Αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.1.2023
Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου με μεγάλη χαρά μοιράζεται τη σκηνή με τον διάσημο Ισραηλινό μαέστρο Doron Solomon, καθώς και το δικό της μέλος, τον βιολιστή Νίκο Πίττα.

Το κοινό θα απολαύσει την παγκύπρια πρεμιέρα του Κοντσέρτου για βιολί σε Λα ελάσσονα του KarlGoldmark. Πρόκειται για ένα κρυμμένο διαμάντι του ρομαντικού ρεπερτορίου, με τον Νίκο Πίττα αναμφίβολα να αποδίδει μοναδικά τα λεπτά συναισθήματα και τον ένθερμο πόθο που διακρίνουν το έργο. Τη συναυλία συμπληρώνει η θαυμάσια Συμφωνία αρ. 7 του Antonín Dvořák, που δημιουργεί μια υποβλητική και δραματική ατμόσφαιρα.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Λάρνακα: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 - Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, 20:30

Λευκωσία: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 - Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου, 20:30

Πάφος: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 - Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, 20:30

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Karl Goldmark: Κοντσέρτο για βιολί αρ. 1 σε Λα ελάσσονα, έργο 28 [Παγκύπρια πρεμιέρα]

Antonín Dvořák: Συμφωνία αρ. 7 σε Ρε ελάσσονα, έργο 70

4432150917098099 222113

Doron Salomon μαέστρος

Ο Doron Salomon γεννήθηκε στο Ισραήλ και σπούδασε πιάνο, γαλλικό κόρνο και κιθάρα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη διεύθυνση στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου με διάκριση. Επίσης, συμμετείχε σε σεμινάρια διεύθυνσης με τους διάσημους μαέστρους Franco Ferrara και Leonard Bernstein.

Το 1979, ο κ. Salomon κέρδισε πρώτα βραβεία στον διαγωνισμό διεύθυνσης της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ιερουσαλήμ και τον διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης της Μπεζανσόν στη Γαλλία.

Ο μαέστρος Salomon έχει διευθύνει ορχήστρες όπως η RAI Μιλάνου, η ορχήστρα της Όπερας του Παλέρμου, Φιλαρμονική του Ελσίνκι, Βασιλική Φιλαρμονική, Ορχήστρα Δωματίου Σκωτίας, Ορχήστρα της BBC, Φιλαρμονική της Ραδιοφωνίας της Γαλλίας κ.α. Ο κ. Salomon υπήρξε Μουσικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Γκάβλεμποργκ στη Σουηδία, της Ορχήστρας Δωματίου Κιμπούτς του Ισραήλ και της Φιλαρμονικής του Βόγκτλαντ στη Γερμανία. Μαζί τους έδωσε την εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ Άνοιξης στην Πράγα, έκανε εκτενείς περιοδείες σε Κίνα και Ισπανία και συνέπραξε με τον σπουδαίο βιρτουόζο βιολίστα Ruggeiro Ricci σε περιοδεία στη Γερμανία για τα 80-χρονά του.

Στο διάστημα 2005–2013, ο μαέστρος Salomon κατείχε τη θέση του Μουσικού Διευθυντή της Σινφονιέτας του Ισραήλ όπου ακόμη τελεί ως ο Κύριος Φιλοξενούμενος Μαέστρος.

Επίσης, ο μαέστρος Salomon έχει ηχογραφήσει όλα τα έργα για πιάνο και ορχήστρα της Clara Schumann καθώς και το Konzertstuck για 4 κόρνα και ορχήστρα του Robert Schumann με το κουαρτέτο κόρνων της Ορχήστρας του Gewandhaus.

Στον Doron έχουν απονεμηθεί βραβεία όπως το “Landau”, το Βραβείο “Golden Guitar” από το Φεστιβάλ Κιθάρας της Pittalunga στην Αλεξάνδρεια της Ιταλίας, καθώς και το βραβείο “Frank Peleg” για τη συνολική του συνεισφορά στην κλασσική μουσική.

4432152388383167 113

Νίκος Πίττας βιολί

Ο Νίκος Πίττας απέκτησε Δίπλωμα Βιολιού με διάκριση και βραβείο και Δίπλωμα LRSM (ABRSM) σε ηλικία 16 ετών από το Εθνικό Ωδείο Κύπρου, υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Παπαντωνίου. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στις ΗΠΑ στο Peabody Conservatory του Johns Hopkins University, με καθηγητή τον Herbert Greenberg απ’ όπου απέσπασε τα πτυχία BM, MM και GPD.

‘Εχει κερδίσει πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς στην Κύπρο, σε τρεις Παναμερικανικούς Διαγωνισμους, καθώς και σε Πανελλήνιο διαγωνισμό βιολιού, όπου τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από την UNESCO. ‘Εχει δώσει ρεσιτάλ σε Αμερική, Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Αγγλία, Σκωτία, Νορβηγία, Σουηδία, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, για τα Ηνωμένα Έθνη και για πολλές άλλες πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Ο Νίκος Πίττας έχει παίξει ως μέλος και σολίστ με ορχήστρες όπως: Ορχήστρα Δωματίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Φιλαρμονική Μοραβίας (Όλομουτς) στην Τσεχία, Συμφωνικές Ορχήστρες της Βαλτιμόρης, της Αννάπολις και της Αλεξάντριας Ουάσινγκτον, Concert Artists of Baltimore, Pharos Soloists, Ledra Soloists, Ensemble Philharmonia, Συμφωνική Ορχήστρα της Καστίλης και Λεόν στην Ισπανία και Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μπέργκεν στη Νορβηγία.

Από το 2012 κατέχει τη θέση του υποκορυφαίου στα Β’ βιολιά στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Τιμές εισιτηρίων:

Ζώνη Α: €18 / €14 (μειωμένο)

Ζώνη Β: €13 / €10 (μειωμένο)

Δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων: Μαθητές, στρατιώτες, φοιτητές, συνταξιούχοι, πολύτεκνες και πενταμελείς οικογένειες με παρουσίαση ταυτότητας. Δωρέαν είσοδος σε άτομα με αναπηρίες.

Προπώληση εισιτηρίων:

Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας (Λεωνίδα Κιούπη, Λάρνακα, 24 665794):

Aπό την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy και 1,5 ώρα πριν την έναρξη.

Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, 1010 Λευκωσία, 22 410181): Aπό την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy, το Ταμείο του Θεάτρου κάθε Τετάρτη 16:00-19:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη.

Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο (Ανδρέα Γερούδη 27, 8010 Πάφος, 26 222286):

Από την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy και 2 ώρες πριν την έναρξη.

Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Κωνσταντία Ηλία στο 22 463135 ή στο c.elia@cyso.org.cy

4432149346820627 9902

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

«Les Fleurs du mal – Τα άνθη του κακού» με έργα του Γιώργου Παπαγεωργίου

«Les Fleurs du mal – Τα άνθη του κακού» με έργα του Γιώργου Παπαγεωργίου

«Les Fleurs du mal – Τα άνθη του κακού» με έργα του Γιώργου Παπαγεωργίου

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου | Παρουσιάστηκε το τραγούδι «Υπερήρωας Γίνε» εις μνήμη Αλκίνοου Αρτεμίου

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου | Παρουσιάστηκε το τραγούδι «Υπερήρωας Γίνε» εις μνήμη Αλκίνοου Αρτεμίου

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου | Παρουσιάστηκε το τραγούδι «Υπερήρωας Γίνε» εις μνήμη Αλκίνοου Αρτεμίου