Ο Kυπριακός Μύθος συναντά τη Βιενέζικη Μουσική

Δημοσιεύθηκε 17.10.2022
Aυστρία & Κύπρος γιορτάζουν 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων

Λευκωσία: Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 - Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30

Λεμεσός: Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 - Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20:30

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας γιορτάζουν τη συμπλήρωση 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Aυστρίας – Κύπρου, παρουσιάζοντας μια συναυλία με εμβληματικά έργα σπουδαίων συνθετών των δύο χωρών. Υπο τη διεύθυνση του Günter Neuhold, σε αυτή την όμορφη μουσική συνέργεια συμμετέχουν δύο εξέχοντες λυρικοί καλλιτέχνες από την Αυστρία, η σοπράνο Simona Eisinger και o βαρύτονος Günter Haumer.

Εμπνευσμένo από τις αντίστοιχες μουσικές παραδόσεις Κύπρου και Αυστρίας, το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική των Σόλωνα Μιχαηλίδη, Johann Strauss και Franz Lehár: έργα όπως η Αρχαïκή Σουίτα και η Άρια της Ναυσικά του Σόλωνα Μιχαηλίδη και το κυπριακό παραδοσιακό «Αροδαφνούσα» σε ενορχήστρωση Άλκη Μπαλτά εμπνευσμένα από την ιστορία και τον μύθο, καθώς και Βιενέζικη μουσική γεμάτη κομψότητα και ενέργεια, όπως αποσπάσματα από τις οπερέτες H νυχτερίδα και Η εύθυμη χήρα.

Σόλων Μιχαηλίδης: Αρχαïκή Σουίτα

Άρια της Ναυσικάς από την όπερα Οδυσσέας, μεταγραφή για κλαρινέτο (ενορχ.: Μίκης Μιχαηλίδης)

«Η Προσευχή του ταπεινού» για βαρύτονο

Άλκης Μπαλτάς: Αροδαφνούσα - Φαντασία πάνω σε Κυπριακή Μεσαιωνική μελωδία

Johann Strauss: Aπό την οπερέτα H νυχτερίδα:

Εισαγωγή

Csárdás - σοπράνο

Franz Lehár: Από την οπερέτα Η εύθυμη χήρα:

“Da geh´ich zu Maxim” - βαρύτονος

“Lippen Schweigen” - ντουέτο σοπράνο & βαρύτονος

Johann Strauss: Rettungs Jubel Marsch (Εορταστικό Εμβατήριο), έργο 126

Simona Eisinger σοπράνο

Günter Haumer βαρύτονος

Γιώργος Κουντούρης παρουσίαση

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Günter Neuhold

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας στη Λευκωσία

Τιμές εισιτηρίων:

Ζώνη Α: €15 / Ζώνη Β: €10

Προπώληση εισιτηρίων:

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (Λεωφόρος Μουσείου 4, 1097 Λευκωσία):

Aπό την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy, το Ταμείο του Θεάτρου Παλλάς κάθε Τετάρτη 16:00-19:00 και το Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας 2 ώρες πριν την έναρξη.

Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού (Αγίας Ζώνης 4, 3027 Λεμεσός, 25 377277):

Από την ιστοσελίδα www.soldouttickets.com.cy, το Ταμείο του Θεάτρου: Δευ-Παρ: 10:00-13:00 & 16:00-19:00 και πριν την έναρξη.

Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Κωνσταντία Ηλία στο 22 463135 ή στο c.elia@cyso.org.cy

4352571120656744 80780

SIMONA EISINGER, σοπράνο

Η Simona Eisinger είναι μια Αυστριακή σοπράνο με ρίζες από Σλοβακία. Σπούδασε λυρικό τραγούδι και απέκτησε μεταπτυχιακό από το Κονσερβατόριο του Ιδιωτικού Πανεπιστημίου Βιέννης (MUK). Το 2007 έκανε το ντεμπούτο της στην οπερατική σκηνή και έκτοτε παρουσιάστηκε σε λυρικές σκηνές και θέατρα όπως η Volksoper Βιέννης, το Theater an der Wien, το Κρατικό Θέατρο στο Gärtnerplatz του Μονάχου, τη Neue Oper Βιέννης, το Θέατρο Λουκέρνης, καθώς και σε φημισμένα φεστιβάλ όπερας.

Η λυρική σοπράνο έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως Pamina και 1.Dame (Ο μαγικός αυλός), Lauretta (Gianni Schicchi), Gretel (Hänsel und Gretel), Ninetta (Rossini: Diebische Elster), καθώς και ρόλους Diva όπως Sylva Varescu (Csardasfürstin) και Hansi (Stolz:Frühjahrsparade). Την ενδιαφέρει επίσης η όπερα του 20 ου αιώνα, κι έχει στο ενεργητικό της συμμετοχή σε παραγωγές όπως Kehraus um St. Stephan του Krenek, Solaris του Fujikura, The Telephone του Menotti και Prinz von Homburg του Henze.

Παράλληλα, κάνει πολλές εμφανίσεις με ορχήστρες και σολίστ σε ορατόρια. Έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ σε σπουδαίες αίθουσες συναυλιών, όπως Musikverein και Konzerthaus Βιέννης, Philharmonie Gasteig στο Μόναχο, Konserthuset στη Στοκχόλμη, Αίθουσα Santory και Opera City Hall στο Τόκυο, ανάμεσα σε άλλες, καθώς και με φημισμένες ορχήστρες όπως NÖ Tonkünstler, Ορχήστρα Johann Strauss Βιέννης, Ορχήστρα του Schönbrunn Palace και Σύνολα με μέλη της Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Από το 2018, η Simona Eisinger διατηρεί αποκλειστική συνεργασία με τον Αυστριακό συνθέτη Guntolf Palten (1927*) και έχει ηχογραφήσει τα Lied του για την εταιρεία Preiser Records σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση. Το 5ο CD θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022.

4352572911201870 80781

GÜNTER HAUMER, βαρύτονος

Ο Αυστριακός βαρύτονος Günter Haumer είναι διεθνώς αναγνωρισμενος για την ποικιλομορφία του ως ερμηνευτής. Έχει συνεργαστεί με φημισμένους μαέστρους όπως Gustavo Dudamel, Christian Thielemann, Ivor Bolton, Jesús López-Cobos, Fabio Luisi, Philippe Herreweghe, Mirga Gražinytė-Tyla και Dan Ettinger. Έχει παρουσιαστεί σε αίθουσες συναυλιών όπως Musikverein και Konzerthaus Βιέννης, Auditorio Nacional Μαδρίτης, Philharmonie Δρέσδης, Φεστιβάλ του Μπαïρόιτ, Semperoper Δρέσδης, Cité de la musique Παρισιού, Όπερα του Τελ Αβίβ, Osterfestspiele του Σάλτσμπουργκ, Theater an der Wien, Festwochen Βιέννης, Αίθουσα Τζόουνς για τις Παραστατικές Τέχνες του Τέξας, Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Ουτρέχτης, Warschauer Philharmonie, Teatro Mayor της Μπογκοτά.

Έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως Don Giovanni, Conte Almaviva, Giorgio Germont, Don Alfonso, Malatesta, Danilo στην οπερέτα Η Εύθυμη Χήρα και Dr. Falke στην οπερέτα Η Νυχτερίδα. Είναι επίσης περιζήτητος στη σκηνή σύγχρονης μουσικής χάρη στην εξαιρετική του μουσική αντίληψη. Έχει ερμηνεύσει τον κύριο ρόλο στην όπερα Immer noch Loge του Gordon Kampe στο Φεστιβάλ του Μπαïρόιτ και στην Judas του Christoph Ehrenfellner, καθώς και τον ρόλο του Amfortas στo Mea culpa του Christoph Schlingensief. Ως ερμηνευτής Lieder, o Günter Haumer χαίρει αναγνώρισης ως ένας από τους καλύτερους ερμηνευτές του είδους, συνεργαζόμενος συχνά με τους πιανίστες Julius Drake και James Baillieu. Στο πλαίσιο της επετείου Richard Strauss, συμμετείχε στην έκδοση άπαντων των τραγουδιών του από την Hyperion Records London, με τον Roger Vignoles στο πιάνο.

Έχει επίσης συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Rolando Villazón, Deborah Warner, Nikolaus Habjan, Christiane Lutz, και Philipp Harnoncourt, ανάμεσα σε άλλους. Ο Günter Haumer είναι μέλος της Volksoper Βιέννης από το 2012.

4352574271805788 8080

GÜNTER NEUHOLD

O Günter Neuhold γεννήθηκε στο Graz της Αυστρίας το 1947. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο του Graz αποκτώντας τον μεταπτυχιακό του τίτλο. Στη συνέχεια, παρακολούθησε ανώτερα μαθήματα στη Ρώμη με τον Franco Ferrara και στη Βιέννη με τον καθηγητή Hans Swarowsky. Μεταξύ του 1972 και 1980 συνεργάστηκε με διάφορες όπερες στη Γερμανία, περιλαμβανομένων του Αννόβερου και Ντόρντμουντ ως Πρώτος Μαέστρος (Kapellmeister).

Έχοντας κερδίσει βραβεία σε αρκετούς διαγωνισμούς (Φλωρεντία 1 ο βραβείο το 1976; San Remo “Marinuzzi” 1 ο βραβείο το 1976; Βιέννη “Swarowsky” 2o βραβείο το 1977; Σάλτσμπουργκ “Böhm” 1 ο βραβείο το 1977; Μιλάνο “Cantelli” 3 ο Βραβείο το 1977), άρχισε η διεθνής του καριέρα.

Από το 1981 μέχρι το 1986 υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Teatro Regio της Πάρμας, καθώς και Κύριος Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας “Arturo Toscanini”. Διετέλεσε Kύριος Μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Φλάνδρας στην Αμβέρσα, με την οποία περιόδευσε σε Γερμανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία. Ο Günter Neuhold υπήρξε Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Μπάντεν στην Καρλσρούη. Διετέλεσε επίσης Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής στη Βρέμη, καθώς και Κύριος Μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μπιλμπάο. Από το 2022 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Εκτός από τις μόνιμες του θέσεις, έχει επίσης διευθύνει τις ακόλουθες ορχήστρες: Φιλαρμονική Βιέννης, Συμφωνική Βιέννης, Staatskapelle Δρέσδης, Ορχήστρα Philharmonia, Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας, Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Κολωνίας, Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Λειψίας, Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Αμβούργου, Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Μπάντεν-Μπάντεν, Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Στουτγάρδης, Συμφωνική Ραδιοφωνίας Βερολίνου, Gürzenich Κολωνίας, Εθνική Φιλαρμονική Βουδαπέστης, Συμφωνική Ραδιοφωνίας Βιέννης, Εθνική Συμφωνική της RAI, Eθνική Συμφωνική Ορχήστρα Τορίνο, Ορχήστρα Maggio Musicale Fiorentino, La Fenice Βενετίας, Ορχήστρα BBC Κάρντιφ, Συμφωνικές Ορχήστρες της Τουλούζης, Μπορντώ, Μόντε Κάρλο, RTVE Μαδρίτης, Σεβίλλης και Βαρκελώνης, Συμφωνικές Ορχήστρες Σιγκαπούρης, Κατάρ, Μαλαισίας, Σαγκάης, Τιαντζίν, Χανγκτσόου, Ιντσεόν, Μασάν, Τσανγκγουόν, Μπουσάν, Φιλαρμονική του Τόκυο, Μετροπόλιταν του Τόκυο, Συμφωνική Yomiuri, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Αργεντινής, Φιλαρμονική του Θεάτρου Κολόν, Συμφωνικές Ορχήστρες του Σάο Πάολο και Ρίο ντε Τζανέϊρο, Φιλαρμονικές της Πόλης του Μεξικού, Ορχήστρα Ραδιοτηλεόρασης Tchaikovksy Μόσχας, Συμφωνική Ορχήστρα Βανκούβερ, Αυστραλιανός Ραδιοφωνικός Σταθμός ABC Μελβούρνης, Φιλαρμονική του Ώκλαντ.

Έχει διευθύνει όπερες σε: Κρατική Όπερα Βιέννης, Σκάλα του Μιλάνου, Zυρίχη, Δρέσδη, Μόναχο, Κρατική Όπερα Βερολίνου, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Όπερες της Λειψίας, Βουδαπέστης, Μαδρίτης, Μόντε Κάρλο, Παρισιού, Γενεύης, Μπορντώ, Τουλούζης, Στρασβούργου, Όσλο, Λισαβώνας, Ρώμης, Μπολόνιας, La Fenice Βενετίας, Γένοβας, Παλέρμο, Φιλαδέλφιας, Θέατρο Κολόν Μπουένος Άιρες, Εθνικό Θέατρο του Τόκυο, ενώ έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ρωσία. Φεστιβάλ στα οποία συμμετείχε περιλαμβάνουν: Festspiele Σάλτσμπουργκ, Βατικανό, Φεστιβάλ Ραδιοφωνίας Γαλλίας-Μονπελιέ, Φλάνδρας, Μπιενάλλε Βενετίας, Bruckner-Fest St. Florian, Φεστιβάλ Ενέσκου στο Βουκουρέστι, Φεστιβάλ Δρέσδης, Φεστιβάλ Μουσικής Κολοράντο, Φεστιβάλ Γρανάδας, Σανταντέρ, Mπουσάν MARU.

Έχει δώσει Masterclasses και έχει συμμετάσχει ως Πρόεδρος και Μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς διαγωνισμούς. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει έργα J. S. Bach, Bartók, Berg, Berlioz, Brahms, Bruckner, Mahler, Puccini, Schönberg, Schreker, Jos./Joh. Strauss, Stravinsky, Verdi, Wagner, κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»