινό, ανυπομονούμε να παίξουμε για εσάς και να απολαύσουμε τη στιγμή μαζί σας. Ελπίζω να είστε ανοιχτοί για πειραματικές στιγμές, αλλά να είστε έτοιμοι να χορέψετε!!!

Τ&Φ: Τέλεια! Ευχαριστούμε Lutz!

INFO

Οι BobbyRausch θα παίξουν το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022|Πρόγραμμα και πληροφορίες: www.windcraftmusicfest.com |Τιμή εισιτηρίου: Προπώληση €15 / 1ήμερο, €35 / 3ήμερο. Στην είσοδο (κατόπιν διαθεσιμότητας) €20 / 1ήμερο, €45 / 3ήμερο. Παιδιά κάτω των 12 δωρεάν. |Διαδικτυακή προπώληση εισιτηρίων: soldoutticketbox.com. |Επικοινωνία: +357 22 377748, info@windcraftmusic.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις