Ρεσιτάλ κιθάρας "Fuoco"

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.4.2023
Ο κιθαρίστας, συνθέτης και βαρύτονος Σωτήρης Κασπαρίδης παρουσιάζει το ρεσιτάλ κιθάρας με τίτλο "Fuoco".

Ο κιθαρίστας, συνθέτης και βαρύτονος Σωτήρης Κασπαρίδης παρουσιάζει το ρεσιτάλ κιθάρας με τίτλο «FUOCO». Μαζί του στο πιάνο ο Πλωτίνος Μικρομάτης και η μεσόφωνος Μαρία Μαγδαληνή Ιακώβου.

Στο ρεσιτάλ θα ακουστούν συνθέσεις του Σωτήρη Κασπαρίδη για κιθάρα, μπαρόκ κιθάρα και γερμανικό λαούτο, θα ακουστούν ακόμα δικά του τραγούδια για δύο φωνες και κιθάρα, και το κονσέρτο του Σωτήρη Κασπαρίδη για κιθάρα και ορχήστρα σε αναγωγή για πιάνο. Θα ακουστούν ακόμα έργα του Roland Dyens για κιθάρα. Στο ρεσιτάλ θα ακουστούν δικές του συνθέσεις που θα προσδιορίσουν τις δικές του αντιλήψεις για την σύνθεση στη κιθάρα με αποτέλεσμα να εκφραστούν τα δικά του συναισθήματα και η δική του φωνή στη μουσική. Ακόμα, η μουσική του Roland Dyens θα ταξιδέψει το κοινό με μοναδικό τρόπο και να εκφράσει τις δικές του απόψεις στην κιθάρα.

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, 8:00 μ.μ.

Μουσική Ακαδημία ΑRΤΕ: Αναστάσιου Λεβέντη 34 - 36, Λευκωσία.

Τηλέφωνο: 99564405

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΣΠΑΡΙΔΗΣ: ΚΙΘΑΡΑ / ΒΑΡΥΤΟΝΟΣ /ΣΥΝΘΕΤΗΣ

Ο Σωτήρης Κασπαρίδης γεννήθηκε το 1980 στο Στρόβολο, Λευκωσία, Κύπρος και είναι κιθαρίστας, βαρύτονος, συνθέτης και καθηγητής μουσικής. Ξεκίνησε την κιθάρα στα οκτώ του χρόνια με καθηγήτριες την Ισμήνη Γιαννάκη και Ευτυχία Αγγελή. Σπούδασε στο University of Tennessee, Αμερική, στη Μουσική Ακαδημία ΑRΤΕ, Κύπρο και στο Middlesex University, Λονδίνο και απέκτησε τους εξής τίτλους: ΑΔΜ ΑRΤΕ, Κύπρος, BA Music και ΜΑ Music, Middlesex University, Λονδίνο με ειδικότητα την κιθάρα και διεύθυνση χορωδίας. Σπούδασε κιθάρα με τους καθηγητές Mario Abril, USA, Δημήτρη Ρεγγίνο, Κύπρος, και Timothy Walker, Λονδίνο, όπως και διεύθυνση χορωδίας με καθηγητές τον Roland Carter, Rebecca St.Goar και Lee Harris, USA και ακόμα κλασσικό τραγούδι με την Rebecca St. Goar, USA και Svetlana Krasnova, Κύπρο με τίτλο Diploma ABRSM – Singing. Ακόμα σπούδασε Βυζαντινή μουσική με καθηγητή τον Χριστόδουλο Παπαστεφάνου με το ανάλογο πτυχίο. Κατά την διάρκεια των σπουδών του έκανε συναυλίες σε Αμερική, Κύπρο, Βουλγαρία και Αγγλία ως σολίστ και με άλλα σύνολα. Διεύθυνε κιθαριστικά σύνολα, χορωδίες και συμμετείχε σε παραστάσεις όπερας όπως Nosferatu. Συμμετείχε σε masterclasses για σόλο και έρευνα στην κιθάρα με τους Therese Saba, Ελευθερία Κοτζιά, Evgeni Fingelstein και άλλους. Από το 2007 διδάσκει κιθάρα και μουσική στη Μουσική Ακαδημία ΑRΤΕ, Ελληνικό Κολλέγιο Μουσικής και A.I.MusicLab και εκτελεί σολιστικά κομμάτια, μουσική δωματίου και κλασσικά τραγούδια. Ακόμη ασχολείται με τη σύνθεση για σόλο κιθάρα, για σόλο φωνή, για διάφορα σύνολα και για άλλα όργανα. Το 2013 συνέθεσε και εκτέλεσε την όπερα δωματίου “The Warrior’s Tale”. Από το 2003 και μετά, έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από πενήντα συναυλίες για σόλο κιθάρα και σχήματα κιθάρας. Το 2017 συμμετείχε στη συναυλία «100 κιθάρες» και έκδοσε το βιβλίο “100 Σπουδές για μικρούς κιθαρίστες”. Το 2018 συμμετείχε ως σολίστας με την Ορχήστρα Συναυλιών Λευκωσίας. Ακόμα, έχει εκδόσει δύο ψηφιακούς δίσκους: “Ατμόσφαιρες” για κιθάρα και βαρύτονο με δικούς του στίχους και μουσική, και “Tribute to Leo Brouwer” με συνθέσεις του Leo Brouwer για σόλο κιθάρα.

4511318320523144  DSC0341 edited
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΣΠΑΡΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΙΑΚΩΒΟΥ: ΜΕΣOΦΩΝΟΣ

Η μεσόφωνος Μαρία Μαγδαληνή Ιακώβου ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στη μουσική ακαδημία ΑRTE στη Λευκωσία όπου μεγάλωσε και στη συνέχεια στο Vienna Konservatorium από όπου αποφοίτησε με άριστα, αποκτώντας δύο πτυχία, στην ερμηνεία και στη διδασκαλία κλασσικού τραγουδιού. Η μουσική της καριέρα ξεκίνησε νωρίς κατά τη διάρκεια των σπουδών της με συμμετοχές σε μεγάλες συναυλίες και όπερες στη Βιέννη. Από το 2011 μέχρι το 2014 υπήρξε μέλος της “Sine Nomine Choir” υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Johannes Hiemetsberger. Από το 2015 μέχρι και σήμερα είναι μόνιμο μέλος της “Arnold Schoenberg Choir” (ενός από τα κορυφαία φωνητικά σύνολα παγκοσμίως) υπό την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση του μαέστρου Erwin Ortner. Ενδεικτικά με την “Arnold Schoenberg Choir” η οποια συνεργάζεται μόνιμα με το Theater and der Wien παρουσιάζει όπερες και άλλα μεγάλα έργα διπλα σε ονόματα οπως τον τενόρο Piotr Beczala, Placido Domingo, την σοπράνο Corinne Winters με μαέστρους όπως τον, Nikolaus Harnocourt, Kent Nagano, Jean Christophe Spinosi, Marc Minkowski και άλλα μεγάλα ονοματα του μουσικού στερεώματος. Πέραν της Arnold Schoenberg Choir έχει συνεργαστεί επίσης με την “Webern Kammer Chor” (MDW), όπου κέρδισε το 1ο και 2ο βραβείο στο “Choir competition in Carinthia” με τον μαέστρο Alois Glaßner (2016) και συμμετείχε στην όπερα “Don Giovanni” στο “2016 Pafos Aphrodite Festival” με το “Parma Opera Organisation” και τη συμφωνική ορχήστρα Κύπρου υπο τη διεύθυνση του Matteo Beltrami. Σαν σολίστ έχει πολλές συμμετοχές σε συναυλίες και παραστάσεις όπως τη σόλο συναυλία στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Κυπρια 2019” μαζί με σολίστ απο τη Βιεννη στο Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, επισης της συναυλία στο θέατρο Παλλάς με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου μαζί με τον κόντρατενόρο Άρη Χριστοφέλλη υπό τη διεύθυνση του Julius Kalmar (2015), τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας στη Βιέννη. Στις τελευταίες της εμφανίσεις για το 2021 συμπεριλαμβάνονται συνεργασίες όπως με τον σολίστ πιανίστα Πλωτίνο Μικρομάτη στο έργο του Σούμπερτ “Χειμερινό Ταξίδι” (Winterreise).

4511319808451041  DSC9470
ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΙΑΚΩΒΟΥ

ΠΛΩΤΙΝΟΣ ΜΙΚΡΟΜΑΤΗΣ: ΠΙΑΝΟ

Γεννήθηκε στην Κύπρο και από 8 χρονών εμφανίζεται σε συναυλίες και ηχογραφεί για την Κυπριακή τηλεόραση και ραδιόφωνο. Έδωσε το πρώτο του επαγγελματικό ρεσιτάλ σε ηλικία 15 χρονών με έργα Telemann, Beethoven, Chopin και Schumann. Το 1987 πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Prix Ravel» στην Κύπρο και το 1988 αντιπροσώπευσε τη χώρα του στον 4ο Διαγωνισμό της Eurovision για Νεαρούς Μουσικούς στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Με το πέρας των σπουδών του στην Κύπρο με καθηγήτρια την Πίτσα Σπυριδάκι, μετακόμισε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει ανώτατες σπουδές ως σολίστ πιάνου με καθηγητή τον Alasdair Graham. Αποφοίτησε με Δίπλωμα Σολίστ του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής και της Σχολής Μουσικής και Θεάτρου Guildhall. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις τάξεις των καθηγητών Simon Young και Kaoru Bingham και απέκτησε Πτυχίο «Master» από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Κολέγιο Μουσικής Trinity). Το ρεπερτόριο του Πλωτίνου εκτείνεται από την προ Μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Συνθέτες όπως ο Σάββας Σάββα και ο Φίλωνας Λάμπρου του εμπιστεύθηκαν τις πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων τους. Ο συνθέτης και μαέστρος George Skipworth του αφιέρωσε τη Σονάτα του για Πιάνο. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Όπερα Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Θέατρο και επί σειρά ετών ήταν συνεργάτης της Μαρίας Χορς, χορογράφου του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης, διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Σχολείο Λάρνακας και προετοιμάζει τραγουδιστές και άλλους μουσικούς για παραστάσεις όπερας, συναυλίες, ακροάσεις και εξετάσεις. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Lewis & Clarke των Ηνωμένων Πολιτειών και την Ορχήστρα της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρους όπως ο Sergiu Comissiona, ο José Ferreira Lobo, ο George Skipworth, ο Stephen Futrell, ο Παναγιώτης Παναγή, ο Θέμης Χριστοδούλου και ο Ara Vorsganian. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Πλωτίνος έδωσε επανειλημμένα συναυλίες σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ρωσία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία.

4511321099686658 Plotinos BW
ΠΛΩΤΙΝΟΣ ΜΙΚΡΟΜΑΤΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»