26o Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.6.2023
Αρχίζει το καλοκαίρι της Αξιοθέας!

Η Αξιοθέα είναι έτοιμη να υποδεχτεί ξανά το πιστό κοινό της με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που συναιρούν τόπους, πόλεις και κουλτούρες και θα δώσουν τη δυνατότητα στους λάτρεις της ποιοτικής μουσικής και του θεάτρου να ταξιδέψουν μαζί με τα φιλοξενούντα σχήματα στο ιδιαίτερο σύμπαν του θεάτρου του παραλόγου, στον κόσμο της όπερας, στους ήχους και τους ρυθμούς της Ιβηρικής Χερσονήσου, στις διάφορες εποχές της τζαζ, στο γοητευτικό μωσαϊκό της πολυπολιτισμικής Αλεξάνδρειας του 19 ου αιώνα.

Ακολουθώντας τον δυναμικό ρυθμό της Τέχνης στις διάφορες εκφάνσεις της, το κοινό της Αξιοθέας θα ζήσει μοναδικές εκδηλώσεις και θα δει από κοντά καταξιωμένους καλλιτέχνες και σχήματα, καθώς επίσης νέους χαρισματικούς δημιουργούς από την Κύπρο και τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.

Στην αυλή του αρχοντικού, εμπνευσμένοι μουσικοί, συνθέτες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, ερμηνευτές, και εκπληκτικοί δεξιοτέχνες θα παρουσιάσουν τη βαθιά και μακρόχρονη συνομιλία τους με την παράδοση –ή την τολμηρή και ανατρεπτική προσέγγισή της–, θα μας γοητεύσουν με την απαράμιλλη τέχνη τους σε διαχρονικές κλασικές συνθέσεις και θα μας προσκαλέσουν να αγκαλιάσουμε το άγνωστο, να ζήσουμε μαζί τους τη συγκίνηση της ανακάλυψης και να βρεθούμε στην αιχμή της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας.

Στο φετινό φεστιβάλ θα προσφερθούν επίσης μια σειρά από Εργαστήρια που έχουν σχεδιαστεί για να απευθύνονται σε καλλιτέχνες, αλλά και σε άτομα που έχουν έντονο ενδιαφέρον για τις τέχνες και τη δημιουργική έκφραση. Διεθνούς φήμης καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν σε ένα περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, τα κλειδιά της τέχνης και της τεχνικής τους και θα προσφέρουν τις γνώσεις τους για την παράδοση την οποία εκπροσωπούν. Ο στόχος είναι τα Εργαστήρια αυτά να αποτελέσουν το πλαίσιο μιας ώσμωσης όπου θα αναπτυχθούν δημιουργικές σχέσεις ανάμεσα σε καλλιτέχνες της Κύπρου και του εξωτερικού, οι οποίες θα επεκταθούν σε γόνιμες συνεργασίες πέρα από το φεστιβάλ.

4548490457495620 347402941 272373868494051 8288289156572786514 n

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Α' μέρους (Ιούνιος-Ιούλιος 2022):

Παρασκευή 2 Ιουνίου

Οι Καρέκλες του Ευγένιου Ιονέσκο

Θεατρικό Εργαστήρι Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας

Το πολυβραβευμένο Θεατρικό Εργαστήρι του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας με σκηνοθέτη τον Ramiro Ramirez επιστρέφει στην Αξιοθέα με μία ακόμη καλοδουλεμένη παραγωγή του που φέρνει επί σκηνής το αριστούργημα του θεάτρου του παραλόγου Οι Καρέκλες από τον επιφανέστερο εκπρόσωπο του είδους, τον σπουδαίο Γαλλο-ρουμάνο συγγραφέα Ευγένιο Ιονέσκο.

Σκηνοθεσία: Ramiro Ramirez Garcia

Βοηθός σκηνοθέτης: Πολίνα Φωτιάδου

Υπεύθυνη σκηνής: Σταυριάνα Μιχαήλ

Μουσική επιμέλεια: Εβελίνα Ανδρέου

Ενδυματολόγος: Ανδριάνα Δ. Γεωργίου

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ελένη Τσαλαρή, Μαρία Μαγδαληνή Νταμοτσίδου και Σώτια Ζαννέτου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πέμπτη 8 Ιουνίου

Μαρία Κάλλας: Νεανικά γράμματα και ερμηνείες

Studio Maria Callas

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, της Ελληνίδας λυρικής τραγουδίστριας που το πέρασμά της συνεπήρε τον κόσμο της όπερας στα μέσα του 20ού αιώνα και άλλαξε την πορεία του διεθνούς λυρικού θεάτρου. Μια εκδήλωση που βασίζεται στα πρώτα της βήματα, όταν το κορίτσι των 24 χρόνων φτάνει στην Ιταλία και αρχίζει να τραγουδά, να μελετά και να πορεύεται...

Παρουσίαση και καλλιτεχνική διεύθυνση του Studio Maria Callas: Ελένη Κάνθου

Συμμετέχουν: Σάββια Ιακώβου: σοπράνο / Έλλη Κουτσούλλη: σοπράνο / Ιωάννα Τσαπαρέλλη: σοπράνο / Μαριαλένα Αναστασιάδου: σοπράνο / Μαριόλα Χαριτίδου: πιανίστα

Κυριακή 11 Ιουνίου

Ο καραγκιόζης Προφήτης

Θέατρο σκιών Γιάννη Πάφιου

Η καθιερωμένη πλέον συνάντηση με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη θα γίνει φέτος μέσα από το διασκεδαστικό έργο Ο Καραγκιόζης προφήτης που ακολουθεί τη μεγάλη παράδοση του κορυφαίου εκπρόσωπου του Θεάτρου Σκιών Ευγένιου Σπαθάρη και δεν χάνει την αξία του στον χρόνο.

Γιάννης Πάφιος: καραγκιοζοπαίχτης

Σωτήρης Πολυβίου: βοηθός καραγκιοζοπαίχτης

Αντώνης Πάφιος: κλαρίνο

Κυριάκος Γεωργιάδης: λαούτο

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Παρασκευή 16 Ιουνίου

Catherine Graindorge (duo)

Η αινιγματική βιολίστρια και ερμηνεύτρια από το Βέλγιο Catherine Graindorge έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, συνοδευόμενη από τον Ελβετό πιανίστα Simon Ho, για να μας οδηγήσει στον συναρπαστικό κόσμο της μουσικής της που έχει διαμορφωθεί και μέσα από τις σπουδαίες συνεργασίες της με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως οι Hugo Race, Nick Cave, Warren Ellis, Bertrand Cantat, Mark Lanegan, John Parish και τον θρυλικό Iggy Pop.

Catherine Graindorge: βιολί, φωνή, electronics.

Simon Ho: πλήκτρα

Δευτέρα 19 Ιουνίου

Τrio Talisman

Με την πεποίθηση ότι η μουσική μπορεί να ενωθεί αρμονικά µε την ποίηση, χωρίς η µία τέχνη να επισκιάζει την άλλη, και µε συνδετικό κρίκο την ομορφιά της γαλλικής γλώσσας, οι Trio Talisman μάς προσκαλούν να ταξιδέψουμε μαζί τους στην αφηγηματική ποίηση και στο είδος του μελοδράματος που καλλιεργήθηκε από τον ποιητή Πωλ Κλωντέλ, ο οποίος –επηρεασμένος από τον Αρθούρο Ρεμπώ και τον Θωμά Ακινάτη– έδινε ιδιαίτερη προσοχή στην απαγγελία. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Pierre Thilloy: συνθέτης και απαγγελία

Quentin Vogel: βιολί

David Hurpeau: κιθάρα

Παρασκευή 23 Ιουνίου

Quartiana

Τέσσερις εξαίρετοι μουσικοί από τον χώρο της έθνικ τζαζ, μέλη της γνωστής ισπανικής ορχήστρας κρουστών Coetus, αντλούν από την πλούσια μουσική παράδοση της γενέθλιας γης τους για να δημιουργήσουν μια ζωηρή και ζεστή τζαζ με τους ήχους και τους ρυθμούς της Ιβηρικής Χερσονήσου. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Ισπανίας A.E. Gabriel Ferrán Carrión.

Martí Serra: σοπράνο και τενόρο σαξόφωνο

Xavi Lozano: βαρύτονο σαξόφωνο

Guillem Aguilar: ηλεκτρικό μπάσο

Aleix Tobias: κρουστά

Σάββατο 24 Ιουνίου

Εργαστήρι παραδοσιακών ισπανικών κρουστών και ρυθμών με τον Aleix Tobias

Ο Aleix Tobias –ένας από τους πιο γνωστούς δεξιοτέχνες παραδοσιακών κρουστών στην Ισπανία και ιδρυτής της ιβηρικής ορχήστρας κρουστών Coetus, προσφέρει ένα μοναδικό master class για επαγγελματίες μουσικούς και μαθητευόμενους οργανοπαίκτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κρουστά. Θα παρουσιαστούν ισπανικά παραδοσιακά κρουστά όργανα και χαρακτηριστικοί ρυθμοί της ισπανικής παραδοσιακής μουσικής.

Τέλος συμμετοχής: 20 ευρώ

Το εργαστήρι θα διαρκέσει από τις 17.00 έως τις 20.00.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κυριακή 25 Ιουνίου

Harper & Xylouri

Από την παράδοση στο σήμερα

Η Maria-Christina Harper και η Νίκη Ξυλούρη δημιουργούν ένα μυσταγωγικό μουσικό τόπο που προσεγγίζει την ελληνική μουσική παράδοση με δυναμικό και σύγχρονο τρόπο. Jazz και avant-garde στοιχεία βοηθούν τη μουσική αυτή συνομιλία να αποκωδικοποιήσει την έννοια της μεταμόρφωσης μέσα από την ηχητική δημιουργία και την καταστροφή. Μαζί τους ο Γιώργος Κούτρας στην κιθάρα.

Maria Christina Harper: άρπα

Νίκη Ξυλούρη: τραγούδι, κρουστά, βαρύτονη λύρα.

Γιώργος Κούτρας: δωδεκάχορδη κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα.

Τρίτη 27 Ιουνίου

A Jazz Songbook

Ioanna Troullidou

Η Ιωάννα Τρουλλίδου και το σχήμα της δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τους λάτρεις της τζαζ στην Κύπρο. Η βελούδινη άλτο φωνή της Ιωάννας με την αισθησιακή χροιά της είναι αναγνωρίσιμη από τις πολυάριθμες εμφανίσεις της, ενώ οι μουσικοί που τη συνοδεύουν αντιπροσωπεύουν την ελίτ της κυπριακής τζαζ σκηνής. Το ρεπερτόριο που έχουν επιλέξει φέτος συνδυάζει ξεχωριστά τραγούδια από διάφορες εποχές της τζαζ, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις της ίδιας της ερμηνεύτριας

Ιωάννα Τρουλλίδου: τραγούδι, συνθέσεις, επιλογή ρεπερτορίου

Χάρης Ιωάννου: σαξόφωνο

Μάριος Τούμπας: πιάνο

Ειρηναίος Κουλλουράς: κοντραμπάσο

Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα

Πέμπτη 29 Ιουνίου

Νυχτερινή Συνάντηση Φίλων

Vakia & Friends

Ταξίδια, χώρες, αποσκευές γεμάτες Αργεντινή, Ελλάδα, Γαλλία, Κούβα, Βραζιλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, συνθέτες, τραγούδια δικά της και άλλων, σ’ αυτήν τη μοναδική νυχτερινή συνάντηση, η Βάκια καλεί τους φίλους της να συμπράξουν και να απαθανατίσουν, όπως σε μια οικογενειακή φωτογραφία, το θαύμα στο τραγούδι.

Βάκια Σταύρου: φωνή

Σωκράτης Λεπτός: κλασική κιθάρα

Μανώλης Νεοφύτου: πιάνο

Στέλιος Πίττας: βιολοντσέλο

Δευτέρα 3 Ιουλίου

Resurrection

Freedom Candlemaker

Ο Λευτέρης Μουμτζής παρουσιάζει το τελευταίο του EP που φέρει τον τίτλο Resurrection, καθώς και τραγούδια από τους δίσκους Now Happiness και Beaming Light, αλλά και από τον ακυκλοφόρητο δίσκο Ageless, ο οποίος αναμένεται τον χειμώνα. Τον Freedom Candlemaker συνοδεύουν οι ταλαντούχες ερμηνεύτριες Nama Dama και Cemre Arca.

Freedom Candlemaker (Λευτέρης Μουμτζής): φωνή, πιάνο, κιθάρα.

Nama Dama (Αναστασία Δημητριάδου): φωνητικά, πλήκτρα, κρουστά, αυλός.

Cemre Arca: φωνητικά, πλήκτρα, φλάουτο.

Τέταρτη 5 Ιουλίου

Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι

Κώστας Βόμβολος – Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου

Μια μουσική παράσταση για την πόλη-σταυροδρόμι των πολιτισμών στην τελευταία περίοδο της μεγάλης της ακμής. Τραγούδια του παρισινού καμπαρέ της μπελ επόκ συνυπάρχουν με αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες, διεθνή χορευτικά κομμάτια της εποχής και αραβικές μελωδίες στην εξευρωπαϊσμένη τους μορφή. Τραγούδια-ψηφίδες του ετερόκλητου αλλά και γοητευτικού μωσαϊκού που υπήρξε η Αλεξάνδρεια από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον μεσοπόλεμο – ένα διάστημα που συμπίπτει με τον χρόνο της ζωής και της δημιουργίας του Κ. Π. Καβάφη, του εμβληματικού ποιητή αυτής της πόλης.

Κώστας Βόμβολος: συνθέσεις, πιάνο.

Κώστας Χαλλούμας: κοντραμπάσο

Αλέξανδρος Γαγάτσης: ντραμς

Φωτισμός: Ανδρέας Χριστοδουλίδης

Ερμηνεύουν μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πέμπτη 6 Ιουλίου

Η διδασκαλία του αρχαίου δράματος μέσω της μουσικής προσέγγισης των χορικών

Βιωματικό εργαστήρι με τον Κώστα Βόμβολο

Ο συνθέτης Κώστας Βόμβολος προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του ως διδάσκων στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ένα τρίωρο βιωματικό εργαστήρι, αφιερωμένο στη διδασκαλία του αρχαίου δράματος. Στόχος του εργαστηρίου είναι ο εμπλουτισμός των μέσων που διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί και οι εμψυχωτές θεατρικών ομάδων παιδιών και νέων, ώστε να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών, όταν έρχονται σε επαφή με το αρχαίο δράμα.

Τέλος συμμετοχής: 20 ευρώ

Το εργαστήρι θα διαρκέσει από τις 17.00 έως τις 20.00.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρασκευή 7 Ιουλίου

Στες άκρες των ακρών

Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης συνθέτει και μελοποιεί δημοτικά τραγούδια του Ακριτικού κύκλου (11ος αιώνας), βασιζόμενος στην κυπριακή παραδοσιακή μουσική, και διασκευάζει παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου. Ο συνθέτης αντλεί από την κυπριακή μουσική παράδοση το ύφος και τα μουσικά χαρακτηριστικά της (ρυθμούς, αρμονία, τρόπους) προσφέροντάς μας κάτι καινούριο που όμως έχει μια στέρεη σύνδεση με το παρελθόν.

Γιώργος Καλογήρου: φωνή

Κωνσταντίνα Ξενοφώντος: φωνή

Βερόνικα Αλωνεύτου: σαντούρι

Κωνσταντίνος Μακαρίτης: φλάουτο

Μιράντα Παπανεοκλέους: τσέλο

Νικόλας Παπαγεωργίου: βιόλα

Σωκράτης Λεπτός: κιθάρα

Χαράλαμπος Παντελή: λαούτο

Νίκος Ιωάννου: κοντραμπάσο

Κυριακή 9 Ιουλίου

Origins

Odysseas Toumazou

Ο κιθαρίστας και συνθέτης Οδυσσέας Τουμάζου θα εμφανιστεί στην Αξιοθέα για ένα ιδιαίτερο sneak peek στο ακυκλοφόρητο υλικό του δεύτερου προσωπικού δίσκου του με τίτλο ORIGINS, ο οποίος αναμένεται εντός του καλοκαιριού και περιλαμβάνει πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, καθώς και επιρροές από την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου με μια χροιά τζαζ.

Μάριος Μενελάου: κοντραμπάσο

Βασίλης Φιλίππου: κρουστά, φωνή.

Οδυσσέας Τουμάζου: κιθάρες

Δευτέρα 10 Ιουλίου

Ελληνική μουσική σε έξι χορδές

Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της κλασικής κιθάρας στην Ελλάδα ερμηνεύει ένα ρεπερτόριο αιρετικό, με στιγμές εξαιρετικής δεξιοτεχνίας, καθώς και μελωδίες, εμβληματικές για την ελληνική μουσική – από τον χορό του Ζορμπά και τις «παγκόσμιες» ελληνικές κινηματογραφικές μουσικές μέχρι τα ασύλληπτα σόλο του Χιώτη και τη μουσική του Σαββόπουλου, του Λοΐζου, του Ξαρχάκου, του Ζαμπέτα και του Λεοντή.

Τετάρτη 12 Ιουλίου

Natasa Hadjiandreou / Erika Dohi Project

Μια συνάντηση στις Η.Π.Α. το 2022, κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Bang on a Can, έδωσε το έναυσμα για την πρωτοποριακή αυτή συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρια μουσικό Νατάσα Χατζηανδρέου και την εξαίρετη ιαπωνικής καταγωγής πιανίστρια Erika Dohi. Η κοινή τους αισθητική ως προς τη σύγχρονη μουσική τις οδήγησε στην ιδέα να παρουσιάσουν έργα εν ζωή συνθετών από την Κύπρο και την Ιαπωνία τα οποία θα ερμηνεύσουν ως ντουέτο με τη χρήση πολυμέσων.

Νατάσα Χατζηανδρέου: κρουστά

Erika Dohi: πιάνο

Παρασκευή 14 Ιουλίου

Ταξίδι στην εποχή της bebop

Bopsters Trio featuring Marios Charalampous

Οι Bobsters Trio με τη σύμπραξη του Μάριου Χαραλάμπους θα μας συντροφέψουν σε ένα μουσικό ταξίδι στην εποχή της bebop, όταν η μέχρι τότε καθαρά εμπορική μουσική ξεκίνησε να εξυπηρετεί την ελευθερία έκφρασης των μουσικών.

Δημήτρης Μίαρης: πιάνο

Κυριάκος Κέστα: κοντραμπάσο

Μάριος Σπύρου: τύμπανα

Μάριος Χαραλάμπους: σαξόφωνο

4548506997751967 347402941 272373868494051 8288289156572786514 ncover

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 26 ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου (Ιούνιος – Ιούλιος) είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου: www.ucy.ac.cy και στο: https://online.anyflip.com/mlhb/uhet/mobile/index.html

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό / μειωμένο €5.

Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Ιουνίου - Ιουλίου: €40.

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζει η εταιρεία Medochemie και ο ΟΠΑΠ Κύπρου. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη