Ο κόσμος της τέχνης αντιδρά στα μισητά σχόλια του Γε

Δημοσιεύθηκε 27.10.2022
Ένα κινηματογραφικό στούντιο απέσυρε το ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ του για τον Γε, οι καλλιτέχνες καταγγέλλουν τη ρητορική μίσους και το Μουσείο Ολοκαυτώματος του Λος Άντζελες λέει ότι δέχτηκε απειλές.

Το παγκόσμιο στούντιο MRC entertainment εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι απέσυρε το ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ για τον Ye (πρώην Κάνιε Γουέστ) μετά τα τελευταία αντισημιτικά του σχόλια. Η εταιρεία, γνωστή για την παραγωγή των ταινιών Ozark, House of Cards και της κινηματογραφικής σειράς Ted, ιδρύθηκε και διευθύνεται σήμερα από τους Modi Wiczyk, Asif Satchu και Scott Tenley - "έναν Εβραίο, έναν Μουσουλμάνο και έναν Χριστιανό", αντίστοιχα.

Ήταν ένας μακρύς Οκτώβριος στη σφαίρα της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του Γε. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο Γε παρέδωσε τα μπλουζάκια του "White Lives Matter" στους άστεγους του Λος Άντζελες στο Skid Row, έκανε κινήσεις για την αγορά της συντηρητικής εφαρμογής κοινωνικών μέσων Parler και έκανε μια σειρά από αντισημιτικά σχόλια και θεωρίες που δημοσιοποιήθηκαν στα κοινωνικά μέσα (σε λογαριασμούς που έχουν πλέον μπλοκαριστεί), καθώς και τη συνέντευξη στο podcast Drink Champs που έκτοτε έχει διαγραφεί. Αρκετές εταιρείες που συνδέονται με τον Γε και τα πρότζεκτ του ξύπνησαν από το λήθαργο και διέκοψαν επιτέλους τους δεσμούς τους με τον καλλιτέχνη.

Η δήλωση της MRC Entertainment αυτή την εβδομάδα ακολουθεί τις σχετικές ανακοινώσεις της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, της Vogue, της Creative Artists Agency (CAA) και της Balenciaga, οι οποίες εγκατέλειψαν τον ράπερ μετά από αυξανόμενες πιέσεις από καταναλωτές, διασημότητες και άλλες εταιρίες.

"Ο Κάνιε είναι παραγωγός και δειγματολήπτης μουσικής. Την περασμένη εβδομάδα έκανε δειγματοληψία και έκανε remix ένα κλασικό κομμάτι που βρίσκεται στα charts εδώ και πάνω από 3.000 χρόνια - το ψέμα ότι οι Εβραίοι είναι κακοί και συνωμοτούν για να ελέγξουν τον κόσμο για δικό τους όφελος", δήλωσε η MRC με έναν μάλλον αλληγορικό τόνο που έκανε ορισμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν διπλή σκέψη. "Αυτό το τραγούδι τραγουδήθηκε acapella την εποχή των Φαραώ, της Βαβυλώνας και της Ρώμης, έγινε ακουστικό με την ισπανική Ιερά Εξέταση και το Παλαιό Εγκαταστατικό της Ρωσίας και ο Χίτλερ το πήρε ηλεκτρικά. Ο Κάνιε βοήθησε τώρα να γίνει mainstream στη σύγχρονη εποχή".

Πέρα από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, η ρητορική μίσους του Γε αντηχεί και στον κόσμο των εικαστικών τεχνών, με καλλιτέχνες όπως η Ζόι Μπάκμαν και η Ντέμπορα Κας να μιλούν διαδικτυακά.

Η εβραιοαμερικανίδα καλλιτέχνης Summer Leavitt, με έδρα την Καλιφόρνια, είχε πολλά να πει για το πώς οι μάρκες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χειριστούν τα αντισημιτικά παραληρήματα του Γε, προτρέποντας τις μαζικές πλατφόρμες να αναγνωρίσουν ότι "το να συνεχίζεις εν γνώσει σου να παρέχεις αυτό το χώρο σε κάποιον που κάνει ρατσιστικές ή αντισημιτικές δηλώσεις σημαίνει ότι το ανέχεσαι και κερδίζεις από αυτό".

"Οι εταιρείες που συνεργάζονται μαζί του και τον υποστηρίζουν πρέπει να διακόψουν αμέσως τους δεσμούς τους. Αν δεν το κάνουν, είναι σαφές με ποια πλευρά βρίσκονται", δήλωσε η Leavitt στο Hyperallergic. "Πόσες φορές πρέπει να ξαναζήσουμε την ιστορία για να μάθουμε ποιες επιλογές θα έπρεπε να είχαμε κάνει; Είδαμε ήδη τι συμβαίνει όταν δίνεις σε έναν απατεώνα επιχειρηματία μια τεράστια πλατφόρμα για να εκτοξεύει το μίσος του και ξέραμε και τότε ποιες θα ήταν οι συνέπειες".

Ενώ οι εταιρείες χτυπούν τον Γε εκεί που πονάει περισσότερο, το σχόλιό του επηρεάζει εβραίους και ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος του Λος Άντζελες λέει ότι δέχθηκε μια λαίλαπα αντισημιτικών μηνυμάτων, spam, ακόμη και απειλές, αφού προσκάλεσε τον Γε νωρίτερα μέσα στο μήνα, σε μια προσπάθεια να δείξει στον καλλιτέχνη πόσο βαθιά επιζήμια ήταν τα λόγια του. (Ο Γε απέρριψε δημοσίως την πρόσκληση, ανοίγοντας τις πόρτες για τις αντιδράσεις μίσους).

Είναι σαφές ότι τα λόγια του Γε έχουν πυροδοτήσει αντισημιτική συμπεριφορά στο Λος Άντζελες και πιθανώς και πέρα από αυτό. Ορισμένα άτομα από την αντισημιτική ομάδα μίσους που είναι γνωστή ως Goyim Defense League βγήκαν στον αυτοκινητόδρομο 405 για να αναρτήσουν πανό που έγραφαν "Ο Κάνιε είχε δίκαιο για τους Εβραίους". Οι κάτοικοι του Λος Άντζελες είδαν επίσης μια εισροή φυλλαδίων με νεοναζιστικό προσανατολισμό στα κατώφλια των σπιτιών, καθώς και αντισημιτική ρητορική μίσους κολλημένη σε διαφημιστικές πινακίδες.

Αν και τα εμπορικά σήματα και οι εταιρείες έχουν δίκιο να αποσύρουν τον Γε μετά τα σχόλιά του, η 'Εμιλι Ντρου Μίλερ, μια εβραιοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα, επισημαίνει ότι η απομάκρυνση από τα εμπορικά σήματα και ο αποκλεισμός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μόνο το ένα άκρο ενός δίκοπου μαχαιριού που θα στρέψει τον Ye και τους μαθητές του σε ακροδεξιά μέσα όπως το Parler, όπου μπορούν "να είναι ελεύθερα ανισόρροποι και να ενθαρρύνουν τους νεοναζί".

"Μια αναπόφευκτη ατυχής συνέπεια του αντισημιτισμού, που είναι σαν μια θεωρία συνωμοσίας, είναι ότι όταν απονέμεται δικαιοσύνη, οι αντισημίτες χρησιμοποιούν την ενέργεια που έγινε για να αποδείξουν την άποψή τους", δήλωσε η Μίλερ στο Hyperallergic.

Πέρα από το να καταδικάζουμε το μίσος, η Leavitt μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ενισχύουμε τους δεσμούς της κοινότητας απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον κίνδυνο.

"Η αλληλοβοήθεια, η σύνδεση με τους γείτονες και την κοινότητα είναι αυτό που κράτησε μερικούς ανθρώπους ζωντανούς και ασφαλείς στη ναζιστική Γερμανία", επανέλαβε. "Να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον, να εμφανιστούμε ο ένας για τον άλλον, να ρωτήσουμε πώς μπορούμε να παράσχουμε υποστήριξη και να κάνουμε αυτή την υποστηρικτική ενέργεια, χωρίς ερωτήσεις, μόνο και μόνο επειδή όλοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ασφάλεια, παρηγοριά, αγάπη".

ΠΗΓΗ: Hyperallergic.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»