Ρεσιτάλ για βιολοντσέλο & πιάνο των Gal Nyska και Ishay Shaer

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.11.2022
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 στο The Shoe Factory, Λευκωσία στις 8.30μμ

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος υποδέχεται τον τελευταίο μήνα της χρονιάς με ένα υπέροχο ρεσιτάλ για βιολοντσέλο και πιάνο από τους Gal Nyska και Ishay Shaer. Ο τσελίστας Gal Nyska έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με την Ορχήστρα της σχολής Τζούλιαρντ στο Έιβερι Φίσερ Χολ του Λίνκολν Σέντερ, υπό τη διεύθυνση του Ντένις Ράσελ Ντέιβις, και έκτοτε έχει εμφανισθεί για συναυλίες και ρεσιτάλ σε αίθουσες όπως Άλις Τάλι Χολ στη Νέα Υόρκη, Κένεντι Σέντερ στην Ουάσιγκτον, Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ και Μεγάλη Αίθουσα του Μεγάρου των Απομάχων στο Παρίσι. Έχοντας εμφανισθεί ως σολίστ με ορχήστρες όπως Φιλαρμονική του Ισραήλ, Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, και Ορχήστρα BBC Ουαλίας, ο Ishay Shaer έχει κερδίσει φήμη για τις μοναδικές πιανιστικές του ικανότητες, ενώ έχει παράλληλα καθιερωθεί ως ένας από τους πιο καταξιωμένους μουσικούς δωματίου της γενιάς του. Για το ρεσιτάλ τους στην Κύπρο, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, στο The Shoe Factory / 8:30μμ, οι Gal Nyska και Ishay Shaer θα ερμηνεύσουν ένα μοναδικό πρόγραμμα με έργα για βιολοντσέλο και πιάνο των Σούμαν, Μπραμς, Ντεμπισί, Λίγκετι, Γκασπάρ Κασαντό και Ντέιβιντ Πόπερ. Τη συναυλία στηρίζει η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856)

3 Ρομάντζες για βιολοντσέλο & πιάνο, Έργο 94

Γκασπάρ Κασαντό (1897-1966)

Σουίτα για σόλο βιολοντσέλο

Κλοντ Ντεμπισί (1862-1918)

Σονάτα για βιολοντσέλο & πιάνο

Διάλειμμα

Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897)

Σονάτα Αρ.2 για βιολοντσέλο & πιάνο σε Φα μείζονα, Έργο 99

Γκιέργκι Λίγκετι (1923-2006)

Σπουδή Αρ.6 για πιάνο, Automne à Varsovie

Ντέιβιντ Πόπερ (1843-1913)

Ουγγρική Ραψωδία για βιολοντσέλο & πιάνο

GAL NYSKA βιολοντσέλο

Ο τσελίστας Gal Nyska έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με την Ορχήστρα της σχολής Τζούλιαρντ στο Έιβερι Φίσερ Χολ του Λίνκολν Σέντερ, υπό τη διεύθυνση του Ντένις Ράσελ Ντέιβις. Ως μουσικός δωματίου απέσπασε βραβεία από πολλούς φημισμένους διαγωνισμούς, όπως Coleman και Fischoff – δύο εκ των πιο σημαντικών διαγωνισμών μουσικής δωματίου στις ΗΠΑ, καθώς και το Πρώτο Βραβείο για Βιολοντσέλο και το Βραβείο του Κοινού στον Διαγωνισμό Αβίβ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αμερικής-Ισραήλ το 2009.

Ο Nyska έχει εμφανισθεί για συναυλίες και ρεσιτάλ σε χώρους όπως, Μεγάλη Αίθουσα του Μεγάρου των Απομάχων στο Παρίσι, Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Μερκίν Χολ, Άλις Τάλι Χολ του Λίνκολν Σέντερ, 92nd Street Y στη Νέα Υόρκη, και Κένεντι Σέντερ στην Ουάσιγκτον, Τζόρνταν Χολ στη Βοστόνη, στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ, το Κέντρο Μουσικής και το Θέατρο Χένρι Κράουν στην Ιερουσαλήμ, μεταξύ άλλων. Έχει εμφανισθεί ως σολίστ με ορχήστρες όπως Συμφωνική του Λας Βέγκας, Συμφωνική της Βορείου Καρολίνας, συμφωνικές ορχήστρες των Μπάνγκορ, Ράλεϊ και Ντάραμ, και έχει συμπράξει με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως Sergio Azzolini, Ilan Gronich, Shmuel Asheknasi, Pamela Frank, Charles Neidich, και Atar Arad.

Ο Gal Nyska ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο υπό τη Ludmila Stark στο Ισραήλ, και εν συνεχεία στη Βόρεια Καρολίνα υπό τον Leonid Zilper. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Μουσική Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης υπό τον Καθηγητή Joel Krosnick, του οποίου αργότερα έγινε βοηθός. Έλαβε περαιτέρω καλλιτεχνική έμπνευση συμμετέχοντας σε εργαστήρια βιολοντσέλου από επιφανείς τσελίστες όπως Γιο Γιο Μα, Στίβεν Ισέρλης, Lynn Harrell, Ralph Kirshbaum, Bernard Greenhouse, David Geringas, Frans Helmerson και Janos Starker, ενώ απέσπασε το Ειδικό Βραβείο του Μουσικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Μέλος του Κουαρτέτου Personata, ο Gal είναι παράλληλα ένας αφοσιωμένος καθηγητής που έχει διδάξει στη Σχολή Λούσι Μόουζες του Μανχάταν και στο Κονσερβατόριο Sadna της Ιερουσαλήμ, εκπαιδεύει το τμήμα βιολοντσέλων στη Σχολή Μπούχμαν-Μέτα και στην Ακαδημία Μουσικής της Ιερουσαλήμ, διδάσκει μουσική δωματίου στο Κονσερβατόριο του Τελ Αβίβ, και παρουσιάζει εργαστήρια μουσικής σε Ισραήλ και εξωτερικό. Κατείχε τη θέση του Υποκορυφαίου Τσελίστα στη Φιλαρμονική του Νόιμπραντεμβουργκ στη Γερμανία για δύο χρόνια, και από το 2017 έως το 2020 ήταν ο Κορυφαίος Τσελίστας της Φιλαρμονικής του Ισραήλ.

ISHAY SHAER πιάνο

Οι εμφανίσεις του Ishay Shaer ανά το παγκόσμιο, ως σολίστ και μουσικός δωματίου, του χαρίζουν ολοένα και περισσότερη φήμη διεθνώς. Ο Ishay έχει δώσει ρεσιτάλ σε αίθουσες όπως Τονχάλλε της Ζυρίχης, Αίθουσα της Βασίλισσας Ελισάβετ και Αίθουσα Περσέλ στο Λονδίνο, Φιλαρμονική της Βαρσοβίας, ντε Σίνγκελ Αμβέρσας, Πρέστον Μπράντλεϊ Χολ στο Σικάγο, Συμφωνική Αίθουσα Πάμπλο Καζάλς στο Πουέρτο Ρίκο, Συμφωνική Αίθουσα Σάο Πάολο στην Βραζιλία, και Θέατρο Σολίς στην Ουρουγουάη. Ως σολίστ, έχει εμφανισθεί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, την Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, την Εθνική Ορχήστρα BBC Ουαλίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ναβάρας, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Χιλής, την Ορχήστρα Δωματίου της Λωζάνης, την Κρατική Ορχήστρα Βρανδεμβούργου στη Φρανκφούρτη, και την Ορχήστρα Δωματίου ΜακΓκιλ στον Καναδά.

Μέσα από τα χρόνια, ο Shaer έλαβε την στήριξη σημαντικών οργανισμών, κυρίως του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αμερικής-Ισραήλ και του Ελβετικού Ιδρύματος Ορφέουμ, που τον συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα προώθησης νεαρών σολίστ. Ο Ishay ξεκίνησε τις σπουδές του σε ηλικία 7 ετών υπό τη Hanna Barzilai, και συνέχισε υπό τους Καθηγητές Asaf Zohar, Tomer Lev and Arie Vardi. Έλαβε παράλληλα πολύτιμη εκπαίδευση από κορυφαίους καλλιτέχνες όπως Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, Βλαντιμίρ Ασκενάζι, Μάρεϊ Περαχία, και Μάτι Ραεκάλλιο.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ishay Shaer έχει καθιερωθεί ως ένας καταξιωμένος μουσικός δωματίου, και έχει συμπράξει με μουσικούς και σύνολα όπως οι Mischa Maisky, Antje Weithaas, Simone Lamsma, Liza Ferschtman, Quirine Viersen, Carducci Quartet, Quatuor Van Kuijk, Bennewitz Quartet, RTÉ Contempo Quartet και Aviv Quartet. Η διασκευή του για τρίο για πιάνο της Σονάτας για Πιάνο Αρ.17 του Μπετόβεν («Η Καταιγίδα») έχει κερδίσει τις επευφημίες των μουσικοκριτικών που την περιέγραψαν ως «ένα απείρως απολαυστικό αριστούργημα… που ακούγεται σαν ένα από τα αρτιότερα τρίο για πιάνο του Μπετόβεν».

Το πρόσφατο άλμπουμ του Shaer σε έργα Μπετόβεν έχει μεταδοθεί από μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων, του Τρίτου Ραδιοφώνου του BBC, France Musique, NDR και WQXR (Νέας Υόρκης), ενώ έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές σε μουσικά περιοδικά όπως το BBC Music Magazine και το Codalario Magazine – «Ευτυχώς για εμάς, ο [Shaer] επιδιώκει την ατομικότητα του ήχου του και αναζητά τις δικές του ερμηνευτικές γραμμές… ένας ερμηνευτής που δίνει σημασία στις λεπτομέρειες, που προσέχει τον ήχο του και έχει υπέροχη κατανόηση του μουσικού λόγου… Αυτή η ηχογράφηση είναι απαραίτητη στο ράφι κάθε μουσικόφιλου».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ & BOX OFFICE:

Ίδρυμα Τεχνών Φάρος

www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)

Εισιτήρια: €20 / €15 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»