9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.12.2022
Τα 7 σχήματα που θα παρακολουθήσουμε στη σκηνή του Ριάλτο

Το 9ο Cyprus Jazz and World Music Showcase διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη και προβολή των σημαντικότερων δημιουργών της Τζαζ και των Μουσικών Κόσμου στην Κύπρο.

Στο Showcase θα συμμετέχουν 9 συνολικά σχήματα τα οποία απαρτίζονται από περισσότερους από 40 μουσικούς. Τα 7 σχήματα θα παρουσιάσουν την καινούρια τους δουλειά στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ και τα 2 θα παρουσιαστούν στο Voice (πρώην Κύκλος) χώρος κοντά στο ΡΙΑΛΤΟ.

Παρασκευή | 09.12.2022, 19:30 |

4392192416884578 333029221

Aris Guitar Trio

Το σχήμα Άρης Κιθάρα Τρίο θα ερμηνεύσει πρωτότυπα κομμάτια που συνέθεσε ο εμπνευστής του μουσικού σχήματος και κιθαρίστας, Άρης Κωνσταντίνου. Αυτές οι αυθεντικές συνθέσεις βασίζονται στο στυλ της bebopμουσικής και της τραγουδοποιίας από τις δεκαετίες του ‘30 και του ‘40 στις ΗΠΑ. Οι ενορχηστρώσεις μιμούνται τον ήχο της Δυτικής Ακτής, ενώ αντλούν έμπνευση από τις ηχογραφήσεις του Poll Winners Trio στο Λος Άντζελες (Contemporary Records), εμποτισμένες παράλληλα με ιδέες από όλα τα μέλη του σχήματος.

Άρης Κωνσταντίνου: ηλεκτρική κιθάρα Άδωνης Δαβίδ Χρίστου: ντραμς Ιωάννης Καρσεράς: κοντραμπάσο

4392196541059486 007654

Quintedo

Το σχήμα θα εκτελέσει αυθεντικές συνθέσεις στο ύφος της modern jazz μουσικής με έντονες επιρροές από το μουσικό έργο των John Coltrane, Kenny Garrett και Ben Wendel. Στη φετινή έκδοση του Showcase, το σχήμα θα παρουσιάσει στο κοινό καινούριες συνθέσεις, οι οποίες δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη, σε ένα τριαντάλεπτο σετ γεμάτο ενέργεια και έντονη διάθεση για εξερεύνηση. Οι Κουιντέδο θα ερμηνεύσουναυθεντικές συνθέσεις των Μάριου Χαραλάμπους, Κυριάκου Κέστα και Ερμή Μιχαήλ.

Μάριος Χαραλάμπους: σαξόφωνο Αντρέας Παντελή: πιάνο Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα Κυριάκος Κέστα:κοντραμπάσο Όμηρος Μιλτιάδους: τύμπανα

4392197468261457 00765422123

Funkystraat

Μετά από τα «3 χρόνια του Covid-19», τα μέλη του σχήματος έρχονται ξανά μαζί για να ερμηνεύσουν συνθέσεις που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ, καθώς και νέα κομμάτια που γράφτηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.Οι μουσικοί της μπάντας συναντώνται στον φανταστικό δρόμο Funkystraat της Ολλανδίας όπου γνωρίστηκαν, για να παίξουν μαζί, να συνδημιουργήσουν και να αυτοσχεδιάσουν.

Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα Αντρέας Παντελή: πλήκτρα Αντρέας Ροδοσθένους:μπάσο Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα

4392219276649048 0076542212388

Cahit Kutrafali featuring Ezgi Akgurgen

Το κουαρτέτο θα ερμηνεύσει νέες συνθέσεις του Cahit Kutrafali, μπασίστα, συνθέτη και διασκευαστή, τιςοποίες δημιούργησε κυρίως κατά το πρώτο lockdown. Οι συνθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μελωδίες με πλούσια αρμονία στις οποίες κυριαρχεί o groove ρυθμός της τζαζ. Στη σκηνή του Ριάλτο, το κουαρτέτο θα συνοδεύσει η φιλοξενούμενη τραγουδίστρια Ezgi Akgurgen.

Cahit Kutrafali: μπάσο Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα Ανδρέας Παντελή: πιάνο Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα Ezgi Akgurgen: φωνητικά

Σάββατο |10.12.2022, 19:30|

4392222990040341 775432

Vassilis PhilippouColourful Emptiness

Το Colourful Emptiness είναι το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Βασίλη Φιλίππου. Οι συνθέσεις διατηρούν την ειλικρίνεια της αρχικής έμπνευσης και των συναισθημάτων, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, τον αυτοσχεδιασμό και στοιχεία από την παραδοσιακή και τζαζ μουσική. Η αναζήτηση του αισθήματος της γαλήνης και της πληρότητας μέσα σε ένα άπλετο χώρο και χρόνο, είναι η αφορμή δημιουργίας του Colourful Emptiness, που ο καλλιτέχνης φιλοδοξεί να μεταφέρει στους ακροατέςμέσω της μουσικής.

Βασίλης Φιλίππου: πιάνο, συνθέσεις Οδυσσέας Τουμάζου: ηλεκτρική κιθάρα Ηλίας Ιωάννου: φλούγκελχορν, τρομπέτα

4392225895841674 775432

Ioanna Troullidou Quartet

Με πηγή έμπνευσης την τζαζ μουσική, η Ιωάννα Τρουλλίδου θα παρουσιάσει και θα ερμηνεύσει αυθεντικές της συνθέσεις, τόσο σε στίχους όσο και σε μουσική, όπως το Love Conquers All και, για πρώτη φορά, το Free from Εxpectation. Μέσα από τη μουσική και τους στίχους αντικατοπτρίζονται άλλοτε προσωπικές σκέψεις και ερωτήματα, αισθήματα ερωτικά και μη, ενώ άλλοτε μια προσωπική επανάσταση, παραθέτοντας έτσι τη δική της άποψη και εξέλιξη μέσα από την τριβή με το είδος.

Ιωάννα Τρουλλίδου: φωνή Μάριος Τούμπας: πιάνο Ειρηναίος Κουλλουράς: κοντραμπάσο Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα

4392226853211918 333029

Gaba Project ft. Nicolas Tryphonos

Στη νέα αυτή δουλειά οι Gaba Project παρουσιάζουν δικές τους συνθέσεις, και μοιράζονται με τους ακροατές νέα ηχοχρώματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό του handpan, της λύρας και του κοντραμπάσου. Οι συνθέσεις βασίζονται σε μελωδικές γραμμές, οι οποίες αναπτύσσονται τόσο ρυθμικά όσο και αυτοσχεδιαστικά κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, ακολουθώντας πάντα μία δομή και αφήνοντας παράλληλα ελευθερία για διάλογο ανάμεσα στους τρεις μουσικούς. Αν και το ύφος (tempo, ρυθμική αγωγή, κλίμακα-μακάμ) κάθε σύνθεσης είναι μοναδικό, η δημιουργία χώρου-χρόνου για αυτοσχεδιασμό κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης αποτελεί βασικό στοιχείο του σχήματος. Εκτός από δικές τους συνθέσεις, παρουσιάζουν και ένα μικρό μέρος από διασκευές μουσικών παραδόσεων της ανατολικής Μεσογείου (Αρμενία, Κύπρος, Τουρκία, Βουλγαρία), με μία εντελώς φρέσκια διάθεση, μεταποιώντας ακόμη και τη ρυθμική τους αγωγή. Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μουσική του σχήματος είναι η χρήση μικτών ρυθμών, κλιμάκων και μακάμ, και έντονων εναλλαγών στη δυναμική.

Βασίλης Βασιλείου: handpan, κρουστά, Χριστίνα Πολυκάρπου: λύρα με συμπαθητικές χορδές Νικόλας Τρύφωνος: κοντραμπάσο

Διοργανωτές: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και Θέατρο Ριάλτο

Συνδιοργάνωνες: Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Θέατρο Ριάλτο 9 & 10 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30

Εισιτήρια: €10 / 8 ( €15 για τις 2 μέρες)

Ταμείο: 77 77 77 45

Πληροφορίες/ Εισιτήρια: www.cyprusjazzworldmusicshowcase.com, www.rialto.com.cy

Facebook page: Cyprus Jazz & World Music Showcase

Instagram: cyjazzandworldmusicshowcase

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

«Les Fleurs du mal – Τα άνθη του κακού» με έργα του Γιώργου Παπαγεωργίου

«Les Fleurs du mal – Τα άνθη του κακού» με έργα του Γιώργου Παπαγεωργίου

«Les Fleurs du mal – Τα άνθη του κακού» με έργα του Γιώργου Παπαγεωργίου

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου | Παρουσιάστηκε το τραγούδι «Υπερήρωας Γίνε» εις μνήμη Αλκίνοου Αρτεμίου

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου | Παρουσιάστηκε το τραγούδι «Υπερήρωας Γίνε» εις μνήμη Αλκίνοου Αρτεμίου

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου | Παρουσιάστηκε το τραγούδι «Υπερήρωας Γίνε» εις μνήμη Αλκίνοου Αρτεμίου