"From West to Modal" - Μουσικό εργαστήρι με τον Peppe Frana

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.11.2022
Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρου και η Παραπλεύρως Παραγωγές διοργανώνουν το σεμινάριο “ From West to Modal”, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC).

Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο Peppe Frana, δεξιοτέχνης και ειδήμονας τόσο στη μεσαιωνική μουσική, όσο και στο μακάμ. Ο ίδιος επισημαίνει:

“Σε αυτό το εργαστήριο, θα εξετάσουμε και θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε την προσέγγιση και τη νοοτροπία που είναι απαραίτητα από την αρχή της μελέτης κάποιου, προκειμένου ένας μουσικός που έχει εκπαιδευτεί στη Δύση να προσεγγίσει επιτυχώς μη ευρωπαϊκά και πρώιμα ευρωπαϊκά ρεπερτόρια τροπικής μουσικής.

Θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε και να διερευνήσουμε το κοινό έδαφος στο οποίο λειτουργούν όλα τα κύρια τροπικά συστήματα και, μέσω ειδικά σχεδιασμένων ασκήσεων, θα μάθουμε πώς να προσεγγίζουμε με μια τροπική οπτική τους αυτοσχεδιασμούς, τις συνθέσεις και την απόδοση παραδοσιακού ρεπερτορίου.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, πολλές θεωρητικές και άλλες τέτοιες πραγματείες έχουν γραφτεί σε περιοχές του κόσμου όπου απαντάται κυρίως η τροπική μουσική. Τα περισσότερα από αυτά ωστόσο, είχαν υπερβολικά θεωρητικό χαρακτήρα και δεν οδήγησαν στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και βοηθητικού παιδαγωγικού συστήματος που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το παραδοσιακό σύστημα μάθησης που επικρατούσε μέχρι τότε.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τέτοιες θεωρητικές πραγματείες, αντί να ξεκαθαρίζουν ασαφή σημεία, στην πραγματικότητα συνέβαλαν σε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση για εκείνους που τις θεώρησαν ως συνεκτικές και ολοκληρωμένες εξηγήσεις του φαινομένου της τροπικής μουσικής.

Σύμφωνα με την εμπειρία μας, μια καθοδηγούμενη πρακτική προσέγγιση μπορεί εύκολα και γρήγορα να αποσαφηνίσει όλες τις βασικές έννοιες, καθιστώντας έτσι την περαιτέρω και βαθύτερη κατανόηση ενός μουσικού ιδιώματος, θέμα «αυτιών και ετών» (όπως περιγράφει ο Ross Daly), με άλλα λόγια χρόνου και εμπειρίας.”

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε μουσικούς όλων των επιπέδων, με γλώσσα τα Αγγλικά και δυνατότητα μετάφρασης στα Ελληνικά.

4382062222272914 1121200

Πληροφορίες Εργαστηρίου:

Μέρα: Σάββατο, 26 Νοεμβρίου

Ώρες: 11πμ-2μμ & 4μμ-7μμ (*διάλειμμα 2μμ-4μμ)

Χώρος διεξαγωγής: Research & Technology Building (RTB) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Μάρκου Δράκου 8, Έγκωμη, αίθουσα RTB34)

Κόστος συμμετοχής:

- 40 ευρώ

- 20 ευρώ για φοιτητές μουσικής (απαραίτητη η ένδειξη φοιτητικής ταυτότητας)

- Δωρεάν για τους φοιτητές στο Τμήμα Μουσικής και Χορού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (απαραίτητη η ένδειξη φοιτητικής ταυτότητας)

Δηλώσεις συμμετοχής στο 70007102 - μέχρι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Διοργανωτές: Παραπλεύρως Παραγωγές, Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρου

Μέγας Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Συνεργάτες: Τμήμα Μουσικής και Χορού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC), Labyrinth Italia

Peppe Frana

Παθιασμένος από μικρός με τη ροκ μουσική από την Αμερική και το εξωτερικό, ο Peppe Frana έγινε γρήγορα ο εφιάλτης των καλύτερων καθηγητών της ηλεκτρικής κιθάρας της περιοχής.

Στα 20 του έμεινε έκθαμβος από την ενδιαφέρουσα Τροπική μουσική από χώρες εκτός Ευρώπης, χάρη στο έργο του Ross Daly, και ασχολήθηκε με τη μελέτη του τουρκικού ουτιού και άλλων χορδόφωνων που παίζονται με πέννα, κάνοντας συχνά ταξίδια στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εκεί επισκέφτηκε μερικούς από τους πιο γνωστούς βιρτουόζους: τον Yurdal Tokcan, Omer Erdogdular, Murat Aydemir, Daud Khan Sadozai και το ίδιο το Ross Daly.

Μια συνάντηση με τα μέλη του Ensemble Micrologus ενέπνευσε το ενδιαφέρον του για την ευρωπαϊκή μεσαιωνική μουσική και στο μεσαιωνικό λαούτο. Σε λίγο χρόνο έγινε ένας από τους πιο αξιόλογους σολίστ και δασκάλους με ειδίκευση στο ιταλικό ρεπερτόριο trecento.

Το 2013 σπούδασε μεσαιωνικό λαούτο στη Schola Cantorum στη Βασιλεία της Ελβετίας υπό την καθοδήγηση του Crawford Young, αποκτώντας έτσι την πρώτη του εμπειρία σε ακαδημαϊκές μουσικές σπουδές.

Έχει πτυχίο φιλοσοφίας από το Istituto Universitario “Orientale” της Νάπολης.

Συνεργάζεται τακτικά με πολλούς καλλιτέχνες και μουσικά πρότζεκτ, στον κόσμο της πρώιμης, ανατολικής και μη κλασικής μουσικής, μερικά εκ των οποίων είναι οι Ensemble Micrologus, Ensemble Calixtinus, Cantsilena, Χρήστος Μπάρμπας, Ross Daly, Vinicio Capossela, Radiodervish, Angelo Branduardi. Έχει εμφανιστεί στα πιο διάσημα φεστιβάλ τόσο σε Ιταλία και ανά το παγκόσμιο.

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Labyrinth Italia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
ZUSSAMEN FALLEN | Η νέα όπερα του Άντη Σκορδή στο Βερολίνο

ZUSSAMEN FALLEN | Η νέα όπερα του Άντη Σκορδή στο Βερολίνο

ZUSSAMEN FALLEN | Η νέα όπερα του Άντη Σκορδή στο Βερολίνο

Πέθανε ο frontman των The Pogues, Σέιν ΜακΓκόουαν

Πέθανε ο frontman των The Pogues, Σέιν ΜακΓκόουαν

Πέθανε ο frontman των The Pogues, Σέιν ΜακΓκόουαν

Προκηρύχθηκαν τα επτά σχέδια του «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» με μερικές διαφοροποιήσεις

Προκηρύχθηκαν τα επτά σχέδια του «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» με μερικές διαφοροποιήσεις

Προκηρύχθηκαν τα επτά σχέδια του «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ» με μερικές διαφοροποιήσεις

«Island Seeds» | «Beginnings» που γεννήθηκαν στη νεκρή ζώνη

«Island Seeds» | «Beginnings» που γεννήθηκαν στη νεκρή ζώνη

«Island Seeds» | «Beginnings» που γεννήθηκαν στη νεκρή ζώνη