"Les Talens Lyriques": Συναυλία μπαρόκ μουσικής

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.5.2023
Les Talens Lyriques, Paris, June 2019
Υπό τη διεύθυνση του Christophe Rousset

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, με την ευγενική στήριξη του Institut Français de Chypre, παρουσιάζει μια σπάνια βραδιά μπαρόκ μουσικής με ένα από τα πιο ιστορικά μουσικά σύνολα εποχής στον κόσμο, το Les Talens Lyriques, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου και τσεμπαλίστα Christophe Rousset. Για το ντεμπούτο του στην Κύπρο, το θρυλικό Les Talens Lyriques, αποτελούμενο από τους Atsushi Sakai και Marion Martineau στις βιόλες ντα γκάμπα υπό τη διεύθυνση του Rousset στο τσέμπαλο, θα παρουσιάσουν μια μοναδική συναυλία σε όργανα εποχής που θα μας ταξιδέψει στο Παρίσι του 17ου αιώνα για να μας μυήσει στη μεγαλοπρέπεια της μουσικής του Μαρέν Μαραί (Marin Marais) και του Λουί Κουπρέν (Louis Couperin) – δύο εκ των σημαντικότερων συνθετών της γαλλικής Μπαρόκ. Μια ακουστική απόλαυση που αναμφίβολα θα εγείρει αισθήματα ανάτασης και έμπνευσης στο κοινό που θα την παρακολουθήσει, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, στο The Shoe Factory, Λευκωσία, στις 8:30 μ.μ., και θα σημάνει την έναρξη του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος, που θα ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα στα Κούκλια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Βιόλες ντα γκάμπα: Atsushi Sakai & Marion Martineau

Τσέμπαλο & Διεύθυνση: Christophe Rousset

Μαρέν Μαραί (1656 - 1728)

Σουίτα σε Μι ελάσσονα/μείζονα (Δεύτερο Βιβλίο, 1701)

Λουί Κουπρέν (1626 - 1661)

Σουίτα σε Φα μείζονα για τσέμπαλο (χειρόγραφο Bauyn)

Διάλειμμα

Μαρέν Μαραί (1656 - 1728)

Σουίτα σε Σι ελάσσονα (Δεύτερο Βιβλίο, 1701)

Μαρέν Μαραί (1656 - 1728)

Σουίτα σε Ρε μείζονα (Δεύτερο Βιβλίο, 1701)

4527785690098548 Les Talens Lyriques (Nicosia) photo©Eric Larrayadieu

4527786001411091 Les Talens Lyriques (Nicosia) photo©Eric Larrayadieu - 2

LES TALENS LYRIQUES

Έχοντας ιδρυθεί το 1991 από τον διάσημο τσεμπαλίστα και Christophe Rousset, το θρυλικό σύνολο Les Talens Lyriques προωθεί ένα ευρύ ρεπερτόριο φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που εκτείνεται από την περίοδο της πρώιμης Μπαρόκ έως τις απαρχές του Ρομαντισμού. Το σύνολο στοχεύει να απαυγάσει τα μεγάλα αριστουργήματα της μουσικής ιστορίας, σε διάσταση με πιο σπάνια ή άγνωστα σχετικά έργα που είναι ωστόσο βαρύνουσας σημασίας ως συνδετικοί κρίκοι στην ευρωπαϊκή μουσική κληρονομιά. Αντιπροσωπεύοντας κάθε γενιά και με εμφανίσεις ανά το παγκόσμιο, το σύνολο είναι ευέλικτο σε μέγεθος, ποικίλλοντας από ελάχιστους μόνο μουσικούς έως πέρα των εξήντα.

Το ρεπερτόριο του Les Talens Lyriques περιλαμβάνει τις περισσότερες όπερες και σκηνικά έργα των Μοντεβέρντι, Χέντελ, Τσιμαρόζα, Μότσαρτ, Σαλιέρι, Ραμώ, Γκλουκ, Μπετόβεν, Κερουμπίνι, Μπέρλιοζ, Μασνέ, Γκουνό, Σαιν-Σανς, μεταξύ άλλων. Η αναδημιουργία αυτών των έργων συνοδεύεται από την στενή συνεργασία με διεθνούς φήμης σκηνοθέτες και χορογράφους, όπως οι Pierre Audi, Jean-Marie Villégier, David McVicar, Jetske Mijnssen, Alban Richard, David Lescot and Phia Ménard.

Το Les Talens Lyriques διερευνά όχι μόνο την όπερα, αλλά και άλλα μουσικά είδη, όπως κοσμικά μαδριγάλια, καντάτες, airs de cour (άριες της Αυλής), συμφωνίες, καθώς και το τεράστιο σώμα έργων θρησκευτικής μουσικής (λειτουργίες, μοτέτα, ορατόρια κοκ).

Η πλούσια δισκογραφία του Les Talens Lyriques περιλαμβάνει πλέον των 100 άλμπουμ για πολλές δισκογραφικές εταιρείες, μεταξύ άλλων, Erato, Auvidis, Decca, Naïve, και Virgin Classics. Το σύνολο έχει επίσης ηχογραφήσει τη διάσημη μουσική υπόκρουση για την ταινία του Ζεράρ Κορμπιό, Φαρινέλι (1994), η οποία έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Από το 2007, το σύνολο Les Talens Lyriques εργάζεται πάνω σε ένα πρότζεκτ που στοχεύει στην εισαγωγή των μαθητών στη μουσική μέσα από φιλόδοξες καλλιτεχνικές δράσεις και καινοτόμες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Το σύνολο κατέχει διαμονές (residency) σε σχολεία του Παρισιού και της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς, όπου έχει δημιουργήσει μια τάξη ορχήστρας και μικρής χορωδίας, γνωστής ως Le petit chœur des Talens. Με μεγάλο ενθουσιασμό έχουν επίσης χαιρετιστεί και οι τρεις δωρεάν εκπαιδευτικές εφαρμογές του συνόλου, t@lenschool, οι οποίες έχουν λάβει πληθώρα εθνικών και διεθνών βραβείων.

Το σύνολο Les Talens Lyriques λαμβάνει επιχορηγήσεις από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού – την Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικών Θεμάτων της Ιλ-ντε-Φρανς και του Δήμου των Παρισίων, καθώς και τη γενναιόδωρη στήριξη του Κύκλου των Προστατών του.

CHRISTOPHE ROUSSET harpsichord

Ο ιδρυτής των Les Talens Lyriques και διεθνούς φήμης τσεμπαλίστας Christophe Rousset είναι ένας μουσικός και μαέστρος που αντλεί έμπνευση από το πάθος για την όπερα και την εκ νέου ανακάλυψη της ευρωπαϊκής μουσικής κληρονομιάς.

Οι σπουδές του στο τσέμπαλο στην Σκόλα Καντόρουμ του Παρισιού, και στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης (κερδίζοντας το πολυπόθητο Πρώτο Βραβείο στον Έβδομο Διεθνή Διαγωνισμό Τσέμπαλου της Μπριζ σε ηλικία μόλις είκοσι δύο ετών), και ακολούθως, η δημιουργία του θρυλικού συνόλου Les Talens Lyriques, επέτρεψαν στον Christophe Rousset να κατανοήσει σε βάθος τον πλούτο και την ποικιλομορφία του ρεπερτορίου της Μπαρόκ, της Κλασικής και της προ-Ρομαντικής εποχής.

Σήμερα, ο Christophe Rousset προσκαλείται για εμφανίσεις με το Les Talens Lyriques σε όλη την Ευρώπη: Εθνική Όπερα του Παρισιού, Θέατρο του Σανζ Ελιζέ, Φιλαρμονική του Παρισιού, Εθνική Όπερα Ολλανδίας, Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ, Όπερα της Λωζάνης, Βασιλικό Θέατρο της Μαδρίτης, Κρατική Όπερα της Βιέννης, Μποζάρ Βρυξελλών, Γουίγκμορ Χολ και Μπάρμπιγκαν του Λονδίνου, μεταξύ άλλων, καθώς και περιοδείες σε άλλα μέρη του κόσμου όπως Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει την ενεργό σταδιοδρομία του ως τσεμπαλίστας και μουσικός δωματίου, εκτελώντας και ηχογραφώντας σε ορισμένα από τα πιο επίλεκτα όργανα εποχής ανά το παγκόσμιο. Οι ηχογραφήσεις του στα έργα για τσέμπαλο των Λουί και Φρανσουά Κουπρέν, Ραμώ, Ρουαγιέ, Ντουφλί, Φορκερέ, Μπαλμπάστρ και Σκαρλάτι, καθώς και αυτές που είναι αφοσιωμένες στα έργα του Γ.Σ. Μπαχ (Παρτίτες, Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ, Κοντσέρτα για Τσέμπαλο, Αγγλικές Σουίτες, Γαλλικές Σουίτες, Σημειωματάριο για τον Βίλχελμ Φρίντμαν, Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο) θεωρούνται σημεία αναφοράς.

Ως προσκεκλημένος μαέστρος ο Christophe Rousset εμφανίζεται τακτικά σε αίθουσες όπως Λισέου Βαρκελώνης, Θέατρο του Σαν Κάρλο στη Νάπολη, Λα Σκάλα του Μιλάνου, Βασιλική Όπερα της Βαλονίας, Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Εθνική Ορχήστρα της Ισπανίας, Φιλαρμονική του Χόνγκ Κόνγκ, μεταξύ άλλων.

Η διδασκαλία είναι υψίστης σημασίας για τον Rousset, ο οποίος οργανώνει και παραδίδει ένα μεγάλο αριθμό εργαστηρίων μουσικής σε ιδρύματα όπως το Ωδείο του Παρισιού, Γερμανική Φιλαρμονική Νέων του Βερολίνου, και Ακαδημία Κιτζιάνα της Σιένας. Μαζί με τα μέλη των Les Talens Lyriques, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη μουσική γνωριμία των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Παρισιού και της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς. Ο Christophe Rousset δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της έρευνας και της συγγραφής, μέσω κριτικών εκδόσεων, της έκδοσης μονογραφιών αφιερωμένων στους Ζαν-Φιλίπ Ραμώ και Φρανσουά Κουπρέν (εκδόσεις Actes Sud, 2007 και 2016, αντίστοιχα).

Ο Christophe Rousset έχει ανακηρυχθεί σε Ιππότη της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, Διοικητή του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων, και Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας.

4527788079550324 Christophe Rousset - photo©NathanaelMerguiMarc Pellerin - 2

4527788394562620 Christophe Rousset - photo©NathanaelMerguiMarc Pellerin

Tarare/ Les Talens Lyriques -Christophe Rousset à LOpéra Royal du Château de Versailles, le 22/11/2018
Tarare/ Les Talens Lyriques -Christophe Rousset à L'Opéra Royal du Château de Versailles, le 22/11/2018

Πληροφορίες & Box Office: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος www.pharosartsfoundation.org & 22 663871 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.)

Εισιτήρια: €20 / €15 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος.

LES TALENS LYRIQUES - Poster - 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»