Ρεσιτάλ βιολιού και πιάνου: "Περί Αγάπης και Θανάτου"

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.5.2023
Με τους διακεκριμένους Lasma Taimina και Γιώργο Μαννούρη

"Περί Αγάπης και Θανάτου": Ρεσιτάλ βιολιού και πιάνου με τους διακεκριμένους Lasma Taimina και Γιώργο Μαννούρη

Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου | Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023 | 8:00 μ.μ.

Οι Ledra Music Soloists παρουσιάζουν τη βιολονίστρια Lasma Taimina και τον πιανίστα Γιώργο Μαννούρη σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά. Οι δύο εξαίρετοι καλλιτέχνες θα χαρίσουν ένα συναρπαστικό και ποικίλο πρόγραμμα με έργα για βιολί και πιάνο που κυμαίνονται από την περίοδο της Μπαρόκ έως τον όψιμο Ρομαντισμό.

Το ρεπερτόριο επικεντρώνεται σε συνθέσεις, οι οποίες είχαν ως έναυσμα την εγγενή καλλιτεχνική ανάγκη έκφρασης συναισθημάτων που συνδέονται με την αγάπη, τον έρωτα και τον θάνατο. Οι ιστορικοί εικάζουν ότι ο Μπαχ συνέθεσε τη Σακόνα σε Ρε ελάσσονα επιστρέφοντας από ένα ταξίδι και μαθαίνοντας ότι η σύζυγός του Maria- Barbara είχε πεθάνει. Ο Mozart, κατά παρόμοιο τρόπο, συνέθεσε τη Σονάτα σε Μι ελάσσονα, ενόσω βρισκόταν σε περιοδεία, ως αντίδραση, όπως εκτιμάται, στη μοιραία ασθένεια της μητέρας του. Σε αντιδιαστολή με τα προαναφερθέντα προσωπικά βιώματα, η Μπαλάντα αρ. 2 του Liszt βασίζεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο του κρυφού και, εν τέλει, καταδικασμένου ειδυλλίου μεταξύ της Ηρούς, μιας ιέρειας της θεάς Αφροδίτης, και του νεαρού Λεάνδρου. Ένας τέτοιος «απαγορευμένος» έρωτας διαδραματίζεται και στη μεγαλειώδη όπερα του Wagner, Τριστάνος και Ιζόλδη, κατά την τελευταία σκηνή της οποίας –το περίφημο Liebestod– η Ιζόλδη ατενίζει εκστατικά το άψυχο σώμα του Τριστάνου, αποφασισμένη να επανενωθεί με τον εραστή της μέσω της μετάβασής της από τον αισθητό στον πνευματικό κόσμο. Σε μια πιο εύθυμη νότα, ο Franck προσέφερε την ακραιφνώς βαγκνερική του Σονάτα σε Λα μείζονα στον νεαρό τότε βιολονίστα Eugène Ysaÿe ως γαμήλιο δώρο.

4535518741234177 Lasma Taimina
Lasma Taimina

Έχοντας ολοκληρώσει σπουδές στην Ανώτατη Μουσική Σχολή Βασιλίσσης Σοφίας στη Μαδρίτη και στο Βασιλικό Μουσικό Κολλέγιο στο Λονδίνο, η Lasma Taimina έχει στο ενεργητικό της συναυλίες και συμμετοχές σε παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Άπω Ανατολή. Εμφανίζεται τακτικά με κορυφαίες ορχήστρες, όπως η Συμφωνική του Λονδίνου, η Συμφωνική του BBC, η Φιλαρμονική της Οξφόρδης, η Συμφωνική του Μπέρμιγχαμ, η Mozart Players του Λονδίνου, η Camerata Tchaikovsky και η Kremerata Baltica του Gidon Kremer. Εργάζεται επίσημα ως πρώτο βιολί στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου.

4535519137592106 ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΝΟΥΡΗΣ
Γιώργος Μαννούρης

Ο Γιώργος Μαννούρης φοίτησε στην Ανώτατη Μουσική Σχολή Βασιλίσσης Σοφίας στη Μαδρίτη και στο Κονσερβατουάρ της Νέας Αγγλίας στη Βοστώνη. Έχει εμφανιστεί σε μερικές από τις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, όπως το Laeiszhalle, το Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου και το Jordan Hall. Εκτός από πιανίστας, είναι βραβευμένος ποιητής και ιστορικός μουσικολόγος.

Πρόγραμμα

Bach: Σαραμπάντα & Σακόνα, από την Παρτίτα, BWV 1004.

Mozart: Σονάτα σε Μι ελάσσονα, ΚV304.

Liszt: Μπαλάντα αρ. 2, S171.

Wagner / arr. Liszt: «Αγάπης Θάνατος» από την όπερα Τριστάνος και Ιζόλδη, S447.

Franck: Σονάτα σε Λα μείζονα

Προπώληση εισιτηρίων: SoldOut Tickets και καταστήματα Stephanis - Electronics

Πληροφορίες: 99744227 | info@ledramusic.org | www.ledramusic.org

Θεσμικός Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

Στην Επιτροπή Παιδείας τα ζητήματα Συμφωνικής και θεάτρου «Παλλάς»

Στην Επιτροπή Παιδείας τα ζητήματα Συμφωνικής και θεάτρου «Παλλάς»

Στην Επιτροπή Παιδείας τα ζητήματα Συμφωνικής και θεάτρου «Παλλάς»